Ga naar de hoofdinhoud
Educatieve bachelor

Secundair Onderwijs - Onderwijsbevoegdheid voor extra vak(ken)

Vorselaar

Nederlands

Ook beschikbaar in:
do 05 sep '24
Zomercursussen

Word meer leraar!

 • Ben je geprikkeld door onderwijs en wil je leerlingen boeien?
 • Heb je al een lerarendiploma en wil je je vakbevoegdheden uitbreiden
 • Je verdiept je in de leerstof en vakdidactiek van het gekozen onderwijsvak.

 • We focussen zowel op de inhoud van je onderwijsvak als op het vakdidactische aspect.

 • Kies uit biologie/natuurwetenschappen, fysica/natuurwetenschappen, Nederlands, Frans, Engels, wiskunde, Rooms-Katholieke godsdienst, economie of geschiedenis. 

Studenten leraar secundair onderwijs boeken aarderijkskunde

De job van je leven

De opleiding in het kort

Bekijk onze verschillende trajecten

Secundair Onderwijs - Onderwijsbevoegdheid voor extra vak(ken)

 • Heb je al minimaal een bachelordiploma maar nog geen onderwijsbevoegdheid?
  • Volg 2 vakken in 2 jaar en behaal je lerarendiploma én twee vereiste vakbevoegdheden.
  • Volg een combinatietraject en behaal naast je lerarendiploma (via de verkorte educatieve bachelor) een extra vakbevoegdheid.
 • Heb je al minimaal een bachelordiploma én ook onderwijsbevoegdheid?
  • Volg 1 vak in 1 jaar via voltijds dagonderwijs of een 'werken en studeren'-traject (leraar in opleiding, afstand of werkplekleren).
  • Of volg 2 vakken in 2 jaar en behaal twee vereiste vakbevoegdheden.

Praktische informatie

Programma

-

Hieronder vind je een overzicht van de vakken (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten per fase. Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt ongeveer 25 à 30 uren.

 • De belangrijkste vakken hebben we toegelicht in een blauwe tooltip.
 • Wil je van élk vak de gedetailleerde inhoud kennen? Check dan de programmagids.

Voorbeeld vakkentabel van het deeltijds traject

Semester 1 2 3 4 5 6
PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE VORMING
OV: Algemene Didactiek 1 i 3
OV: Algemene Didactiek 2 3
OV: Onderwijs op maat i 3
OV: Verbindende communicator i 3
OV: Leerling centraal 3
OV: Klasmanagement i 3
OV: Onderwijsbeleid 3
OV: Diversiteit i 3
Onderwijsvak deel 1 (Wisk/ ...) 9
Onderwijsvak deel 2 (Wisk/ …) 9
Semester 1 2 3 4 5 6
Onderwijsvak deel 3 (Wisk/ ...) 9
Onderwijsvak deel 4 (Wisk/ ...) 9
Praktijk
Praktijkatelier i 6
Vakdidactisch atelier i 6
Innovatie in onderwijs A i 3
Innovatie in onderwijs B 3
Praktijk combinatietraject 1 3
Praktijk combinatietraject 2 3
Praktijk combinatietraject 3 6

Afhankelijk van je vooropleiding kan je vrijstellingen krijgen. Dit bekijk je samen met de trajectbegeleider van de opleiding vóór de start van het academiejaar. 

Neem contact op met de trajectcoördinator om een programma op maat te bespreken.

Onze troeven

Werken en studeren

Onze trajecten maken de combinatie studie-werk-gezin mogelijk. Bij het leraar-in-opleiding-traject is je studie zelfs je werk. De blended zelfstudiepakketten worden aangevuld met beperkte, vooraf geplande contactmomenten. Je kan de vakken volgen in Geel of in Vorselaar. Wil je je traject spreiden? Dat kan! Je trajectbegeleider bekijkt de mogelijkheden samen met jou. 

Persoonlijk contact

Vorselaar is dé onderwijscampus van Vlaanderen. De kleinschaligheid zorgt voor sterk persoonlijk contact en dus ook een persoonlijke begeleiding. Je volgt les in kleinere groepen en vormt een hechte community met je medestudenten en docenten.

Focus op praktijk

Passie voor je vakken, aandacht voor je leerlingen, inspirerend lesgeven ... je leert het allemaal in praktijk brengen, vanaf de start! Wij zoeken voor jou een stageschool. Je leert de schoolcultuur goed kennen en bouwt een band op met je leerlingen en collega-leraren. De sterke band met het werkveld zorgt voor een driehoeksbegeleiding om u tegen te zeggen!

In de praktijk

Van start af aan bleek deze opleiding een schot in de roos te zijn. Dit traject levert zowel voor de scholen als voor jou een win-winsituatie op. Scholen krijgen een oplossing aangeboden om de enorme tekorten op te vullen met leraren in een vereiste vakbekwaamheid die optimaal begeleid worden in de eerste (of nieuwe) fase van hun professionele loopbaan. Als student krijg je niet enkel de mogelijkheid om de theoretische kaders meteen uit te proberen in de onderwijspraktijk en op die manier vaardigheden op te bouwen, je wordt bovendien ook intensief begeleid vanuit de lerarenopleiding. Zo versterken we jou als leerkracht maar ook als vakexpert.   

Leraar zijn betekent de wereld binnenbrengen in je klas. Daarom bieden we jou heel wat mogelijkheden om je onder te dompelen in een andere taal en cultuur. Je kan studeren en/of stage lopen in Europa, bij een van onze Erasmuspartners. Je kan stage lopen of lesgeven in het Zuiden, via een ontwikkelingsproject. Of je kan op onze eigen campus een internationaal traject doorlopen, samen met buitenlandse studenten.

Een buitenlandse studie- of stage-ervaring verruimt je blik. Je leert je eigen boontjes doppen, verbetert je talen en wisselt expertise uit met leraren van over de hele wereld. Bovendien is het zonder twijfel een fantastische ervaring en een extra troef als je straks gaat solliciteren!

Jij kiest je bestemming op basis van jouw interesses en inhoudelijke uitdagingen. Wij zorgen voor een vlotte organisatie en een kwaliteitsvolle invulling/begeleiding van je avontuur. Reizen en leren doe je vanzelfsprekend helemaal zelf.

Het vak 'international teacher' zorgt ervoor dat je goed voorbereid vertrekt. Op financieel vlak kan je rekenen op ondersteuning via allerlei beurssystemen. Onze internationale coördinator, vertelt je er alles over tijdens de voorbereidingssessies.

Studenten klaar voor vertrek in Centraal Station

Persoonlijke begeleiding

Je volgt les op een moderne, studentvriendelijke campus waar iedereen elkaar kent. Onze opleiding staat bekend om haar directe en vlotte contact tussen studenten en docenten. Een enthousiast team begeleidt je op maat van wie jij bent en wat jij nodig hebt. Zo krijg je alle kansen om je te ontplooien.

Op je stageplek/werkplek word je een jaar lang begeleid door je mentoren en stagebegeleiders. De intensieve begeleiding zorgt ervoor dat jullie samen op weg gaan.

Je lerarenskills ook efficiënt inzetten in de opleiding? Wij doen het via buddyprojecten!

Zit je nog met vragen?

Opleidingsmanager

An Conings

Voor al je vragen over de opleiding.

an.conings@thomasmore.be +32 14 74 01 88
Trajectcoördinator

Joke Verschaeren

Voor al je vragen over je individuele studieprogramma, vrijstellingen, trajecten …

joke.verschaeren@thomasmore.be +32 14 50 81 63
Internationaal coördinator

Vanessa Dockx

Voor al je vragen over stages of studeren in het buitenland.

vanessa.dockx@thomasmore.be

Aan het woord: onze studenten vertellen

Studeren in Vorselaar

Kies je voor Vorselaar? Dan kom je terecht op een prachtige campus in het groen, met een indrukwekkend leercentrum en state-of-the-art ICT-infrastructuur! Wat we je kunnen garanderen? Een gezellige sfeer, warme contacten én een close studenten- en kotleven. Samengevat: Vorselaar is niet alleen het grootste onderwijsdorp, maar ook het plezantste studentendorp van Vlaanderen!

Campus Vorselaar Thomas More
checkered

Overtuigd? Schrijf je in!

Inschrijven

Ook interessant

#campuskruidtuin