Ga naar de hoofdinhoud
Educatieve bachelor

Leraar Kleuteronderwijs

Mechelen

Nederlands

Ook beschikbaar in:
wo 13 dec '23
Voor de Klas infosessies

Spring-in-‘t-veld met een levendige fantasie

 • Jij vindt de leefwereld van kleuters enorm boeiend.
 • Je houdt ook van voorlezen, spelen en creatief werken met jonge kinderen.
 • Je leert hoe je kinderen op ontdekkingsreis neemt in de wondere wereld van woorden en beelden, kleuren en klanken, natuur en techniek.
 • Je verdiept je in de wereld van het kind en hoe het nieuwe dingen leert en ervaart met muziek, taal, spelen, wiskunde, beweging
 • Reken op variatie in werkvormen. Jouw talenten en interesses staan daarin centraal. Want kleuters laten schitteren, kan alleen als je dat zelf ook mag doen!
 • Diploma op zak? Dan kan je als kleuterleerkracht aan de slag, maar ook als zorgleerkracht of in de kinderopvang. Of als medewerker in diverse organisaties.
Kleuterlabo Thomas More
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Leraar Kleuteronderwijs

 • Volg je deze opleiding in een voltijds traject? Dan kan je in drie jaar je studie afronden.
 • Je neemt 180 studiepunten op, verdeeld over drie fases.
 • Je volgt tijdens de week les in dagonderwijs.
 • Je leert al doende. Sta voor de klas op onze campus in het kleuterlabo, werk aan projecten in het leercentrum, maak je handen vuil in ’t Zwiebelbos …
 • Je loopt natuurlijk ook stage tussen de kleuters, in België of in het buitenland!
 • Na je opleiding ben je helemaal klaar voor een job. Of om verder te studeren. Via een schakeljaar naar een master bijvoorbeeld.

Praktische informatie

 • Duur

  3 jaar (voltijds)

 • Studiepunten

  180

 • Toelatingsvoorwaarden

  Bekijk de diplomavoorwaarden voor bachelors en graduaten.

 • Waar

  Op de campus

 • Inschrijvingsgeld

Programma

 • Fase 1 | Je start met de basisvaardigheden en -kennis van een kleuterleraar: observeren, de algemene ontwikkeling van kinderen inschatten, een uitdagende leer- en speelomgeving creëren. Van bij de start moedigen we je aan om zelf keuzes te maken en je eigen interesses te ontplooien: een deel van je vakken bepaal je zelf.

  Je zet theorie snel om in praktijk. Samen met medestudenten en docenten werk je een vertelproject voor kleuters uit en spreek je al je creatieve, expressieve en muzische talenten aan. De inzichten uit de lessen komen goed van pas tijdens je instap- en basisstage!
 • Fase 2 | Je verfijnt en versterkt je vaardigheden en kennis: je krijgt oog voor de individuele beleving van kinderen in de klaspraktijk en je verdiept je in verschillende leergebieden: muziek, taal, beweging …

  Dankzij keuzevakken geef je deels zelf richting aan je programma. Projectwerk is een belangrijk deel van je programma: een meerdaagse uitstap rond verbondenheid en natuur/stad, een muzisch getint project, een project om het creatief denken en 'onderzoeken' bij kleuters te stimuleren. Je integreert je inzichten in je stage bij jongere en oudere kleuters.
 • Fase 3 | De rol en competenties van de leerkracht als lid van een schoolteam en als partner van ouders en externen komen aan bod. Er gaat ook uitgebreide aandacht naar een zorgbrede aanpak in de kleuterklas.

  Bijna een derde van je programma bepaal je zelf. Zo kan je er oa. voor kiezen om het vak 'verdieping STEM' te volgen. Samenwerking met het werkveld staat centraal in je projectwerk. Dankzij 'uit het leven gegrepen'-casussen verken je het beroep. Al deze invalshoeken integreer je in de verschillende stages.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
ALGEMENE (BEROEPSGERICHTE) COMPETENTIES
Kind in ontwikkeling thema's … i 5
Onderwijskader 3
Leraar in ontwikkeling 6 3 3
Opvoedingskader 3 8
Religie, zingeving, levensbeschouwing 3
Op weg naar inclusie 4
Onderwijsorganisatie en -beleid: afstuderen 3
Onderwijs en samenleving i 4
BEROEPSSPECIFIEKE COMPETENTIES
Beeld 3 3
Muziek i 3 3
Taal 3 3
Oriëntatie op de wereld i 3 3
Spelen 3
Fase 1 2 3
Wiskundig denken 3 3
Beweging i 3 3
Godsdienst i 3 3
Interculturaliteit en interreligieusiteit 3
Teamgericht werken i 3
PRAKTIJK
Project i 3 9 3
Instapstage i 4
Basisstage 6
Stage bij de jongere kleuters 8
Stage bij de oudere kleuters 8
Keuzestage 8
Doorgroeistage 6
Eindstage 14
KEUZE i 3 3 9

Download

voorbeeldrooster/studiemateriaal

voorbeeldrooster voor fase 1
.pdf
Download

Wil je deze opleiding starten in februari? Dat kan! Je kan de theoretische vakken van semester twee opnemen en zelfs meteen starten met je instapstage in een kleuterklas. Neem gerust contact op met de studietrajectbegeleider.

Onze troeven

Je leert écht al doende

In het kleuterlabo, een échte kleuterklas op de campus, oefenen je de praktijk, mét en zonder kinderen. In ‘t Zwiebelbos ontdek je wat kinderen belangrijk vinden bij het buitenspelen. Het leercentrumbiedt ruimte om ‘uit het leven gegrepen’-situaties aan te pakken.

Voorleesvirus

Voorlezen prikkelt de taalontwikkeling en vergroot de woordenschat. Het is een moment van gezellig samenzijn, voor kleuters vaak het leukste kwartier van de dag. Maar hoe zorg je ervoor dat ze aan je lippen hangen en echt opgaan in het verhaal? Je leert de kneepjes van het vak!

Brussel Binnenste Buiten

In je tweede fase ga je drie dagen op ontdekking in de diverse Brusselse leef- en onderwijswereld. Denk aan: speelboxen - marktbezoek - zelf koken - gezellige bedrijvigheid - stadswandeling - schoolbezoeken - samen uit, samen thuis - de waterman.

In de praktijk

Leraar zijn, dat leer je niet uit een boek! Daarom mag je vanaf dag één een stevige brok onderwijspraktijk verwachten. Dankzij onze unieke infrastructuur krijg je de kans om het vak in een veilige omgeving te leren. Met de nadruk op uitproberen, experimenteren en ‘mogen mislukken’.

Doorheen de opleiding loop je stage in verschillende kleuterscholen, van de instapklas tot de derde kleuterklas en in verschillende onderwijsnetten. Je loopt minstens één keer stage in een grootstedelijke context. Deze stagescholen zoeken wij voor jou. Je kan ook stagelopen in een alternatieve context (bv. educatieve dienst van een museum, Technopolis ...) of binnen een specifieke onderwijsinvalshoek (bv. eerste leerjaar, buitengewoon onderwijs, zorgstage ...).

Na korte stageblokken in fase 1, neem je in fase 2 en 3 meerdere stageweken voor je rekening. De stages worden per semester georganiseerd. Een stagebegeleider ondersteunt jou en helpt je doorheen de hele stagecyclus: van informatieronde en stagetoewijzing, over stageverloop tot en met resultaat en feedback. Bovendien organiseren we stagevoorbereidingsdagen en reflectiesessies die een brug slaan tussen theorie en praktijk.

Kleuterlabo Thomas More

Go international

We stimuleren je om - letterlijk - je grenzen te verleggen. Een buitenlandse studie- of stage verruimt je blik op de wereld. Je leert je eigen boontjes doppen, je verbetert je talen en spijkert je internationale vakkennis bij. Bovendien is het zonder twijfel een fantastische ervaring én een extra troef als je straks gaat solliciteren!

Benieuwd naar je opties? kirsten.marit@thomasmore.be helpt je graag verder!

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

We willen jouw nieuwsgierigheid prikkelen, je verwonderen en uitdagen. Maar bovenal staan we stil bij wie je bent, bij jouw eigenheid, talenten en interesses. Omdat je kleuters enkel kan laten schitteren als je dat zelf ook mag doen! Daarom volgen we jouw leerproces op de voet en geven we je alle kansen en ondersteuning om te groeien. 

Van bij de start mag je rekenen op persoonlijke begeleiding. Zo zal onze inclusiecoördinator de resultaten van jouw instapproef opvolgen en bespreken. Scoorde je wat minder dan verwacht? Dan bieden we ondersteuning op maat, zodat je snel kan bijbenen. Ook met specifieke vragen rond studieplanning, examens of bijzondere statuten (dyslexie, medische behoeften …) kan je bij de inclusiecoördinator aankloppen. 

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Eline Willems

Voor al je vragen over de opleiding.

eline.willems@thomasmore.be +32 485 24 38 21
Trajectcoördinator

Inge Goovaerts

Voor al je vragen over het traject en je studieloopbaan, specifiek voor startende studenten.

inge.goovaerts@thomasmore.be
Traject coach

Astrid Vandormael

Voor al uw vragen over trajecten, studieloopbaan en vrijstellingen.

astrid.vandormael@thomasmore.be +32 15 68 88 20
Inclusiecoördinator

Bernadette Van Malderen

Voor al je vragen over zorgfaciliteiten, topsportstatuut, ...

bernadette.vanmalderen@thomasmore.be +32 15 36 92 20

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Mechelen

Mechelen is hip en happening. Een stad op studentenmaat. Met een cappuccino on the go van het station naar de campus. Na je examen lunchen in de zon en nog eventjes langs de winkel. Terug het leercentrum in om te studeren, boeken snel afzetten op kot en je kunt vertrekken om te gaan feesten! In Mechelen is alles dichtbij. #2800love, inderdaad!

Campus De Vest aan de Dijle
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Educatieve bachelor

Leraar Secundair Onderwijs

Je wil leraar worden in het secundair onderwijs en 2 vakken kiezen die je kan geven.

#campuskruidtuin