Overslaan en naar de inhoud gaan
project

MindTour

Mindful tourist services for intellectually disabled people

Het project MindTour staat voor 'Mindful tourist services for intellectually disabled people' en is een Erasmus + gefinancierd project dat tot doel heeft cultureel erfgoed attracties (met speciale aandacht voor musea) toegankelijker te maken voor personen met mentale beperkingen door het gebruik van service design. 

Datum

Van tot

Supported by

Erasmus +

Bekijk de projectwebsite

Wat is MindTour?

Met MindTour willen we ondernemers in toerisme ondersteunen in het begrijpen en waarderen van personen met een verstandelijke beperking en hun families, om zo toeristische diensten te  ontwerpen die culturele erfgoedsites (met de nadruk op musea) toegankelijker en aangenamer maken. Het uiteindelijk doel is zorgen voor een verbeterde bezoekerservaring.

Resultaten

Binnen dit onderzoeksproject maken we een situationele scan op van verschillende huidige regionale toeristische diensten, uit verschillende landen, voor mensen met verstandelijke beperkingen. De projectpartners ontwikkelen en testen vervolgens voor elk land een service design prototype. Voor Belgi√ę is dat het Museum Dr. Guislain in Gent. Daarna wordt een implementatie stappenplan ontwikkeld voor de creatie en opschaling van de prototypes. Ten slotte wordt een instrument ontwikkeld om de toegankelijkheid van toeristische diensten voor mensen met een verstandelijke beperking te beoordelen. De resultaten van deze studie worden gepubliceerd via verschillende kanalen en methoden (website, social media, blogs, bijeenkomsten, seminaries, openbare evenementen, rapporten, ¬†brochures en academische artikels).

Download het eindresultaat, the MindTour Book.
Onderszoekers bespreken het concept van de nieuwe museumbeleving in Museum Dr. Guislain.

Awarded EU Presidency Label 

Van 1 januari 2024 tot 30 juni 2024 is Belgi√ę de voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Voor deze periode is dit project geselecteerd en bekroond met het EU-Voorzitterschapslabel vanwege zijn bijdrage aan het rijke erfgoed en de toegankelijkheid in Vlaanderen, Belgi√ę. In 2024 zal een publiek evenement worden georganiseerd om de bijdragen van dit project te tonen.

 

Disclaimer

De steun van de Europese Commissie voor de productie van deze publicatie houdt geen goedkeuring van de inhoud in. De inhoud geeft de standpunten van de auteurs weer en de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik dat eventueel wordt gemaakt van de daarin opgenomen informatie.

Partners

De belangrijkste onderzoekspartner in Belgi√ę is¬†Museum Dr. Guislain¬†in Gent. De onderzoekspartners uit andere landen zijn onder meer de Universiteit van Letland, Zeit Hotel (Letland), TARTU Ulikool Universiteit (Estland) en P√§rnu Museum (Estland).

Een groeiend aantal experts, toeristische organisaties en musea leveren waardevolle input, zoals Iedereen Leest, Faro, Kompas, ENAT, Konekt, FEG en Hof van Busleyden.

Onderzoekers in bespreking in het kader van het project MindTour

Onderzoekers

Onderzoeker

Marco Scholtz

Marco Scholtz is senior onderzoeker in Innovative Tourism. Momenteel focust hij op cultureel erfgoedtoerisme en toeristische toegankelijkheid. Hij is ook docent voor de vakken 'Tourism Research' en 'Tourism Destinations'.

Onderzoeker

Nansi Van Geetsom

Nansi Van Geetsom is afgestudeerd als interieurarchitect en heeft een master in onderwijs- en instructiewetenschappen. Haar onderzoek richt zich op de aanpassing van de service design-methodologie om de rol van fysieke ruimtes te (her)bekijken.

Onderzoeker

Leen Van Aken

Leen Van Aken is Master in architectuur, Lektor in ergonomie en duurzaam ontwerpen. En werkt nu als onderzoeker bij Thomas More.

Coördinator Onderzoekslijn

Dorien Vandenborre

Dorien Vandenborre (PhD) is sinds 2015 docent-onderzoeker bij het expertisecentrum Mens en Welzijn. Zij heeft expertise op vlak van neurogene communicatiestoornissen en kwalitatief onderzoek (diepte-interviews).