Ga naar de hoofdinhoud
Postgraduaat

Werk en Welzijn

Antwerpen

Nederlands

 • We benaderen welzijn op het werk als een duurzame inzetbaarheid zowel vanuit het perspectief van het individu als van de organisatie met extra aandacht voor de rol van de leidinggevende en HR. 
 • Vanuit een evidence based benadering breng je de arbeidssituatie in kaart om vervolgens gerichte interventies te plannen. 

 • Je kan in dit postgraduaat kiezen uit een aanbod van zes praktijkgerichte modules die je zullen inspireren om er direct mee aan de slag te gaan in je eigen of een andere organisatie. 

 • Dit postgraduaat is voor elke (toekomstige) HR-professional, leidinggevende of professional met interesse in HR of preventie, die aan de slag wil gaan met mentaal welzijn van medewerkers. 

collega's ontspannen zich op het werk

Bekijk onze verschillende trajecten

Werk en Welzijn

 • De opleiding is gespreid over één academiejaar en combineerbaar met werk en gezin.
 • In kleine groep word je begeleid door zowel academici als praktijkexperts.  
 • We kiezen voor een mix van fysieke contactmomenten en online activiteiten.
 • Je kan je eigen programma op maat samenstellen voor één academiejaar of verspreid over twee of zelfs meerdere opeenvolgende academiejaren.
 • Je behaalt een certificaat voor elke module als je geslaagd bent voor de praktijkgerichte toepassingsopdracht en je minstens 80% van de opleidingsdagen hebt gevolgd.
 • We voorzien lichte avondmaaltijden uit diverse hoeken van de wereldkeuken. 

Praktische informatie

 • Studiepunten

  20 (keuzemodule: 5)

 • Waar

  Op de campus

 • Professionele bonus

  • Je behaalt een officieel Thomas More getuigschrift Postgraduaat Werk & Welzijn als je geslaagd bent voor de praktijkgerichte toepassingsopdracht en je minstens 80% van de opleidingsdagen hebt bijgewoond. 
  • Certificaten voor de aanvullende keuzemodules: waarderend coachen - loopbaancoaching - stress- en burnoutcoaching

Programma

 • Fase 1 | In deze fase geven we de basis mee van hoe je een geïntegreerd welzijnsbeleid kan opbouwen binnen je organisatie.  We geven enkele theoretische kaders mee, naast een stukje wetgeving en bekijken hoe we data rond psychosociaal welzijn kunnen verzamelen. Op basis van data kunnen we prioriteiten stellen en bekijken welke interventies nodig zijn binnnen een organisatie. 
 • Fase 2 |  We werken aan jouw specifieke casus binnen een organisatie; wat is er nodig om het welzijn op de werkvloer te verhogen? Daarnaast komen er sprekers uit het werkveld hun expertise delen en begeleiden we jou verder met je casus. 

De inhoud van dit postgraudaat omvat een breed scala aan onderwerpen, variërend van opmaak van een duurzaam geïntegreerd welzijnsbeleid, stressmanagement en burn-outpreventie tot leiderschapsontwikkeling en teambuilding. 

 

 • Module:  Welzijn op Organisatieniveau (10 studiepunten) | donderdag van 15.30 - 21.30 uur
  Wil je een duurzaam en geïntegreerd welzijnsbeleid opmaken binnen jouw organisaties? Dan is deze module ideaal voor jou om te volgen! Via theoretische kaders krijg je praktische tools aangereikt om zelf een beleid op te maken binnen je eigen of een andere organisatie. Daarna zoomen we in op hoe je welzijn meet, prioriteiten bepaalt en opvolgt. Als onderdeel van het welzijnsbeleid bespreken we een aanwezigheids- (absenteïsme)beleid en komen er sprekers uit het werkveld. 
   
 • Module: Welzijn door Leiderschap (5 studiepunten) | donderdag van 15.30 - 21.30 uur
  Leiderschap en welzijn gaan hand in hand. Op basis van de zelfdeterminatietheorie worden er kapstokken gegeven     hoe je als leidinggevende welzijn en ook psychologische veiligheid kan bevorderen binnen een team. Verder wordt stil gestaan bij hoe je een leiderschapstraject opzet. Tot slot gaan we aan de slag met thema’s zoals conflicthantering, verbondenheid creëren bij hybride werken en kijken we hoe experts dit aanpakken.

 

 • Module: Welzijn op Teamniveau (5 studiepunten) | donderdag van 15.30 - 21.30 uur
  Deze module bespreekt team- én individuele interventies die het welzijn bevorderen. Je krijgt inzichten over hoe een team tot stand komt en hoe je een team veerkrachtig maakt, i.e. open communicaties binnen teams bevorderen, mentaliseren op het werk, …. Hiernaast hebben we het ook over interventies die medewerkers duurzaam en gemotiveerd aan het werk te houden, zoals jobcrafting én ook financiële sensibilisering, employee assistance program, ... allemaal gegeven door experten uit het werkveld. 

 

 • Module:  Waarderend coachen & Verbindende communicatie (5 studiepunten) | dinsdag van 9.30 - 16.30 uur
  Indien je nog geen achtergrond hebt in coaching raden we je aan eerst deze module te kiezen.  Hier wordt de focus gelegd op de basisprincipes van coaching alsook verbindende communicatie.
  Meer info

 

 • Module: Stress- & Burnoutcoaching (5 studiepunten) | dinsdag van 9.30 - 16.30 uur
  Tijdens deze opleiding krijg je meer inzichten over wat stress en burn-out is en hoe je mensen die met stress geconfronteerd zijn of een burn-out hebben, kan begeleiden. Je krijgt tools en oefeningen om tot inzichten te komen en tot slot terug aan het werk kan zetten.
  Meer info

 

 • Module: Loopbaancoaching (5 studiepunten) | 9.30 - 16.30 uur (dag nog te bepalen)
  In het kader van levenslang leren, welzijn alsook gemotiveerde medewerkers te behouden, is loopbaancoaching van     essentieel belang binnen bedrijven. In deze module leren we je hoe medewerkers aan het stuur te staan van hun eigen loopbaan. Hierbij is begeleiding zowel intern vanuit de organisatie in je rol als HR of leidinggevende, als extern vanuit een loopbaancoach mogelijk.
  Meer info

Onze troeven

Hands-on opleiding

Tijdens dit postgraduaat krijg je handvaten en empirische kaders om een geïntegreerd welzijnsbeleid op te maken binnen je eigen organisatie. 

Expertise

Boeiende sprekers die hun expertise met jou willen delen! Zij zijn verbonden aan verschillende universiteiten en/of hebben een uitgebreide ervaring in het werkveld.

Keuzemodules

Via aanvullende keuzemodules kan je nodige inzichten en vaardigheden ontwikkelen om bij interne of externe mobiliteit het individu te begeleiden met een op maat gemaakt coachingstraject. 

Zit je met nog vragen?

Inhoudelijk coördinator

Caroline Tan

Voor al je vragen over de opleiding.

werkenwelzijn.tp@thomasmore.be
Administratief medewerker

Stieven Rottier

Voor al je administratieve en praktische vragen

pg.tp@thomasmore.be
Administratief medewerker

Nancy Van Loo

Voor al je praktische en administratieve vragen.

pg.tp@thomasmore.be +32 3 241 08 29

Studeren in Antwerpen

Nee, Antwerpen is geen typische studentenstad propvol studenten. Antwerpen is een wereldstad op mensenmaat en de thuis van meer dan een half miljoen inwoners en 170 nationaliteiten. Midden in het echte leven van een creatieve en bruisende havenstad, vind je onze campussen. Gloednieuw en helemaal uitgerust met de nieuwste snufjes om je opleiding alle kansen op slagen te geven: een hightech audiolab, een zwevende aula, hypermoderne observatie- en praktijklokalen, een studentenlounge, een groene patio …

Campus Sanderus Antwerpen
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Postgraduaat

Client-Centered Spelcounseling

Kinderen met pyschosociale problemen begeleiden door kinderspel.
Postgraduaat

Forensische Psychodiagnostiek en Counseling

Counseling in het forensisch veld, een boeiende specialisatie.
Postgraduaat

Gedragscounseling

Leer mensen helpen door gedragstherapie.
Postgraduaat

Interculturele Hulpverlening

Cultuursensitief leren handelen in onderwijs en gezondheidszorg.
Postgraduaat

Neuropsychologische Diagnostiek en Counseling

Psychologie en pedagogie gecombineerd met neurowetenschappen.
Postgraduaat

Perinatale Psychologie

Hulp bieden bij psychische klachten tijdens de zwangerschap.
Postgraduaat

Positieve Psychologie

Toch groeien na tegenslagen. Het kan.
Postgraduaat

Psychodiagnostiek

Breid je kennis en vaardigheden in de psychodiagnostiek uit.
Postgraduaat

Systeemcounseling

Verdiep je in de systemische en contextgerichte begeleiding bij psychosociale problemen.
Postgraduaat

People Analytics

Beslissingen nemen over mensen in een organisatiecontext, maar niet vanuit de buik …