Ga naar de hoofdinhoud
ALGENKWEEK

Porphyridium purpureum

Een rode microalg met groot potentieel voor tal van toepassingen.

Porphyridium purpureum (voorheen Porphyridium cruentum) is een rode mariene microalg met een celgrootte van ongeveer 5 tot 10 ┬Ám. P. purpureum wordt gekenmerkt door de productie van gesulfateerde exopolysacchariden en de accumulatie van het waardevolle rode fycobiliprote├»necomplex fycoerythrine (PE). Porphyridium heeft potentieel voor voedings-, farmaceutische en cosmetische toepassingen.

Eigenschappen

5-10 ┬Ám celgrootte

5-10┬░C minimale groeitemperatuur

30┬░C maximale groeitemperatuur

1,9 g/L maximaal drooggewicht 

0.6 d-1 maximale growth rate

Kweken van Porphyridium purpureum

P. purpureum is een van de weinige microalgen die momenteel al op grotere schaal commercieel gekweekt wordt. Op dit moment gebeurt deze kweek vooral in plastiek zakken die vaak zeer kort gebruikt worden.  In ons expertisecentrum onderzoeken of we deze alg kunnen kweken in fotobioreactoren in grotere volumes. Hiervoor werd een langdurige kweek opgezet, over een periode van 2 jaar om te kijken hoelang deze alg gekweekt kon worden en wat de effecten waren op de kwaliteit van de alg (zie afbeelding onderaan). 

Een interessante eigenschap van deze alg is het groeipotentieel bij lagere temperaturen. Commerci├źle algen groeien namelijk doorgaans bij hogere temperaturen (>30┬░C). P. purpureum kan echter ook nog goed groeien tussen de 15 en 25┬░C wat potentieel schept om deze alg jaarrond in landen met gematigd klimaat te kweken.

Lees meer over de kweek van deze microalg

Projecten