Ga naar de hoofdinhoud
Educatieve bachelor

Leraar Kleuteronderwijs

Mechelen

Nederlands

Ook beschikbaar in:

Spring-in-‘t-veld met een levendige fantasie

 • Jij vindt de leefwereld van kleuters enorm boeiend.
 • Je houdt ook van voorlezen, spelen en creatief werken met jonge kinderen.
 • Je leert hoe je kinderen op ontdekkingsreis neemt in de wondere wereld van woorden en beelden, kleuren en klanken, natuur en techniek.
 • Je verdiept je in de wereld van het kind en hoe het nieuwe dingen leert en ervaart met muziek, taal, spelen, wiskunde, beweging
 • Reken op variatie in werkvormen. Jouw talenten en interesses staan daarin centraal. Want kleuters laten schitteren, kan alleen als je dat zelf ook mag doen!
 • Diploma op zak? Dan kan je als kleuterleerkracht aan de slag, maar ook als zorgleerkracht of in de kinderopvang. Of als medewerker in diverse organisaties.
Kleuterlabo Thomas More
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Leraar Kleuteronderwijs

 • Volg je deze opleiding in een voltijds traject? Dan kan je in drie jaar je studie afronden.
 • Je neemt 180 studiepunten op, verdeeld over drie fases.
 • Je volgt tijdens de week les in dagonderwijs.
 • Je leert al doende. Je leert al doende. Je loopt stage in verschillende scholen. 
 • Na je opleiding ben je helemaal klaar voor een job. Of om verder te studeren. Via een schakeljaar naar een master bijvoorbeeld.

Praktische informatie

 • Tijdsduur

  3 jaar (voltijds)

 • Studiepunten

  180

 • Waar

  Op de campus

Programma

 • Fase 1 | Je start met de basisvaardigheden en -kennis van een kleuterleraar: observeren, de algemene ontwikkeling van kinderen inschatten, een uitdagende leer- en speelomgeving creëren. 
  Je zet theorie snel om in praktijk. Samen met medestudenten en docenten werk je een voorleesproject voor kleuters uit en spreek je al je creatieve en expressieve talenten aan. De inzichten uit de lessen komen goed van pas tijdens je eerste stage!
 • Fase 2 | Je verfijnt en versterkt je vaardigheden en kennis: je krijgt oog voor de beleving van kinderen in de klaspraktijk en je verdiept je in verschillende leergebieden: muziek, taal, beweging …
  Projectwerk is een belangrijk deel van je programma: een project grootstedelijke context met een meerdaagse uitstap naar Brussel, een project met focus op de jongste kleuters en een project om het creatief denken en 'onderzoeken' bij kleuters te stimuleren. Tijdens het vak onderwijs en samenleving leer je kritisch reflecteren op je onderwijservaring vanuit verschillende maatschappelijke thema's. Al je verworven inzichten breng je tot realisatie in je stage bij jongere en oudere kleuters.
 • Fase 3 | De rol en competenties van de leerkracht als lid van een schoolteam en als partner van ouders en externen komen aan bod. Er gaat ook uitgebreide aandacht naar een zorgbrede aanpak en de ondersteuning van kleuters met specifieke onderwijsbehoeften in de klas.

  Bijna een derde van je programma bepaal je zelf. Via een keuzestage verrijk je je horizon als kleuterleerkracht. Daarnaast kies je twee verdiepingsvakken: ga je voor STEM, versterk je je muzische talen of verdiep je jou in meertaligheid? Al deze invalshoeken breng je tot leven in je laatstejaars stage.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
ALGEMENE (BEROEPSGERICHTE) COMPETENTIES
Kind in ontwikkeling 5
Onderwijskader 3
Leraar in ontwikkeling 6 3 3
Opvoedingskader 3 8
Religie zingeving en levensbeschouwing 3
Op weg naar inclusie 3
Onderwijsorganisatie en -beleid: afstuderen 3
Onderwijs en samenleving 5
Zorgbrede overgangen 3
Teamgericht werken 3
BEROEPSSPECIFIEKE COMPETENTIES
Beeld 3 3
Muziek 3 3
Taal 3 3
Oriëntatie op de wereld 3 3
Spelen 3
Wiskundig denken 3 3
Beweging 3 3
Expressie 3
Fase 1 2 3
Godsdienst 3 3
Interculturaliteit en interreligieusiteit 3
PROJECTEN
Project voorlezen 3
Project grootstedelijke context 3
Project jongste kleuters 3
Project creatief denken 3
Project partnerschap met ouders 3
KEUZE VERDIEPING (2 van 3)
Muzische talen 5
Meertaligheid en taalsensibilisering 5
STEM 5
KEUZE 3
PRAKTIJK
Stage 1 10
Stage 2: jongste kleuters 7
Stage 2: oudste kleuters 7
Keuzestage 4
Stage 3 21

Download

voorbeeldrooster/studiemateriaal

voorbeeldrooster voor fase 1
.pdf
Downloaden

Wil je deze opleiding starten in februari? Dat kan! Je kan de theoretische vakken van semester twee opnemen en zelfs meteen starten met je instapstage in een kleuterklas. Neem gerust contact op met de studietrajectbegeleider.

Onze troeven

Je leert al doende

Je leert écht al doende

Van bij de start word je ondergedompeld in de praktijk. Je verwerft vaardigheden in de hogeschool én in de praktijk. Jouw ervaring en kennis deel je met je medestudenten. Je leert coachingstechnieken om elkaar vooruit te helpen naar de eindmeet. 

Kleuteronderwijs_Persoonlijke aanpak

Persoonlijke aanpak

Samen gaan we graag op pad. Als docententeam ondersteunen we jou in je groei naar een zelfbewuste, kritische en wereldwijze kleuterleerkracht. Wij kiezen voor verbindend tweerichtingsverkeer: docenten en studenten gaan steeds met elkaar in gesprek. Ook binnen je praktijkcontext zetten we de persoonlijke aanpak verder. 

Een bruisende lerarencampus

Een bruisende lerarencampus

Op een boeiende campus in het hart van Mechelen bieden we je alles wat je nodig hebt om je studie vorm te geven. Het leercentrum vormt een inspirerende ontmoetingsplek met tal van ontleenbare materialen. Het kloppend hart van de opleiding ligt in het kleuterlabo. 

In de praktijk

Leraar zijn, dat leer je niet uit een boek! Daarom mag je vanaf dag één een stevige brok onderwijspraktijk verwachten. Dankzij onze unieke infrastructuur krijg je de kans om het vak in een veilige omgeving te leren. Met de nadruk op uitproberen, experimenteren en ‘mogen mislukken’.

Doorheen de opleiding loop je stage in verschillende kleuterscholen, van de instapklas tot de derde kleuterklas en in verschillende onderwijsnetten. Je loopt minstens één keer stage in een grootstedelijke context. Deze stagescholen zoeken wij voor jou. Je kan ook stagelopen in een alternatieve context (bv. educatieve dienst van een museum, Technopolis ...) of binnen een specifieke onderwijsinvalshoek (bv. eerste leerjaar, buitengewoon onderwijs, zorgstage ...).

Na korte stageblokken in fase 1, neem je in fase 2 en 3 meerdere stageweken voor je rekening. De stages worden per semester georganiseerd. Een stagebegeleider ondersteunt jou en helpt je doorheen de hele stagecyclus: van informatieronde en stagetoewijzing, over stageverloop tot en met resultaat en feedback. Bovendien organiseren we stagevoorbereidingsdagen en reflectiesessies die een brug slaan tussen theorie en praktijk.

Kleuterlabo Thomas More

Go international

We stimuleren je om - letterlijk - je grenzen te verleggen. Een buitenlandse studie- of stage verruimt je blik op de wereld. Je leert je eigen boontjes doppen, je verbetert je talen en spijkert je internationale vakkennis bij. Bovendien is het zonder twijfel een fantastische ervaring én een extra troef als je straks gaat solliciteren!

Benieuwd naar je opties? astrid.vandormael@thomasmore.be helpt je graag verder!

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

We willen jouw nieuwsgierigheid prikkelen, je verwonderen en uitdagen. Maar bovenal staan we stil bij wie je bent, bij jouw eigenheid, talenten en interesses. Omdat je kleuters enkel kan laten schitteren als je dat zelf ook mag doen! Daarom volgen we jouw leerproces op de voet en geven we je alle kansen en ondersteuning om te groeien. 

Van bij de start mag je rekenen op persoonlijke begeleiding. Zo zal onze inclusiecoördinator de resultaten van jouw instapproef opvolgen en bespreken. Scoorde je wat minder dan verwacht? Dan bieden we ondersteuning op maat, zodat je snel kan bijbenen. Ook met specifieke vragen rond studieplanning, examens of bijzondere statuten (dyslexie, medische behoeften …) kan je bij de inclusiecoördinator aankloppen. 

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Eline Willems

Voor al je vragen over de opleiding.

eline.willems@thomasmore.be +32 485 24 38 21
Trajectcoördinator

Inge Goovaerts

Voor al je vragen over het traject en je studieloopbaan, specifiek voor startende studenten.

inge.goovaerts@thomasmore.be
Traject coach

Astrid Vandormael

Voor al uw vragen over trajecten, studieloopbaan en vrijstellingen.

astrid.vandormael@thomasmore.be +32 15 68 88 20
Inclusiecoördinator

Annemie Amand

Voor al je vragen over zorgfaciliteiten, topsportstatuut, ...

annemie.amand@thomasmore.be +32 15 68 85 24

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Mechelen

Mechelen is hip en happening. Een stad op studentenmaat. Met een cappuccino on the go van het station naar de campus. Na je examen lunchen in de zon en nog eventjes langs de winkel. Terug het leercentrum in om te studeren, boeken snel afzetten op kot en je kunt vertrekken om te gaan feesten! In Mechelen is alles dichtbij. #2800love, inderdaad!

Campus De Vest aan de Dijle
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

#campuskruidtuin