Ga naar de hoofdinhoud
Educatieve bachelor

Leraar Secundair Onderwijs

Mechelen

Nederlands

Ook beschikbaar in:

Leraar worden? Dat is méér dan alleen de klas!

 • Jij hebt een passie voor lesgeven. Bovendien heb je een voorliefde voor enkele vakken die je wil delen met jongeren.
 • Je kiest twee algemene of technische onderwijsvakken.
 • Je verdiept je in de gekozen leerstof, maar je leert ook wie je bent als coach en als persoon met vakken zoals didactiek, zorg op school en community service learning.
 • We stimuleren je ondernemingszin door in fase 3 een bewuste keuze te maken voor jouw specialisatie-track: internationalisering, actief burgerschap, zorg, digitaal, ondernemerschap of vakspecialisatie.
 • Je kan aan de slag als leerkracht, dat spreekt voor zich. Maar denk gerust ruimer! Wat dacht je van coördinator, adviseur, ondernemer of educatief medewerker bij een jeugd- of cultuurdienst?
 • Je loopt vanaf het eerste jaar stage. In de derde fase breng je veel tijd door voor de klas. Je wordt daarbij gecoacht door je docenten.
 • Het mooiste beroep ter wereld wacht op jou!
Studenten leraar secundair onderwijs boeken aarderijkskunde
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Leraar Secundair Onderwijs

 • Volg je deze opleiding in een voltijds traject? Dan kan je in drie jaar je studie afronden.
 • Je neemt 180 studiepunten op, verdeeld over drie fases.
 • Je volgt tijdens de week les in dagonderwijs.
 • Je loopt vanaf het eerste jaar stage. In de derde fase breng je veel tijd door voor de klas. Je wordt daarbij gecoacht door je docenten.
 • Na je opleiding ben je helemaal klaar voor een job. Of om verder te studeren. Via een schakeljaar naar een master bijvoorbeeld.

Praktische informatie

 • Tijdsduur

  3 jaar (voltijds)

 • Studiepunten

  180

 • Waar

  Op de campus

Programma

Fase 1 | In fase 1 focussen we op de inhoud van je onderwijsvakken.Je start met microteaching op de campus om via participatiestage over te gaan tot een heuse doe-stage in je stageschool naar keuze.

Fase 2 | Tijdens fase 2 bouwen we geleidelijk aan meer praktijk in. Je krijgt de kans om in verschillende onderwijscontexten les te geven, zowel in sterk theoretische als in arbeidsmarktgerichte studierichtingen loop je stage. Bijzondere aandacht gaat naar (vak)didactiek en zorg.

Fase 3 | Je wordt expert in je onderwijsvakken en verbreedt je kennis en vaardigheden door je keuzetrack! In je laatste semester ligt alle focus op de praktijk en op je innoverende bachelorproef.

Algemene vakken: je combineert twee vakken uit twee verschillende horizontale lijnen.

 • Aardrijkskunde – Nederlands
 • Engels – Godsdienst* – Techniek –Wiskunde
 • Biologie – Frans – Fysica – Geschiedenis

* rooms-katholieke, protestantse of islamitische godsdienst

Je kan ook kiezen voor deze technische / STEM-vakken, combineer 2 van deze onderstaande onderwijsvakken:

 • Elektriciteit
 • Fysica
 • Mechanica
 • Techniek

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van Ă©lk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
JIJ ALS LEERKRACHT
Basisvaardigheden van de leerkracht i 6
Didactiek i 6 6
Vakdidactisch ontwerp i 7 6 3
Zorg i 3 6
Communiceren i 6
JIJ ALS VAKEXPERT
Onderwijsvak A i 15 6 6
Onderwijsvak B 12 9 6
Fase 1 2 3
JIJ IN DE PRAKTIJK
Praktijk i 5 12 21
Jouw persoonlijke en professionele groei
Religie, zingeving en levensbeschouwing i 3 3 3
Persoonlijke en professionele ontwikkeling i 3 3 3
Jij kiest!
Keuzevakken die verbreden of verdiepen i 3 6
Bachelorproef 8
Keuzestage 4

Download

voorbeeldrooster/studiemateriaal

voorbeeldrooster voor fase 1
.pdf
Downloaden

Wil je deze opleiding starten in februari? Dat kan!  Neem gerust contact op met de studietrajectbegeleider Bea Bossuyt.

Onze troeven

Leraar worden? Dat is méér dan de klas.

Naast lesgeven leer je nog zoveel meer tijdens je opleiding. Organiseren, communiceren, reflecteren ... al die softskills maken je heel gegeerd op de arbeidsmarkt. Binnen en buiten een schoolcontext. Reken dus op een veelzijdige, bloeiende en interessante carriĂšre!

Coachee wordt coach

Vanaf fase 1 hebben we aandacht voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. We begeleiden je op maat in kleine coachingsgroepen en gaan aan de slag met  'waarderend coachen'. Belangrijke mijlpalen zoals examens, je eerste stage, projectweken 
 komen aan bod.

Mee met de nieuwste technologieën en onderwijstrends

In ons hypermodern I-Lab kan je volop experimenteren met een green screen, VR, AR, robots en drones. In onze makerspace, het Junior Fablab, kan je dan weer aan de slag met allerhande gereedschap, maar ook met gesofisticeerde tools zoals lasercutters en 3D-printers.

In de praktijk

In fase 1 zet je je eerste stapjes voor de klas tijdens de didactische oefeningen op onze campus. We coachen je zowel op inhoud als op lichaamstaal, uitspraak en uitvoering. Na een observatie- en participatiestage doe je ook een eerste echte lesstage in een secundaire school.
In fase 2 zijn er drie stageperiodes: je kiest uit een waaier aan stageplaatsen in verschillende scholen en studierichtingen. Bovendien doe je ook aan community service learning, je begeleidt individuele leerlingen bij hun huiswerk.
In fase 3 toon je aan dat je klaar bent voor de job. Je geeft les in de tweede graad doorstroom of dubbele finaliteit of je kiest voor de arbeidsmarktfinaliteit. In semester 2 sta je tijdens je ingroeistage (gedeeltelijk) zelfstandig voor de klas.
Je sluit je opleiding af met een keuzestage die vooruitblikt op de andere mogelijkheden die je diploma biedt: bedrijfsstage, PAV-stage, STEM-stage, stage in Wallonië, BUSO-stage, onderwijsvernieuwingsstage, ICT-stage... Ga je liever internationaal, ver weg of dichtbij? Dat kan ook!

Studenten leraar secundair onderwijs boeken aarderijkskunde

Go international

In fase 1 brengen we je tijdens de 'International Teacher Week' (maart) in contact met internationale studenten en docenten op onze eigen campus. Je kan ook buddy worden van een Erasmusstudent in de opleiding.
In fase 2 heb je de keuze om de ‘International Teacher Week’ mee te organiseren in eigen land, óf te beleven in het buitenland. (Dit kan je herhalen in fase 3 van je opleiding.)
In fase 3 stimuleren we je om - letterlijk - je grenzen te verleggen via een buitenlandse studie of stage. Die verruimt je blik op de wereld, verbetert je talenkennis en wisselt expertise uit met leraren van over de hele wereld. Bovendien is dit zonder twijfel een fantastische ervaring én een extra troef als je straks gaat solliciteren!
We bieden zowel studies als stages in Europa (Spanje, Noorwegen, Zweden, BelgiĂ«, TsjechiĂ«, Engeland
) als Zuid-stages (bv. Tanzania, Suriname, Ghana, Nepal
) aan.

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

Je opleidingsmanager, inclusiecoördinator en docenten staan steeds voor je klaar en zijn heel bereikbaar en toegankelijk voor je per mail of telefoon.
Tijdens de lessen persoonlijke en professionele ontwikkeling coacht jouw docent-coach en critical friends-groep je doorheen de opleiding.
Heb je moeite met je studievaardigheden en motivatie? Onder de noemer ‘veerkrachtig studeren’ organiseert studentenvoorzieningen specifieke workshops, infosessies en trainingen.
Scoorde je wat minder op het onderdeel ‘Nederlands’? In onze taalacademie bieden onze eigen studenten Nederlands bijles op maat. Voor jou een manier om je kennis bij te spijkeren, voor hen een kans om nog meer praktijkervaring op te doen! Ook onze docenten Nederlands staan klaar met tips, tricks en oefenmateriaal.
Specifieke zorgnoden, contacteer dan zeker onze inclusiecoördinator.

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Pieter Gijbels

Voor al je vragen over de opleiding.

pieter.gijbels@thomasmore.be +32 485 75 72 53
Inclusiecoördinator

Brenda Van Den Berk

Voor al je vragen over (zorg)faciliteiten, topsportstatuten, kinderlast, 


brenda.vandenberk@thomasmore.be
Trajectcoach

Bea Bossuyt

Voor al je vragen over het traject.

bea.bossuyt@thomasmore.be

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Mechelen

Mechelen is hip en happening. Een stad op studentenmaat. Met een cappuccino on the go van het station naar de campus. Na je examen lunchen in de zon en nog eventjes langs de winkel. Terug het leercentrum in om te studeren, boeken snel afzetten op kot en je kunt vertrekken om te gaan feesten! In Mechelen is alles dichtbij. #2800love, inderdaad!

Campus De Vest aan de Dijle
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

#campuskruidtuin