Ga naar de hoofdinhoud
ALGENKWEEK

Nannochloropsis gaditana

Nannochloropsis gaditana is een kleine eencellige groene microalg met een celgrootte van ongeveer 2 tot 4 µm. De alg staat bekend voor de productie van PUFA's, een hoog vetgehalte, vooral bij stikstofgebrek, en de accumulatie van verschillende carotenoïden. Deze microalg wordt hoofdzakelijk geproduceerd voor de aquacultuurmarkt en heeft potentieel voor de cosmetische en nutraceutische industrie.

Veelzijdige toepassingen

Nannochloropsis gaditana is een mariene alg die uitgebreid wordt gekweekt voor toepassingen in de aquacultuur vanwege zijn uitstekende voedingseigenschappen voor onder andere vissen. Deze alg staat vooral bekend om zijn hoge productie van omega-3 vetzuren, die een essentiële rol spelen in een gezond voedingspatroon. Op dit moment is deze alg echter nog niet goedgekeurd voor menselijke consumptie in Europa, hoewel dit in China wel is toegestaan. De alg wordt al veelvuldig verkocht als 'fytoplankton' voor zowel dierlijke als menselijke voeding. Naast de hoge concentratie aan vetzuren kan deze alg ook diverse interessante pigmenten, zoals astaxanthine, zeaxanthine en canthaxine, in hoge concentraties produceren.

Nannochloropsis gaditana

Een brede temperatuurrange

N. gaditana kan gedijen over een breed temperatuurbereik en overleeft zowel bij lagere als hogere temperaturen. In onze pilotstudie hebben we deze alg met succes gekweekt bij temperaturen tussen 10 en 40°C. Echter, boven de 40°C wordt het steeds moeilijker om de algen in leven te houden. Bij temperaturen onder de 10°C blijft de alg weliswaar in leven, maar vertoont nauwelijks groei. De optimale temperatuur voor de kweek van deze alg bevindt zich tussen 23 en 30°C.

Eigenschappen

2-3 µm celgrootte

5-10°C minimale groeitemperatuur

40°C maximale groeitemperatuur

1,5 g/l maximum drooggewicht bereikt

0,7 d-1 maximale growth rate

Projecten