Ga naar de hoofdinhoud
Publicatie

Human Factors in Living Lab Research

28 februari 2022

Met ons proeftuinonderzoek zetten we niet alleen de beleving van de gebruiker centraal maar willen we ook inzetten op de veiligheid van producten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat een nieuwe medicatieverpakking niet alleen aangenaam is in gebruik maar ook de kans op het maken van fouten bij medicatiegebruik verkleint. Daarom zetten we sterk in op wat men noemt ‘human factors’ onderzoek.

‘Menselijke factoren’ impliceert een wetenschappelijke focus op de interactie tussen individuen en systemen met het doel de veiligheid, prestaties en aanvaardbaarheid voor de gebruiker te verbeteren. Dit type onderzoek staat in de gezondheidszorg en op andere gebieden nog in de kinderschoenen. Toch heeft het potentieel om organisaties en proeftuinen in staat te stellen de kwaliteit van innovatie te beoordelen en te verbeteren, terwijl potentiële eindgebruikers er nauw bij worden betrokken. Aangezien human factors studies nog vrij nieuw zijn in living lab onderzoek, presenteerden we deze methodologie op de ‘digital living lab days’ 2021.

In een Engelstalige publicatie in het tijdschrift TIMreview combineren we bestaande theorie en casusvoorbeelden om het onderzoek te situeren en onderzoekers te helpen bepalen wanneer en hoe deze methodologie zou kunnen worden toegepast.

Bekijk de publicatie hier

Projecten