Eerste opleidingsjaar (2024-2025)
Het eerste opleidingsjaar start met een noodzakelijke juridische basis: introductie tot het strafrecht, jeugddelinquentie en strafuitvoeringsrecht. Het vervolg staat in teken van het uitdiepen van specifieke forensische topics zoals psychopathie, agressie, stalking, persoonlijkheidsonderzoek en verslaving. In de tweede helft van het eerste opleidingsjaar, wordt uitgebreid aandacht besteed aan risicotaxatie met toepassingen binnen onder meer de seksuele delinquentie, partnermishandeling en kindermishandeling. Het einde van het eerste opleidingsjaar leert de cursisten onder meer hoe indicatiestelling, integratief werken en forensische verslaggeving correct gebeuren. Het volledige programma wordt gedeeld in de loop van 2026.
Tweede opleidingsjaar (2025-2026)
Na een aantal lessen die in het verlengde liggen van het eerste jaar met een focus op minderjarigen (risicotaxatie bij minderjarigen, psychopathie bij minderjarigen, seksueel grensoverschrijdend gedrag bij minderjarigen …), schenken we in het tweede opleidingsjaar aandacht aan forensische counseling in verschillende vormen. Met een diepgaande bespreking van het RNR- en GLM-model, krijgen de cursisten inzicht in de leidende interventiemethoden binnen de forensische praktijk. De cursisten leren specifieke gesprekstechnieken en kaders toe te passen waarbij onder meer motiverende gespreksvoering, schemagericht werken, EFT, gezinsgericht werken en forensische netwerkanalyse aan bod komen. Behalve focus op werken met de pleger, is er ook aandacht voor herstelbemiddeling en victimologie (trauma na delict bij kinderen en volwassenen, overlevers van kindermishandeling en veerkracht). Het volledige programma wordt op het einde van academiejaar ’24-’25 gedeeld.
Wil je meer weten over de opleiding, kijk dan zeker naar de programmagids.
Ben je gefascineerd door de wisselwerking tussen psychologie en justitie? Wil je je verdiepen in de complexe wereld van forensische psychodiagnostiek en counseling? Dan is dit postgraduaat iets voor jou! Deze tweejarige opleiding biedt een uniek en diepgaand curriculum dat je voorbereidt op een carrière op het snijvlak van psychosociale hulpverlening en justitie.
Met 56 contactbeurten, verspreid over twee academiejaren, richt dit postgraduaat zich zowel tot wie recent een basisopleiding voltooid heeft als wie reeds vele jaren in het werkveld staat. Dankzij de welgekozen contacturen (18u tot 21u) op een centrale locatie in Antwerpen, is deze opleiding vlot combineerbaar met werk, gezin en/of andere leeractiviteiten.
Je krijgt in deze opleiding een grondige en praktijkgerichte vorming van toonaangevende experts uit België en Nederland. Deze docenten combineren academische expertise met jarenlange praktijkervaring, waardoor je steeds de meest actuele inzichten en methoden aangereikt krijgt.
In het eerste opleidingsjaar ligt de nadruk op het uitdiepen van specifieke thema’s (agressie, stalking, psychopathie, seksuele delinquentie …), forensische psychodiagnostiek en risicotaxatie bij personen die strafbare feiten plegen. Je leert hoe je bevindingen helder en objectief rapporteert. Elk onderwerp wordt benaderd vanuit recente wetenschappelijke inzichten en gekoppeld aan de praktijk, zodat je direct toepasbare vaardigheden ontwikkelt.
In het tweede opleidingsjaar verschuift de focus naar counselingvaardigheden binnen de forensische hulpverlening. Je verdiept je in de dynamiek tussen slachtoffer- en daderschap en leert omgaan met de complexiteit van forensische casussen. Ook in dit jaar blijft de combinatie van theorie en praktijk centraal staan, met bijzondere aandacht voor de integratie van verschillende benaderingen in je dagelijkse werk.
Deze opleiding is ideaal voor professionals die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden om met vertrouwen en deskundigheid te handelen in het forensische landschap. Of je nu werkt binnen justitie, de geestelijke gezondheidszorg of een aanverwant werkveld, dit postgraduaat biedt je de noodzakelijke bagage om complexe vraagstukken te benaderen en een brug te slaan tussen hulpverlening en het juridische domein.
Een nieuwe opleidingscyclus start tweejaarlijks. De volgende cyclus gaat van start in september 2026. Geïnteresseerden kunnen hun applicatie kenbaar maken door een cv en motivatiebrief door te sturen naar forensic.tp@thomasmore.be vanaf maart 2026.