Ga naar de hoofdinhoud
Werken na hersenletsel

Arbeidsgerichte revalidatie

zorgactor

 

Het traject van arbeidsgerichte revalidatie (AGR), zoals hier beschreven, is ontwikkeld op basis van literatuuronderzoek, reeds uitgewerkte AGR-protocollen (gepubliceerd of in zorginstelling beschikbaar) in Nederland en Vlaanderen, kwalitatief onderzoek bij relevante actoren (diepte-interviews) en in co-creatie met nationale en transnationale projectpartners. Deze methodiek van AGR integreert principes van twee Nederlandse AGR-protocollen: Early Vocational Rehabilitation (vroeg in het hersteltraject aandacht besteden aan werk) en de Rondetafelmethodiek (start AGR van zodra de persoon voldoende zelfredzaam is).

We delen de arbeidsgerichte revalidatie op in drie stappen die iteratief en dynamisch zijn, want de gevolgen van het NAH, de manier waarop de presoon en de sociale omgeving omgaan met de gevolgen van het NAH en de wensen en noden van zowel de persoon als de omgeving kunnen wisselen. Je kan dus steeds terugkeren naar een vorige stap.

De stappen zijn:

  • de werkgerichte hulpvraag/hulpvragen identificeren: hier informeren we je hoe je de werkgerichte hulpvraag van de persoon met NAH helder krijgt.
  • de afstand tot werk bepalen: hier informeren we je hoe je samen met de persoon kan nagaan wat mogelijkheden/uitdagingen zijn voor de persoon en wat mogelijkheden/eisen zijn van het werk.  Door de twee te vergelijken maak je een eerste inschatting of dat werk voor die persoon haalbaar en realistisch is.
  • de afstand tot werk verkleinen: hier informeren we je de persoon progressief kan versterken om (terug) te werken.

👉 Klik op een van de drie onderwerpen en we informeren je graag verder.

Doel 

Revalidatie heeft als doel om de zelfredzaamheid van personen met een gezondheidsaandoening te optimaliseren en hun participatie in de maatschappij, waaronder ook arbeidsparticipatie, te maximaliseren. Arbeidsgerichte revalidatie (AGR) is in België ingebed in algemene revalidatie. Het gaat hierbij om revalidatie die wordt aangeboden aan personen op beroepsactieve leeftijd die door een gezondheidsaandoening belemmerd worden in hun arbeidsparticipatie en waarbij doelstellingen erop gericht zijn om de arbeidsparticipatiemogelijkheden te verbeteren (Escorpizo et al, 2011).

⚠️Let op:
in België is er federale en regionale regelgeving op vlak van arbeidsre-integratie en jobbehoud en zijn verschillende actoren actief.

👉  Klik op een van deze vragen en we informeren je graag algemeen verder over arbeidsgerichte revalidatie.

Voorwaarden voor AGR

 

  • De persoon heeft een werkgerichte hulpvraag. Dit impliceert niet dat de persoon zich direct klaar voelt om te werken. Het impliceert wel dat de persoon de wens heeft om werk (betaald of onbetaald) terug op te nemen.
    • ⚠️Let op: de werkgerichte hulpvraag primeert. Ook bij personen die het NAH hebben na een arbeidsongeval kan je AGR starten. Zelfs al is het arbeidsongeval nog niet geconsolideerd en is er nog sprake  van tijdelijke arbeidsongeschiktheid.
  • Er is voldoende motivatie om een AGR-traject op te starten en te volgen.
  • De persoon kan toestemming geven om met de betrokken actoren in overleg te gaan.
    • AGR vindt immers niet plaats in een vacuüm, maar maakt deel uit van een keten waarin het behandelteam samenwerkt met andere relevante actoren zoals de arbeidsarts of de adviserend arts van het ziekenfonds .
  • De persoon met NAH is voldoende zelfredzaam in de thuissituatie.

Randvoorwaarden met betrekking tot

  • het functioneren met NAH
    • De persoon kan zich oriënteren in tijd en ruimte.
    • De persoon is in staat opdrachten (gecommuniceerd via spraak, schrift, gebaar of beeld) te begrijpen.
  • de trainbaarheid en leerbaarheid
    • De persoon is in staat de handelingen en/of procedures uit te voeren na het, zo nodig herhaald, aanbieden van informatie. De persoon maakt daarbij, indien nodig, gebruik van hulpmiddelen.
    • Er zijn nog revalidatiebeurten beschikbaar die ingezet kunnen worden voor arbeidsgerichte revalidatiedoeleinden.

🤝Samenwerking is een sleutelkenmerk van AGR

 

  • Samenwerking tussen het behandelteam, de werkomgeving, de arbeidsarts, adviserend arts van het ziekenfonds  en/of terug-naar-werk coördinator en bemiddelaars werk (VDAB en/of GTB).

 

  • De werkomgeving, zoals de werkgever en arbeidsarts, worden – met toestemming van de persoon - al vroeg in het proces betrokken.

 

  • Je verduidelijkt de samenwerking voor de persoon met een toestemmingsformulier: hierin geeft de persoon toestemming om vanuit het behandelteam te mogen overleggen met andere actoren.

🧰Handige materialen: AGR_formulier 02_toestemmingsformulier.pdf 

Samenwerking zorgt voor geïnformeerde actoren 

  • De arbeidsarts is op de hoogte van de gezondheidsaandoening, de hieruit resulterende gevolgen en de werkgerichte behandeldoelen. Met het hervormde re-integratietraject (Re-integratietraject 2.0) kan de arbeidsarts de persoon vier weken na het optreden van het NAH uitnodigen (informatieplicht).
  • De werkomgeving is op de hoogte van het functioneren van de persoon, waarbij je, als zorgactor, de gevolgen voor het werk toelicht. Je plant een overleg in met de werkgever/leidinggevende/collega al of niet samen met de arbeidsarts (indien haalbaar) om
    • de mogelijkheden voor werkhervatting te verkennen.
    • informatie te geven over het werkgerelateerd functioneren, verwachte uitdagingen en mogelijkheden.

💡Tip: zo'n overlegmoment kan je aanwenden om informatie te verkrijgen over de taakeisen (taakinhoud, verantwoordelijkheden), de werkcontext en cognitieve, fysieke en emotionele verwachtingen. Deze informatie kan je dan inzetten in het AGR-traject.

💰Financiering

 

In België is er geen apart erkenningsnummer of een afzonderlijke overeenkomst om AGR op te starten.

  • Dit wordt ingebed binnen de revalidatiemogelijkheden na NAH.
  • Indien het NAH het gevolg is van een arbeidsongeval, kan je aan de arbeidsongevallenverzekering een goedkeuring vragen voor een AGR-traject.

AGR of niet?

  • Als de persoon geen AGR-traject wil/kan opstarten (bijvoorbeeld omdat de persoon geen revalidatiebeurten meer heeft of omdat AGR niet haalbaar is door verplaatsingsproblemen van en naar het revalidatiecentrum), bekijk dan samen welke mogelijkheden er zijn (bijvoorbeeld een bezoek bij de arbeidsarts voorafgaand aan de werkhervatting of  doorverwijzing naar GTB voor het opstarten van een regulier re-integratietraject).

 

  • Als de zorginstelling geen AGR-traject kan aanbieden, dan kan je de persoon met NAH doorverwijzen naar een revalidatiecentrum waar dit wel wordt aangeboden.
dots