Ga naar de hoofdinhoud
Educatieve bachelor

Leraar Secundair Onderwijs

Mechelen

Nederlands

Ook beschikbaar in:

Leraar worden? Dat is méér dan alleen de klas!

  • Jij hebt een passie voor lesgeven. Bovendien heb je een voorliefde voor enkele vakken die je wil delen met jongeren.
  • Je kiest twee algemene of technische onderwijsvakken.
  • Je verdiept je in de gekozen leerstof, maar je leert ook wie je bent als coach en als persoon met vakken zoals didactiek, zorg op school en community service learning.
  • We stimuleren je ondernemingszin door in fase 3 een bewuste keuze te maken voor jouw specialisatie-track: internationalisering, actief burgerschap, zorg, digitaal, ondernemerschap of vakspecialisatie.
  • Je kan aan de slag als leerkracht, dat spreekt voor zich. Maar denk gerust ruimer! Wat dacht je van coördinator, adviseur, ondernemer of educatief medewerker bij een jeugd- of cultuurdienst?
  • Je loopt vanaf het eerste jaar stage. In de derde fase breng je veel tijd door voor de klas. Je wordt daarbij gecoacht door je docenten.
  • Het mooiste beroep ter wereld wacht op jou!
Studenten leraar secundair onderwijs boeken aarderijkskunde
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Leraar Secundair Onderwijs in verkort traject

  • Al een bachelor- of masterdiploma op zak en droom je ervan leraar te worden? Dat kan via dit verkort traject.
  • Het traject dat je kan volgen is afhankelijk van jouw vooropleiding.
  • Heb je al een lerarendiploma, dan kan je onderwijsbevoegdheid voor een (extra) vak verwerven via een traject van 45 studiepunten (2 semesters). 
  • Heb je geen lerarendiploma dan neem je max. 115 studiepunten op en behaal je een bijkomend bachelordiploma in 4 semesters.
  • Heb je een lerarendiploma, maar geen bachelor- of masterdiploma, dan kan je de Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs halen in een verkort traject van 120 studiepunten.
  • Afhankelijk van je diploma zijn er bijkomende vrijstellingen mogelijk.
  • Je volgt voltijds les in dagonderwijs.
  • Je sluit je opleiding af met een keuzestage die vooruitblikt op andere mogelijkheden die je diploma biedt: BUSO-stage, onderwijsvernieuwingsstage, bedrijfsstage, PAV-stage, STEM-stage, CLIL-stage, stage in Wallonië, Frans in de lagere school...

Praktische informatie

  • Duur

    1 tot 2 jaar (voltijds - dag)

  • Studiepunten

    max. 120

  • Waar

    Op de campus

Programma

  • Fase 1 | In fase 1 focussen we op de inhoud van je onderwijsvakken en didactisch-pedagogische vakken. Je volgt een pedagogisch-didactische vorming in een blended traject zodat je stapsgewijs wordt voorbereid op je stages (reeds vanaf november) in je stagescholen naar keuze. Op deze manier kan je dit traject op 2 i.p.v. 3 jaar afleggen.
  • Fase 2 | Tijdens fase 2, je laatste fase, verdiep je je verder in de inhoud van je onderwijsvakken. We besteden speciale aandacht aan zorg en communicatie zodat je sterk aan de start komt van jouw onderwijscarrière. Je krijgt de kans om in verschillende onderwijscontexten les te geven; zowel in sterk theoretische als arbeidsmarktgerichte studierichtingen loop je stage. Behaalde je reeds een bachelor- of masterdiploma dan hoef je geen bachelorproef meer af te leggen.

Algemene vakken: je combineert twee vakken uit twee verschillende horizontale lijnen.

  • Aardrijkskunde – Nederlands
  • Engels – Godsdienst* – Techniek – Wiskunde
  • Biologie – Frans – Fysica – Geschiedenis

* rooms-katholieke, protestantse of islamitische godsdienst

Je kan ook kiezen voor deze technische / STEM-vakken, combineer 2 van deze onderstaande onderwijsvakken:

  • Elektriciteit
  • Fysica
  • Mechanica
  • Techniek

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

  • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
  • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
  • Afhankelijk van de gekozen onderwijsvakken kom je in aanmerking voor bijkomende vrijstellingen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK) en/of eerder verworven competenties (EVC). Je trajectbegeleider staat je bij met raad en daad bij de samenstelling van jouw traject, dat flexibel aangepast kan worden aan je persoonlijke noden.
Fase 1 2
JIJ ALS LERAAR
Didactiek i 6
Vakdidactisch ontwerp i 6
Zorg i 3 6
Communiceren i 6
Schakelmodule didactiek i 6
JIJ ALS VAKEXPERT
Onderwijsvak A i 15 9
Fase 1 2
Onderwijsvak B 15 9
Sleutels binnen mijn vakken 3 3
JIJ IN DE PRAKTIJK
Praktijk 12 10
JIJ ALS PERSOON
Religie, zingeving en levensbeschouwing i 3
JIJ KIEST!
Keuzevakken die verbreden of verdiepen i 3

Download

voorbeeldrooster/studiemateriaal

voorbeeldrooster voor fase 1
.pdf
Download

Wil je deze opleiding starten in februari? Dat kan!  Neem gerust contact op met de studietrajectbegeleider Bea Bossuyt.

Onze troeven

Leraar worden? Dat is méér dan de klas.

Naast lesgeven leer je nog zoveel meer tijdens je opleiding. Organiseren, communiceren, reflecteren ... al die softskills maken je heel gegeerd op de arbeidsmarkt. Binnen en buiten een schoolcontext. Reken dus op een veelzijdige, bloeiende en interessante carrière!

Coachee wordt coach

Vanaf fase 1 hebben we aandacht voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. We begeleiden je op maat in kleine coachingsgroepen en gaan aan de slag met  'waarderend coachen'. Belangrijke mijlpalen zoals examens, je eerste stage, projectweken … komen aan bod.

Mee met de nieuwste technologieën en onderwijstrends

In ons hypermodern I-Lab kan je volop experimenteren met een green screen, VR, AR, robots en drones. In onze makerspace, het Junior Fablab, kan je dan weer aan de slag met allerhande gereedschap, maar ook met gesofisticeerde tools zoals lasercutters en 3D-printers.

In de praktijk

Je verkent verschillende secundaire scholen met een eigen schoolcultuur en werkt aan concrete projecten in de omgeving waar je later terechtkomt. Alles draait rond je school, je klassen en je leerlingen. Leren in de praktijk staat centraal.

Je sluit je opleiding af met een keuzestage die vooruitblikt op andere mogelijkheden die je diploma biedt: BUSO-stage, onderwijsvernieuwingsstage, bedrijfsstage, PAV-stage, STEM-stage, CLIL-stage, stage in Wallonië, Frans in de lagere school...

Studenten leraar secundair onderwijs boeken aarderijkskunde

Go international

Internationale ervaringen in binnen- of buitenland zijn ook mogelijk binnen jouw traject, contacteer hiervoor zeker onze international coördinator, Annelies Moons, zij bekijkt wat er mogelijk is op maat van jouw traject.

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

Je opleidingsmanager, inclusiecoördinator en docenten staan steeds voor je klaar en zijn heel bereikbaar en toegankelijk voor je per mail of telefoon.
Tijdens de lessen persoonlijke en professionele ontwikkeling coacht jouw docent-coach en critical friends-groep je doorheen de opleiding.
Heb je moeite met je studievaardigheden en motivatie? Onder de noemer ‘veerkrachtig studeren’ organiseert studentenvoorzieningen specifieke workshops, infosessies en trainingen.
Scoorde je wat minder op het onderdeel ‘Nederlands’? In onze taalacademie bieden onze eigen studenten Nederlands bijles op maat. Voor jou een manier om je kennis bij te spijkeren, voor hen een kans om nog meer praktijkervaring op te doen! Ook onze docenten Nederlands staan klaar met tips, tricks en oefenmateriaal.
Specifieke zorgnoden, contacteer dan zeker onze inclusiecoördinator.

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Pieter Gijbels

Voor al je vragen over de opleiding.

pieter.gijbels@thomasmore.be +32 485 75 72 53
Inclusiecoördinator

Brenda Van Den Berk

Voor al je vragen over (zorg)faciliteiten, topsportstatuten, kinderlast, …

brenda.vandenberk@thomasmore.be
Trajectcoach

Bea Bossuyt

Voor al je vragen over het traject.

bea.bossuyt@thomasmore.be

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Mechelen

Mechelen is hip en happening. Een stad op studentenmaat. Met een cappuccino on the go van het station naar de campus. Na je examen lunchen in de zon en nog eventjes langs de winkel. Terug het leercentrum in om te studeren, boeken snel afzetten op kot en je kunt vertrekken om te gaan feesten! In Mechelen is alles dichtbij. #2800love, inderdaad!

Campus De Vest aan de Dijle
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

#campuskruidtuin