AIMPower
Het gebruik van artificiƫle intelligentie (AI) op de werkvloer en door de overheid vergt veranderingen in de dagelijkse ...
Van 1 januari 2024 tot 30 juni 2024 was Belgiƫ de voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Voor deze periode is het project MindTour geselecteerd en bekroond met het EU-Voorzitterschapslabel vanwege zijn bijdrage aan het rijke erfgoed en de toegankelijkheid in Vlaanderen, Belgiƫ. Op 6 juni 2024 organiseerden wij samen met Museum Dr Guislain (Gent) een publiek evenement om de bijdragen van dit project te tonen. Ontdek via de link het artikel van VRT.
Het project MindTour staat voor 'Mindful tourist services for intellectually disabled people' en is een Erasmus + gefinancierd project dat tot doel heeft cultureel erfgoed attracties (met speciale aandacht voor musea) toegankelijker te maken voor personen met mentale beperkingen door het gebruik van service design.
Met MindTour willen we ondernemers in toerisme ondersteunen in het begrijpen en waarderen van personen met een verstandelijke beperking en hun families, om zo toeristische diensten te ontwerpen die culturele erfgoedsites (met de nadruk op musea) toegankelijker en aangenamer maken. Het uiteindelijk doel is zorgen voor een verbeterde bezoekerservaring.
Binnen dit onderzoeksproject maken we een situationele scan op van verschillende huidige regionale toeristische diensten, uit verschillende landen, voor mensen met verstandelijke beperkingen. De projectpartners ontwikkelen en testen vervolgens voor elk land een service design prototype. Voor Belgiƫ is dat het Museum Dr. Guislain in Gent. Daarna wordt een implementatie stappenplan ontwikkeld voor de creatie en opschaling van de prototypes. Ten slotte wordt een instrument ontwikkeld om de toegankelijkheid van toeristische diensten voor mensen met een verstandelijke beperking te beoordelen. De resultaten van deze studie worden gepubliceerd via verschillende kanalen en methoden (website, social media, blogs, bijeenkomsten, seminaries, openbare evenementen, rapporten, brochures en academische artikels).
De belangrijkste onderzoekspartner in Belgiƫ is Museum Dr. Guislain in Gent. De onderzoekspartners uit andere landen zijn onder meer de Universiteit van Letland, Zeit Hotel (Letland), TARTU Ulikool Universiteit (Estland) en PƤrnu Museum (Estland).
Een groeiend aantal experts, toeristische organisaties en musea leveren waardevolle input, zoals Iedereen Leest, Faro, Kompas, ENAT, Konekt, FEG en Hof van Busleyden.
Marco Scholtz is senior onderzoeker in Innovative Tourism. Momenteel focust hij op cultureel erfgoedtoerisme en toeristische toegankelijkheid. Hij is ook docent voor de vakken 'Tourism Research' en 'Tourism Destinations'.
Nansi heeft een achtergrond in interieurarchitectuur en opleidings- en onderwijswetenschappen. Haar onderzoek richt zich op de systemische benadering van ruimte- en serviceontwerp, met de nadruk op sociale inclusie en impactvol ondernemerschap.
Leen Van Aken is Master in architectuur, Lektor in ergonomie en duurzaam ontwerpen. En werkt nu als onderzoeker bij Thomas More.
Dorien Vandenborre (PhD) is coƶrdinator van de onderzoekslijn Assessment en interventie bij de Onderzoeksgroep Mens en Welzijn. Zij heeft expertise op vlak van neurogene communicatiestoornissen en kwalitatief onderzoek (diepte-interviews).
De steun van de Europese Commissie voor de productie van deze publicatie houdt geen goedkeuring van de inhoud in. De inhoud geeft de standpunten van de auteurs weer en de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik dat eventueel wordt gemaakt van de daarin opgenomen informatie.