Ga naar de hoofdinhoud
Educatieve bachelor

Leraar Kleuteronderwijs

Vorselaar

Nederlands

Ook beschikbaar in:
do 05 sep '24
Zomercursussen

Word een creatieve duizendpoot op maat van kleuters

 • Jij bent gek op kinderen. Je wil hen helpen groeien en openbloeien.
 • Je bent creatief, enthousiast en sociaal.
 • In deze opleiding bouw je een stevige basiskennis op.
 • Je bestudeert de ontwikkeling van jonge kinderen en leert hoe je hen stimuleert met verhalen en uitdagende activiteiten.
 • Daarnaast kom je alles te weten over de specifieke aanpak bij peuters en oudere kleuters en hoe om te gaan met superdiverse klassen.
 • Je krijgt volop de ruimte om te leren en te oefenen.
 • Diploma op zak? Dan kan je als kleuterleerkracht aan de slag, maar ook als zorgleerkracht of in de kinderopvang. Of als medewerker in diverse organisaties.
studenten leraar kleuteronderwijs thomas more aan het schilderen
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Leraar Kleuteronderwijs

 • Volg je deze opleiding in een voltijds traject? Dan kan je in drie jaar je studie afronden.
 • Je neemt 180 studiepunten op, verdeeld over drie fases.
 • Je volgt tijdens de week les in dagonderwijs.
 • Van meet af aan verken je het leven in de kleuterklas.
 • Je loopt stage in verschillende scholen.
 • Onze stagebegeleiding is trouwens top! Als enige in Vlaanderen kregen we van een onafhankelijke commissie van experts het keurmerk ‘excellent’.
 • Na je opleiding ben je helemaal klaar voor een job. Of om verder te studeren. Via een schakeljaar naar een master bijvoorbeeld.

Praktische informatie

 • Tijdsduur

  3 jaar (voltijds)

 • Studiepunten

  180

 • Waar

  Op de campus

Programma

 • Fase 1 | Je start je opleiding met een tweedaags ‘basecamp’. Je maakt er kennis met je medestudenten, de opleiding en de campus. Zo dompelen we je meteen onder in de onmiskenbare 'Vorselaar-vibe' en weet je snel waar je aan toe bent. In fase 1 krijg je voeling met de kleuterklas. Je bouwt een stevige pedagogisch-didactische, vakinhoudelijke en muzische basis op. Je bestudeert de ontwikkeling van jonge kinderen en leert hoe je hen kan stimuleren met mooie verhalen, uitdagende activiteiten en fijne hoeken. Dat veronderstelt nogal wat achtergrondkennis én een waaier aan muzische vaardigheden om kleuters speels en expressief met al die boeiende dingen te laten kennismaken. Daarnaast wacht je een flinke portie voorbereidend werk: doelen selecteren, lesvoorbereidingen maken, materialen bij elkaar zoeken, goed plannen en organiseren. Op het einde van fase 1 sta je al zo sterk in je schoenen dat je met veel plezier een hele week een kleuterklas onder je hoede neemt.
 • Fase 2 | In fase 2 maak je grondig kennis met de specifieke aanpak die peuters en oudste kleuters nodig hebben. Zo is voor peuters het sensomotorische (zintuiglijke) nog erg belangrijk, terwijl een vijfjarige kleuter al veel uitdaging aankan, onder meer op het vlak van taal, wiskunde en techniek. Zorg en differentiatie krijgen een centrale plek. Je leert hoe je een aanbod afstemt op de noden van kleuters, met oog voor de talenten van elk kind. Ook het muzische blijft erg belangrijk. Wat je in het eerste jaar geleerd hebt over beeld, muziek, drama en expressie komt nu samen in het opleidingsonderdeel ‘Muzisch werken’. Want een muzische juf of meester zijn, dat zit 'm niet alleen in wat je doet: je moet het in de eerste plaats ook vanbinnen voelen!
 • Fase 3 | In je laatste jaar leer je omgaan met superdiverse kleuterklassen. Je scherpt je zorgbrede blik aan om in te spelen op verschillen in taal, cultuur of thuissituatie. Communicatie met partners – ouders, ondersteunende instanties, onderwijsorganisaties – krijgt extra aandacht. In fase 3 bepaal je deels zelf je programma, bijvoorbeeld door opleidingsoverstijgende projecten in ons onderzoekslab of een keuzestage in binnen- of buitenland. Een groot deel van het jaar breng je door op de stageplek. Na een lange stage van minstens vijf weken zwaai je af als volleerd kleuterleraar. Met een koffer vol waardevolle bagage ben je klaar om het werkveld in te trekken.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
ORIËNTATIE OP HET BEROEP
Oriëntatie op het beroep i 4 5 6
Religie, zingeving en levensbeschouwing 3
PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE VORMING
Pedagogisch-didactische vorming i 9 9
Zorgbreed onderwijs i 6
Zorgcasus 3
Partner van ouders i 3
Superdiversiteit 4
LEERGEBIEDEN
Motorische ontwikkeling i 3 3
Wiskundige initiatie 3 3
Taal i 3 3
Fase 1 2 3
Godsdienst 3 3
Wereldoriëntatie 3 7
Filosoferen 3
MUZISCHE VORMING
Beeld i 6
Muziek 6
Dans, drama, beweging 6
Muzisch werken i 6
INTEGRATIE
Integratieopdracht 4 6
Onderzoekslab i 9
Community service learning 3
PRAKTIJK i 10 15 20

Download

voorbeeldrooster/studiemateriaal

voorbeeldrooster
.pdf
Download

Wil jij de opleiding starten in februari? Neem dan contact op met de trajectcoördinator.

Onze troeven

Kleuterschool op de campus

Op onze campus is er een kleuterschool waarmee we nauw samenwerken. Je gaat er regelmatig op bezoek of de kleuters komen langs om jou aan het werk te zien. Zo hou je de vinger aan de pols, ook als je niet op je stage bent. De LIO-en werkplekleerders van het verkort traject duiken recht in de praktijk en hebben geen vaste lesdagen op campus.

Veel vrije studietijd

Je krijgt de tijd om te leren en te oefenen. En dat mag je letterlijk nemen! In het basistraject eindigen onze lesdagen meestal om 15.45 uur.  Ben je student van het verkort traject? Dan stel je zelf jouw studieprogramma samen. Door middel van online cursussen neem je de inhouden door, waar en wanneer jij wil.

Zelfgestuurd maar niet alleen

Doorheen jouw leerproces zorgen wij voor een nauwe opvolging. Met een rugzak vol inhoudelijke expertise én praktijkervaring staat ons team van docenten jou met raad en daad bij!

In de praktijk

 • Van bij de start van je opleiding bieden we je een stevig pakket stage. Als enige opleiding in Vlaanderen kregen we van een commissie van experts een ‘excellent’ voor onze stageaanpak. En daar zijn we fier op!
 • Wij zoeken voor jou een fijne stageschool in jouw buurt, waar je de kneepjes van het vak kan leren. Je loopt telkens een volledig jaar stage in dezelfde school.In fase 1 kom je terecht in een klasje vierjarigen.In fase 2 maak je kennis met peuters en vijfjarigen.In fase 3 heb je eerst enkele weken een diversiteitstage. In semester 2 kan je vervolgens proeven van een andere context (bv. methodeschool of buitengewoon onderwijs), waarna je start aan je lange eindstage.
 • Je mentor op de kleuterschool en een ‘ankerdocent’ volgen je een academiejaar lang nauwgezet op. Je ankerdocent ziet je regelmatig aan het werk op je stageplek en houdt contact met je mentor. ‘Samen opleiden’ noemen we dat. Met die manier van stagebegeleiding staan we aan de top in Vlaanderen!
 • Kijk je graag eens over het muurtje? Dan zijn in fase 3 ook stages mogelijk in een methodeschool, bij een kindertheatergezelschap, in het eerste leerjaar van het lager onderwijs, in het buitengewoon onderwijs ... Trek je liever naar het buitenland, ver weg of dichtbij? Dat kan!
studenten leraar kleuteronderwijs thomas more aan het schilderen

Go international

 • We stimuleren je om - letterlijk - je grenzen te verleggen.Proef van een buitenlandse ervaring tijdens een korte stageperiode (twee à drie weken), bijvoorbeeld in Boa Vista (Kaapverdische Eilanden), Zadar (Kroatië), Dublin (Ierland) of Beja (Portugal). Verruim je blik in fase 3 dankzij een langdurige internationale studie of stage, bijvoorbeeld in Portugal, Denemarken, Finland, Tanzania, Gambia, Ecuador, Malawi of Suriname.
 • Tijdens de international class leer en werk je drie maanden lang samen met inkomende studenten uit heel Europa. Tijdens de international days wordt de campus ondergedompeld in een internationale sfeer, o.a. met buitenlandse gastsprekers.
Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

 • Als student heb je jouw eigen leerproces in handen. Je draagt deze verantwoordelijkheid, maar wordt goed ondersteund. Met grote en kleine vragen kan je terecht bij onze trajectcoaches.
 • Daarnaast staat een enthousiast docententeam klaar om je te coachen en te begeleiden.  Je wordt gedurende een langere periode (min 2 kwartalen) opgevolgd door dezelfde docent, je kernbegeleider.
 • Heb je nood aan extra ondersteuning om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen? Elk jaar organiseren we cursussen rond muziek en expressie: er is voor elk wat wils!

Zit je nog met vragen?

Opleidingscoördinator

Annelies Demessemaeker

Voor al je vragen over de opleiding (inhoud, stages, kostprijs …).

annelies.demessemaeker@thomasmore.be +32 490 49 21 85
Trajectcoördinator

Eline Bernaerts

Voor al je vragen over vrijstellingen, overschakeling van andere opleiding ...

trajecten.bako.vorselaar@thomasmore.be +32 14 50 81 60
Inclusiecoördinator

Mieke Van Camp

Voor al je vragen over studiefaciliteiten.

mieke.vancamp@thomasmore.be +32 14 74 01 94

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Vorselaar

Kies je voor Vorselaar? Dan kom je terecht op een prachtige campus in het groen, met een indrukwekkend leercentrum en state-of-the-art ICT-infrastructuur! Wat we je kunnen garanderen? Een gezellige sfeer, warme contacten én een close studenten- en kotleven. Samengevat: Vorselaar is niet alleen het grootste onderwijsdorp, maar ook het plezantste studentendorp van Vlaanderen!

Campus Vorselaar Thomas More
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

#leraarkleuteronderwijsvorselaar