Ga naar de hoofdinhoud
Publicatie

Vlaamse UTAUT vragenlijsten

06 oktober 2020

De Vlaamse UTAUT-vragenlijsten helpen om meer inzicht te krijgen in potentiële hinderpalen voor de implementatie van technologische toepassingen, zowel bij zorgvragers/eindgebruikers als bij professionals.

Wanneer je technologische tools (apps, sensoren,…) gaat introduceren in een bepaalde zorgsetting, zal het effectieve gebruik afhangen van de wensen, interesses en attitudes van de zorgvragers en professionals. Het is dus belangrijk om in kaart te brengen hoe deze personen staan tegenover de technologie en wat mogelijke barrières zijn voor gebruik (bijv. of ze de nodige kennis hebben om het te gebruiken, of ze geloven dat het hen gaat helpen enzoverder). Als we hier inzicht in hebben, dan kunnen we deze personen ook beter ondersteunen en ervoor zorgen dat de nieuwe tools een maximale kans hebben om hun potentieel te bereiken.

Venkatesh et al. (2003) hebben een model ontwikkeld dat de verschillende determinanten van (intentie tot) gebruik van nieuwe technologische toepassingen in kaart brengt bij werknemers: de Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT). Ebert et al. (2015) hebben voor hun onderzoek de vragenlijst bijhorende aan dit model aangepast aan een publiek van eindgebruikers. Collega Nele De Witte en Tom Van Daele hebben deze instrumenten vertaald naar het Nederlands en aangepast naar de Vlaamse zorgcontext. 

Meer info
download icoon
Vlaamse UTAUT-vragenlijst
.pdf
Download

Projecten