Ga naar de hoofdinhoud
Educatieve bachelor

Leraar Secundair Onderwijs

Vorselaar

Nederlands

Ook beschikbaar in:
do 05 sep '24
Zomercursussen

Word meer leraar!

 • Heb jij een passie voor twee vakken uit het secundair onderwijs?
 • Wil je die kennis delen met jongeren van 12 tot 18 jaar?
 • We bieden jou een open blik op de wereld en op jongeren.
 • En een brede bagage om zelfzeker voor de klas te staan.
 • Afgestudeerd? Dan kan je meteen aan de slag als leraar. Van alle finaliteiten: doorstroom, dubbele en arbeidsgerichte finaliteit, het buitengewoon onderwijs tot¬†het volwassenenonderwijs.¬†Werkzekerheid troef!
studenten leraar secundair onderwijs thomas more aan het programmeren
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Leraar Secundair Onderwijs

 • Volg je deze opleiding in een voltijds traject? Dan kan je in drie jaar je studie afronden.
 • Je neemt 180 studiepunten op, verdeeld over drie fases.
 • Je volgt tijdens de week les in dagonderwijs.
 • Al vanaf je eerste jaar loop je stage. Doorheen de opleiding kom je in verschillende scholen.
 • Eerst ben je vooral een observator, gaandeweg kom je steeds vaker voor de klas te staan.
 • Na je opleiding ben je helemaal klaar voor een job. Of om verder te studeren. Via een schakeljaar naar een master bijvoorbeeld.

Praktische informatie

 • Tijdsduur

  3 jaar (voltijds)

 • Studiepunten

  180

 • Waar

  Op de campus

Programma

 • Fase 1 | Je start je opleiding met een ‚Äėbaso onderdompeling'. Je maakt er kennis met je medestudenten, de opleiding en de campus. Zo dompelen we je meteen onder in de onmiskenbare 'Vorselaar-vibe' en weet je snel waar je aan toe bent. In fase 1 leg je een sterke basis: wie wil je zijn als leraar, hoe kan je je passie voor je vakken overbrengen naar jongeren, hoe word je vakexpert, hoe breng je de wereld binnen in de klas ... het komt allemaal aan bod. Van meet af aan verken je het leven in een √©chte school/klas. Via inleefdagen, assistentiedagen en sterke individuele begeleiding zetten we samen stappen naar jouw eerste leservaringen.
 • Fase 2 | We blijven inzetten op brede algemene vorming en persoonsvorming, pedagogisch-didactische vorming, onderwijsvakken en sterke integratie binnen praktijk. Wie ben jij als leraar? Hoe uit je dat? Hoe draag je bij tot de groei van leerlingen? Hier werken we samen aan.
  Out of the box? Projectmatig en multidisciplinair aan de slag? In semester 2 kies je een verbredings- en verdiepingstraject van zes studiepunten, dat vervolgd wordt in fase 3. Je hebt de keuze uit 'STEM' of 'maatschappelijke vorming'. We zetten daar extra in op alternatieve werkvormen, creativiteit en vakkenge√Įntegreerd werken. Jij bent aan zet in deze trajecten, we dagen je uit om ondernemend aan de slag te gaan!
 • Fase 3 | Je bent een leraar met een brede inhoudelijke en didactische basis die sterk in zijn schoenen in de klas en school staat. Verbreding binnen de vakken en je praktijk! Een langdurige stage of werkplekleren¬†die je volledig onderdompelt in praktijk, een onderzoekslab dat je de kans geeft je competenties breed in te zetten (ook buiten schoolmuren) en aan te scherpen, de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan of op andere manieren je horizonten te verbreden ‚Ķ Het onderzoekslab biedt je de mogelijkheid om je skills breed in te zetten in het bedrijfsleven, vzw‚Äôs, brede werking van scholen enz. En dan ‚Ķ ben jij een volwaardig leraar!

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van √©lk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
ALGEMENE VORMING
Cultureel bewustzijn 6 3
Digitale en communicatieve vaardigheden 3 3
Ge√Įntegreerd werken: big idea 3
Ge√Įntegreerd werken: maatschappelijke vorming/STEM 6 6
Religie, zingeving en levensbeschouwing 3
PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE VORMING
Onderwijsvaardigheden: algemene didactiek 3 3
Onderwijsvaardigheden: klasmanagment 3
Verbindende communicator 3
Onderwijsvaardigheden: onderwijs op maat 3
Onderwijsvaardigheden: leerling centraal 3
Fase 1 2 3
Onderwijsvaardigheden: onderwijsbeleid 3
Onderwijsvaardigheden: diversiteit 3
Vrije keuze 3
ONDERWIJSVAKKEN
Vakdidactiek onderwijsvak 1 3 3
Vakdidactiek onderwijsvak 2 3 3
Onderwijsvak 1 12 12 6
Onderwijsvak 2 12 12 6
PRAKTIJK
Praktijk 9 12 21
Onderzoekslab 6

Je wordt leraar in twee onderwijsvakken. Je kan kiezen tussen de volgende vakkencombinaties (uit twee verschillende horizontale lijnen):

biologie/natuurwetenschappen              fysica/natuurwetenschappen           Nederlands
Frans                                                                        rooms-katholieke godsdienst           wiskunde
economie                                                              geschiedenis
aardrijkskunde                                                  Engels

Neem contact op met de trajectcoördinator om een programma op maat te bespreken.

Onze troeven

Word MORE leraar

Verbreding! Integratieleerplannen, clusters, vakoverschrijdend en vakge√Įntegreerd werken, projectmatig werken ... hoe doe je dat? Dit specialisatietraject in fase 2 en 3 rond STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics) of maatschappijvorming biedt je de nodige handvaten.

STEM-leerkracht in spe

STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics) is niet meer weg te denken uit het onderwijs. Daar hebben we ons programma dan ook op afgestemd: in slechts 1 extra jaar kan je onderwijsbevoegdheid behalen voor maar liefst 4 wetenschappelijke vakken. Er zijn 8 trajecten mogelijk. Zo verschijn je zelfverzekerd aan de start als vakkundig STEM-leerkracht!

En ... actie!

Passie voor je vak, aandacht voor leerlingen en hun diversiteit, inspirerend lesgeven … wij leren je alle kneepjes, van meet af aan. We zoeken een stageschool voor jou. Je loopt telkens een jaar lang stage in dezelfde school. Zo leer je de cultuur kennen en bouw je een band op met je leerlingen en collega-leraren. De sterke band met het werkveld zorgt voor een driehoeksbegeleiding om u tegen te zeggen!

In de praktijk

Vanaf fase 1 ervaar je wat het betekent om als leraar in een klas en in een school te staan. We zoeken voor jou een stageschool en begeleiden je in alle aspecten van het leraar zijn. Passie voor je vakken, aandacht voor je leerlingen en hun diversiteit, inspirerend lesgeven … je leert het allemaal in praktijk brengen. Je loopt een volledig jaar stage in dezelfde school. Zo leer je de schoolcultuur goed kennen en bouw je een band op met je leerlingen en collega-leraren.

In fase 1 evolueert je stage van inleefdagen naar assistentdagen met observatie- en participatietaken tot actief lesgeven. Je wordt begeleid door een ankerdocent, die een verbinding maakt tussen jou en je stageschool. Eerst leer je de schoolomgeving kennen, daarna beleef je de klaspraktijk als 'toeschouwer'. Pas op het einde van fase 1 geef je zelfstandige lessen. In fase 2 en 3 groeit het aantal stagelessen. Je staat meer voor de klas en krijgt de kans om je kennis en vaardigheden om te zetten in de praktijk. In fase 3 eindig je met een stage van zes weken.

Extra toelichting bij onze praktijkaanpak lees je hier.

studenten leraar secundair onderwijs thomas more aan het programmeren

Go international

Leraar zijn betekent de wereld binnenbrengen in je klas. Daarom bieden we jou heel wat mogelijkheden om je onder te dompelen in een andere taal en cultuur.

Je kan studeren en/of stage lopen in Europa, bij een van onze Erasmuspartners. Je kan stage lopen of lesgeven in het Zuiden, via een ontwikkelingsproject. Je kan op onze eigen campus een internationaal traject doorlopen, samen met buitenlandse studenten.

Een buitenlandse studie- of stage-ervaring verruimt je blik. Je leert je eigen boontjes doppen, verbetert je talen en wisselt expertise uit met leraren van over de hele wereld. Bovendien is het zonder twijfel een fantastische ervaring en een extra troef als je straks gaat solliciteren!

Jij kiest je bestemming op basis van jouw interesses en inhoudelijke uitdagingen. Wij zorgen voor een vlotte organisatie en een kwaliteitsvolle invulling/begeleiding van je avontuur. Reizen en leren doe je vanzelfsprekend helemaal zelf.

Het vak 'international teacher' zorgt ervoor dat je goed voorbereid vertrekt. Op financieel vlak kan je rekenen op ondersteuning via allerlei beurssystemen. Onze internationale coördinator, vertelt je er alles over tijdens de voorbereidingssessies.

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

Je volgt les op een moderne, studentvriendelijke campus waar iedereen elkaar kent. Onze opleiding staat bekend om haar directe en vlotte contact tussen studenten en docenten. Een enthousiast team begeleidt je op maat van wie jij bent en wat jij nodig hebt. Zo krijg je alle kansen om je te ontplooien.

Scoorde je wat minder dan verwacht op de verplichte starttoets? Dan bieden we aangepaste ondersteuning, zodat je snel kan bijbenen. Voor vragen over studiemethode en -planning kan je terecht bij onze inclusiecoördinator, die zowel individueel als in groep begeleiding voorziet.

Op je stageplek word je een jaar lang begeleid door je een jaar lang begeleid door je mentoren en stagebegeleiders. De intensieve begeleiding zorgt ervoor dat jullie samen op weg gaan.

Je lerarenskills ook effici√ęnt inzetten in de opleiding? Wij doen het via buddyprojecten!

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

An Conings

Voor al je vragen over de opleiding.

an.conings@thomasmore.be +32 14 74 01 88
Trajectcoördinator

Joke Verschaeren

Voor al je vragen over je individuele studieprogramma, vrijstellingen, trajecten …

joke.verschaeren@thomasmore.be +32 14 50 81 63
Internationaal coördinator

Vanessa Dockx

Voor al je vragen over stages of studeren in het buitenland.

vanessa.dockx@thomasmore.be

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Vorselaar

Kies je voor Vorselaar? Dan kom je terecht op een prachtige campus in het groen, met een indrukwekkend leercentrum en state-of-the-art ICT-infrastructuur! Wat we je kunnen garanderen? Een gezellige sfeer, warme contacten én een close studenten- en kotleven. Samengevat: Vorselaar is niet alleen het grootste onderwijsdorp, maar ook het plezantste studentendorp van Vlaanderen!

Campus Vorselaar Thomas More
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

#homepageflow