Ga naar de hoofdinhoud
Publicatie

Online consultaties in de geestelijke gezondheidszorg ten tijde van corona

28 juni 2021

Deze publicatie onderzoekt het gebruik van online consultaties door professionals in de geestelijke gezondheidszorg tijdens lockdownmaatregelen in de eerste golf van de COVID-19 pandemie. Het onderzoek gebeurde in verschillende landen, waaronder Belgiƫ. De studie geeft een overzicht van de huidige behoeften en bezorgdheden van professionals in de geestelijke gezondheidszorg over het gebruik van online consultaties. Ze geeft inzichten over de noodzaak van educatieve, instrumentele en overheidsondersteuning voor toekomstig gebruik.

Terwijl het gebruik van online hulp interventies voor de geestelijke gezondheid de voorbije jaren laag bleef, creĆ«erden de fysieke afstand en de lockdown maatregelen in verband met de COVID-19 pandemie in slechts een kwestie van weken een behoefte en vraag naar online consultaties. Deze studie onderzoekt het gebruik van online consultaties door professionals in de geestelijke gezondheidszorg tijdens lockdown maatregelen in de eerste golf van de COVID-19 pandemie in de deelnemende landen, met een specifieke focus op de motivaties van de professionals en de waargenomen barriĆØres met betrekking tot online consultaties.Ā 

Een online bevraging over het gebruik van online consulten werd opgezet in maart 2020. De Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT) vormde de leidraad voor kwalitatieve analyse van de resultaten. In totaal werden 2082 professionals uit de geestelijke gezondheidszorg uit Oostenrijk, Belgiƫ, Cyprus, Frankrijk, Duitsland, Italiƫ, Libanon, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, en Zweden ondervraagd. De resultaten toonden een hoog gebruik van online consultaties tijdens de COVID-19 pandemie, maar een beperkte eerdere training over dit onderwerp door professionals in de geestelijke gezondheidszorg. De meeste professionals meldden positieve ervaringen met online consulten, maar zorgen over de werkzaamheid van online consulten in een geestelijke gezondheidscontext (bijv. in termen van relationele aspecten) en praktische overwegingen (bijv. met betrekking tot privacy en beveiliging van software) blijken belangrijke belemmeringen te zijn die de toepassing in de weg staan.

Hoewel de huidige crisis kan leiden tot een toenemend gebruik van digitale gezondheidszorg, kunnen verschillende factoren (met betrekking tot de cliƫnt, de context en de overtuigingen) het gebruik door geestelijke gezondheidswerkers belemmeren. De nood aan geestelijke gezondheidszorg is groot en beleidsmakers en organisaties moeten de selectieve toepassing van kwalitatief hoogwaardige e-mental health-interventies ondersteunen en ervoor zorgen dat er voldoende opleidingsmogelijkheden voor professionals beschikbaar zijn.

Onze wetenschappelijke coƶrdinator werkte mee aan dezeĀ EngelstaligeĀ wetenschappelijke publicatie.Ā 

Bekijk de publicatie hier

Projecten