Ga naar de hoofdinhoud
Educatieve bachelor

Leraar Lager Onderwijs

Mechelen

Nederlands

Ook beschikbaar in:

Coole juf of straffe meester?

 • Jij wil graag werken met kinderen van 6 tot 12 jaar en leeft je met plezier in in hun leefwereld. Je wil impact hebben op het leren en leven van kinderen.
 • Je houdt van afwisseling. Nooit een saai moment in een lagereschooldag! Je schakelt met plezier tussen Nederlands, wiskunde, wereldoriĂ«ntatie, enz. 
 • Je bent sociaal, ondernemend en ruimdenkend. Een job voor de klas geef jij 10/10!
 • Al doende leren is op je lijf geschreven. Je gaat met de inhouden uit de lessen aan de slag in je stages. Veel praktijkervaring opdoen in verschillende contexten spreekt je aan.  
 • Werkzekerheid? Gegarandeerd. Dankbaarheid, voldoening en knuffels krijg je er gratis bij! 
Student leraar lager onderwijs in een klas
checkered

De job van je leven

Bekijk onze verschillende trajecten

Leraar Lager Onderwijs

 • Volg je deze opleiding in een voltijds traject? Dan kan je in drie jaar je studie afronden.
 • Je neemt 180 studiepunten op, verdeeld over drie fases.
 • Je volgt tijdens de week les in dagonderwijs.
 • Je leert al doende. Eerst in observatie- en participatietaken. Daarna voor de klas tijdens verschillende stages.
 • In de laatste fase kan je ook stagelopen in het buitenland.
 • Na je opleiding ben je helemaal klaar voor een job. Of om verder te studeren. Via een schakeljaar naar een master bijvoorbeeld.

Praktische informatie

 • Tijdsduur

  3 jaar (voltijds)

 • Studiepunten

  180

 • Waar

  Op de campus

Programma

 • Fase 1 | Je ontdekt het leraarschap in al zijn veelzijdigheid. Je focust op de verschillende leergebieden in de basisschool: Nederlands, Frans, wiskunde, wereldoriĂ«ntatie, muzische vorming, levensbeschouwing en lichamelijke opvoeding. Aan de hand van praktijkgerichte lessen, stages en ateliers maak je snel kennis met de echte klaspraktijk. Vanaf oktober ga je bijna elke week een dag naar je stageschool. Bovendien werk je aan je identiteit als leerkracht en ontwikkel je coachende vaardigheden.

 • Fase 2 | In fase 2 verfijn en versterk je je kennis en vaardigheden. De stages zijn langer en intensiever en je ontdekt de specifieke aanpak in diverse jaarklassen en expliciet in de derde graad van het lager onderwijs. Zeeklassen is steevast iets om naar uit te kijken!

 • Fase 3 | Fase 3 legt nog meer de nadruk op de praktijk. Je ontdekt de aanpak in het eerste leerjaar, loopt een keuzestage in een zelfgekozen onderwijs- of educatieve context en je eindigt als een allround zelfstandig leerkracht die volwaardig kan meedraaien in een basisschoolteam. Graag enkele maanden naar het buitenland? Er is keuze genoeg om elders in de wereld kennis te maken met het onderwijs.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van Ă©lk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.
Fase 1 2 3
PRAKTIJKLEERLIJN
Stage en atelier 1 4
Stage en atelier 2 6
Stage en atelier 3 7
Stage en atelier 4 (3e graad) 7
Stage en atelier 1e leerjaar 9
Keuzestage 6
Zelfstandige stage 18
THEMALEERLIJN
Thema: Oog hebben voor kinderen 5
Thema: In verbinding 4
Thema: Kinderen van de muzen 5
Thema: Blikopener 5
Thema: Samen durven doen 5
LEERLIJN DIDACTIEK
Krachtig onderwijzen 6 6+5 3
Fase 1 2 3
LEERLIJN VAKCOMPETENTIES
Basiskennis Nederlands wiskunde Frans 3
Taal 3
Nederlands 6 6
Wiskunde 6 5
Frans 4
Wereldoriëntatie 3+3 3
Muzische vorming 6 4
Rooms-Katholieke godsdienst 3 3 3
Bewegingsopvoeding 3
Mediawijsheid en STEM 3
PERSOONLIJKE ONTWIKKELING
Coachend verbinden 3
Coachend grenzen verleggen 3
Professionele identiteit ontwikkelen 3
Religie zingeving en levensbeschouwing 3

Download

Voorbeeldrooster ba-lo-me.pdf
.pdf
Download

Nood aan een opfrissing Frans om vol vertrouwen je opleiding Leraar Lager Onderwijs te kunnen starten? Nous vous aidons! Met onze gratis zomercursus Frans.

We herhalen gedurende 4 dagen (van 9 tot en met 12 september van 9.00 tot 13.00 uur) de basiswoordenschat en -grammatica waarmee je in de lagere school aan de slag moet. Een goede voorbereiding ook op je eerste basiskennistoets.

Schrijf je in door een mail te sturen naar ineke.elst@thomasmore.be.

Wil je deze opleiding starten in februari? Dat kan! Neem contact op met de opleidingsmanager of de studietrajectbegeleider.

Onze troeven

Bruisend onderwijs

Wij gaan voor niets minder dan gepassioneerd meesterschap. Wat hebben we daarvoor nodig? Grondige vakkennis, aangevuld met didactische bagage, vanuit een zelfbewustzijn over wie je bent als mens en als leerkracht, overgoten met een grote drive. Onze leerlijnen zorgen ervoor dat deze ingrediënten elkaar logisch opvolgen en aanvullen.  

En ... actie

Ateliers op de campus, een gloednieuw leercentrum en stages of praktijk op 1 of meerdere basisscholen waarmee je meteen wordt ondergedompeld in de klaspraktijk. Ook internationale stages – kort of lang – zijn populair!

Persoonlijke aanpak

Geen fan van grote, anonieme aula’s en ver-van-mijn-bedhoorcolleges? Bij ons kies je voor kleinere, hechte klasgroepen. Wij kiezen voor verbindend tweerichtingsverkeer: docenten en studenten gaan steeds met elkaar in gesprek. In je stage of praktijkcontext word je actief ondersteund door een persoonlijke begeleider.

In de praktijk

Praktijkgerichtheid is een sleutelbegrip in de opleiding. Ateliers op de campus, een uitgebreid leercentrum met de nieuwste didactische methodes en stages op diverse basisscholen zorgen ervoor dat je wordt ondergedompeld in de klaspraktijk.

In de loop van je opleiding kom je in de verschillende jaargroepen terecht, zodat je zowel in het eerste als het zesde leerjaar je mannetje kan staan. Naast stages in het regulier onderwijs kan je ook andere onderwijscontexten verkennen: buitengewoon onderwijs, een school met een uitgesproken onderwijsvisie, het kleuteronderwijs, de 1B-klas van het secundair onderwijs…

De stagecoördinator zorgt voor een stageschool die rekening houdt met je woonplaats. Internationale stages – kort of lang – zijn populair en de bestemmingen zijn erg uiteenlopend.

Student leraar lager onderwijs in een klas

Go international

We stimuleren je om - letterlijk - je grenzen te verleggen. Een buitenlandse studie of stage verruimt je blik op de wereld. Je leert je eigen boontjes te doppen, verbetert je talen en wisselt expertise uit met leraren van over de hele wereld. Bovendien is het zonder twijfel een fantastische ervaring Ă©n een extra troef als je straks gaat solliciteren!

Ruim 20% van onze studenten kiest voor een korte of lange internationale studie of stage-ervaring. Maar je kan ook internationale ervaringen opdoen tijdens projectweken en stages van internationale studenten op onze campus.

Internationaal coördinator An Serneels helpt je graag bij je keuze in of buiten Europa.

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

Ellie Lefèvre

Voor al je vragen over de opleiding.

ellie.lefevre@thomasmore.be +32 495 49 42 40
Trajectcoördinator

Roel Van den Eede

Voor al je vragen over trajecten, studiebegeleiding en faciliteiten.

roel.vandeneede@thomasmore.be +32 15 68 89 08
Trajectcoördinator

Lieve Van Loock

Voor al je vragen over trajecten voor doorstromers.

lieve.vanloock@thomasmore.be +32 15 36 92 75

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Mechelen

Mechelen is hip en happening. Een stad op studentenmaat. Met een cappuccino on the go van het station naar de campus. Na je examen lunchen in de zon en nog eventjes langs de winkel. Terug het leercentrum in om te studeren, boeken snel afzetten op kot en je kunt vertrekken om te gaan feesten! In Mechelen is alles dichtbij. #2800love, inderdaad!

Campus De Vest aan de Dijle
zigzag

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

Educatieve bachelor

Leraar Kleuteronderwijs

Hou je van spelen, fantaseren, creëren en leren met jonge kinderen?

Educatieve bachelor

Leraar Secundair Onderwijs

Je wil leraar worden in het secundair onderwijs en 2 vakken kiezen die je kan geven.

#campuskruidtuin