Ga naar de hoofdinhoud

Studenten verrijken onze projecten

02/07/2024

Vlak voor de zomer kijken we vanuit de onderzoekslijn Psychologie en technologie graag even terug op het academiejaar. Verschillende projecten zijn opgestart, andere dan weer afgerond, presentaties en workshops werden gegeven: 2023- 2024 is weer achter de rug en had er niet hetzelfde uit gezien zonder de helpende handen en harde werk van de studenten.

Als eerste zetten we de onderzoeksstage van Amandine Verstegen graag even in de kijker. Zij nam deel aan het Tetra-project Immersive Mental Health. Hierin ondersteunde ze in het geven van workshops, het uitvoeren van analyses en het geven van presentaties. Als slotstuk van haar stage schreef ze een wetenschappelijk artikel over één van de proof of concepts van het project (wanneer dit gepubliceerd is, wordt de link hier gedeeld).

Binnen datzelfde project werden er ook twee bachelorproeven uitgevoerd. Enerzijds werd er gekeken naar welke gratis VR-relaxatieapplicaties er allemaal op de markt zijn en hoe gebruiksvriendelijk deze zijn. Jana Baelemans, Janne Claes, Julie Jans, Darren Pellegroms, Mriken Rosseau en Saar Verstraelen doorzochten verschillende websites en appstores en testen de applicaties allemaal uit. Dit resulteerde in een mooie aanvulling in het overzicht van beschikbare applicaties op de projectwebsite. Anderzijds werd er in een tweede bachelorproef een draaiboek ontwikkeld dat het werkveld bijstaat in het gebruik van virtual reality voor relaxatie. Alyssa Bries, Mirte De Boeck, Laurien Kerremans, Jill Van Loock, Olivier Paprot en Lotte Royackers voerden een literatuuronderzoek uit en testten enkele applicaties om tot een mooi draaiboek als eindresultaat te komen. (Indien je hierover meer informatie wenst kan je gerust contact opnemen met Sylvie Bernaerts)

Een derde bachelorproef werd uitgevoerd door  Gwenn Peeters, Louise Smits, Margot Mandeville, Maxence Jacobs, Pär Sorgeloose en Tayla Breuls met de titel ‘een app of toch liever een gesprek’. In deze bachelorproef werd een studie van Musiat en collega’s (2014) hernomen met als doel meer inzicht te krijgen in de voorkeuren van mensen: zitten mensen wel te wachten op een zelfhulp app rond depressie? Gaan mensen liever langs bij een psycholoog of nemen ze er liever een zelfhulpboek bij? De dataverzameling en eerste resultaten werden gepresenteerd op het ISRII congres in Ierland, maar met ons team verwerkten we de data ook tot een wetenschappelijk artikel (hopelijk kunnen we binnenkort ook hier een link delen).

De afgelopen jaren financierde de Vlaamse Overheid 28 kleinschalige projecten rond het integreren van digitale tools in de sectoren welzijn, volksgezondheid en gezin. Samen met Arteveldehogeschool kreeg Thomas More de opdracht om deze te evalueren. Elena Teniers, Fie Van Hoey, Hanne de Meyer, Kato Brems, Rico Lambrechts kregen deze evaluatie als topic van hun bachelorproef. Hun werk droeg bij aan het rapport dat terugvloeide naar de Vlaamse Overheid en momenteel integraal te lezen is op de website van Onlinehulp Vlaanderen.

Tot slot werden niet enkel projecten geëvalueerd, maar ook apps en websites. Al enkele jaren zet onze onderzoekslijn mee in op het screenen van applicaties voor de overzichtswebsite onlinehulp-apps.be. Glen Sips, Neal De Ridder, Roxanne Lyssens en Tyrell Mcbean gingen aan de slag met de website en evalueerden deze in een user experience studie. De verzamelde data werden verder gebruikt voor een presentatie op het ISRII congres. Verder evalueerden de studenten ook enkele applicaties die toegevoegd werden op de website.

 

Dit jaar werden er 5 bachelorproeven en een onderzoeksstage afgerond binnen onze onderzoekslijn. Het harde werk en de inzichten van deze studenten zijn een echte verrijking voor onze projecten en voor de bredere wetenschappelijke gemeenschap. We zijn blij om hen even in ons team gehad te hebben en wensen hen veel succes in het verder studeren of het werkveld!

Verwante blogs