Fase 1
- Les 1-3: Introductie tot duurzame inzetbaarheid: werk en welzijn: een begrip met vele gezichten (wetenschap, wetgeving, praktijk) (08.22.2024, 22.02.2024 en 07.03.2024)
- Les 4-5: Hoe brengen we het welzijn van de organisatie in kaart? (14.03.2024 en 28.03.2024)
- Les 6-7: Duurzaam aanwezigheidsbeleid en succesvolle re-integratie (18.04/2024 en 02.05.2024)
- Les 8-9: Leiderschap en rechtvaardigheid (16.05.2024 en 06.06.2024)
- Les 10: Het nieuwe werken (20.06.2024)
Fase 2
- Les 11: Bevlogenheid maken het verschil
- Les 12: Job- en careercrafting
- Les 13 + 14: Duurzame welzijnsinterventies
- Les 15: Welzijn en technologie
- Les 16: Gastsprekers
- Les 17: Presentatie geïntegreerd welzijnsbeleid
Het volledige overzicht kan in het programmagids bekijken.
Via aanvullende modules (5 studiepunten per keuzemodule) kan je nodige inzichten en vaardigheden ontwikkelen om bij interne of externe mobiliteit het individu te begeleiden met een op maat gemaakt coachingstraject.
Waarderend coachen (5 studiepunten)
Wil je graag inzetten op het individueel welzijn van medewerkers, maar heb je nog niet veel ervaring met coaching, dan start je best met deze opleiding rond waarderend coachen.
Deze training is gebaseerd op inspirerend coachen, appreciative inquiry, talent in actie en de zelfdeterminatie theorie. Oefening staat centraal in de opleiding. De training is gestructureerd, dynamisch en erg leerrijk. Coaching is meer dan het voeren van een goede babbel: het is gericht op echt resultaat, op enthousiasme (bij diegene die je coacht, en bij jou) en op zelfinitiatief (‘ondernemer’ worden van je dromen, verlangens, daar gaat het om).
Je kunt coachen op dingen die niet goed lopen (die de gecoachte graag anders had willen zien), maar het kan ook gaan over dingen die wel goed lopen: over bijvoorbeeld succesverhalen, waarbij je nagaat hoe het komt dat het daar wel goed lukte en hoe je die inzichten in andere situaties kan inzetten. We kijken vooral naar de ‘gewenste situatie’ (we kijken vooruit) en blijven niet plakken bij waarom het niet goed liep (de ‘verwenste situatie’).
Loopbaancoaching
Na een introductie rond het kader van erkenning tot loopbaancoach en het gebruik van loopbaancheques, duiken we in de verschillende bouwstenen van een loopbaantraject:
- Hoe ziet een loopbaantraject eruit en hoe krijgen we loopbaanvraag helder.
- Hoe talenten en krachtbronnen in kaart te brengen van de coachee door te kijken vanuit de bril van de “growth mindset” en zo de weg vrij te maken naar gewenste groei.
- Waarden ontdekken die aan de grond liggen van stilstand in bepaalde situaties, of net als motor van vooruitgang kunnen ingezet worden.
- Overtuigingen ontmaskeren die ontwikkeling van vooropgestelde doelen hinderen.
- Aangeleerde patronen herkennen en hun rol in stilstand benoemen.
- Emoties en weerstand te (h)erkennen en te verwelkomen als belangrijke boodschappers in het coachgesprek.
- Een actieplan (ontwikkelings- en begeleidingsplan) opstellen en opvolgen.
Stress- en burnoutcoaching
In de snelle wereld van vandaag kan stress een constante metgezel zijn, waardoor mensen zich uitgeput en overweldigd voelen. De cijfers van het RIZIV tonen aan dat het aantal langdurig zieken alsmaar blijft stijgen. Een 30% van deze cijfers kan men linken aan een psychosociale oorzaak zoals depressie, burn-out, of andere…
Tijdens deze opleiding krijg je meer inzichten over wat stress en burnout is en hoe je mensen die met stress geconfronteerd zijn of een burnout hebben, kan begeleiden. Je krijgt tools en oefeningen om tot inzichten te komen en tot slot terug aan het werk kan zetten.
Als stress- en burn-outcoach heb je de mogelijkheid om mensen te helpen hun energiebalans en welzijn te herstellen. Je krijgt inzicht in je eigen stressoren en werkt aan stresscopingsvaardigheden en het versterken van je competenties.
Er wordt gewerkt via eigen ervaringen, waardoor je - naast het opdoen van concrete coachervaring - ook zelf stressbestendiger wordt.