Wil je meer weten over de opleiding, kijk dan zeker naar de programmagids.
Het tweejarige postgraduaat systeemcounseling leidt jou als hulpverlener op in de contextgerichte begeleiding van individuen, koppels, gezinnen, families en groepen die ondersteuning willen voor psychosociale problemen. Deze opleiding wordt gegeven op basis van de systeemtheorie en biedt duidelijke handvatten voor de hulpverleningspraktijk. Hierdoor is deze opleiding afgestemd op de professionele noden in het werkveld.
De basiskennis en hulpverleningsvaardigheden, maar vooral het persoonlijk leerproces van de deelnemers, ondersteunen de counselor-in-opleiding om de cliënt(-en) te begeleiden in specifieke contexten zoals de partnerrelatie, het gezin, de familie, de school, de werkcontext, …
De systeemcounselor zal samen met de cliënt, een brede inschatting maken, niet alleen van de problemen maar ook van de mogelijkheden waarmee een cliëntsysteem in een bepaalde context geconfronteerd wordt. Het is de bedoeling dat cliënten een hoopvol perspectief krijgen op hun moeilijke levenssituatie en zodoende op een andere manier kunnen omgaan met situaties van onwelzijn.
Een systeemcounselor vertrekt van de hulpvraag van de cliënt en spreekt een taal die aansluit bij de ervaringen van de cliënt. Empowerment en de focus op herstellende krachten in plaats van louter op problemen en beperkingen, vormen een rode draad in het counselingproces. Afhankelijk van de situatie zal de systeemcounselor veranderingsgericht- of competentiegericht werken, ondersteunen en empoweren, gepaste informatie geven, rapporteren en verwijzen. Daarbij zijn luisteren en reflectieve gesprekken de belangrijkste interventies om de cliënt te helpen om zijn eigen weg te vinden en, indien nodig, de juiste beslissingen te nemen.
Tijdens het opleidingsproces krijgt je een sterk praktijkgerichte vorming die tot doel heeft om een contextgerichte hulpverleningsrelatie op te bouwen en een persoonlijke counselingstijl te ontwikkelen.
De supervisiemodule is een belangrijk vervolgtraject op de tweejarige opleiding tot systeemcounselor.
Door deel te nemen aan deze supervisiemodele verdiep je niet alleen je persoonlijk leerproces als systeemcounselor maar voldoe je bovendien aan de criteria die voor de BVRGS gelden om als systeemcounselor erkend te worden.
Aan het einde van dit traject krijg je een certificaat van de Thomas More Hogeschool.
Aandachtspunten in deze supervisiemodule:
- Verhelderen en concretiseren van persoonlijke leerdoelen in de werkalliantie als systeemcounselor
- Integreren van je systemische mogelijkheden en stressoren, gegeven de ruime werkcontext, doelgroep en mandaat van de systeemcounselor
- Spanningen in de afstand- en nabijheidsrelatie met je cliënten
- Hanteren van overdrachts- en tegenoverdrachtsgevoelens
- Aandacht voor parallelprocessen
- Omgaan met spanningen die zich voordoen in ethische, deontologische en wettelijke kaders waar je als systeemcounselor mee te maken zal hebben
We vertrekken en werken met de vragen en casuïstiek die door de deelnemers ingebracht wordt.