Ga naar de hoofdinhoud

Barrières voor het gebruik van digitale gezondheidstoepassingen

02/11/2023
Leen Broeckx Panelmanager

Samen met Suzanne Smith, onderzoeker bij NetwellCASALA in Dundalk (Ierland), organiseerden we twee workshops met de Lego Serious Play© methode voor 70-plussers om de moeite en belasting van het omgaan met technologie beter te begrijpen. 

Via het programma TA stelt het VITALISE-project 17 onderzoeksinfrastructuren in zeven landen open voor externe onderzoekers, zodat zij hun onderzoek gratis kunnen uitvoeren. De aanvragers voor transnationale toegang kunnen aan hun eigen projecten werken of aan een van de onderzoeksgebieden gedefinieerd in VITALISE, namelijk revalidatie, overgang van ziekenhuis naar thuis en de dagelijkse leefomgeving.

NetwellCASALA is een onderzoekscentrum en living lab in Dundalk Institute of Technology in Ierland. Suzanne Smith voert onderzoek naar digitale gezondheidstoepassingen en hoe deze zo ontworpen kunnen worden dat ouderen ze ook gemakkelijk kunnen gebruiken. Wat Suzanne, en wij ook, vaak horen bij een oudere leeftijdsgroep is dat ze het ‘lastig’ vinden: lastig om technologie te gebruiken en ook lastig om anderen te vragen om hen daarbij te helpen. Daar willen we meer onderzoek naar doen. Om de taalbarrière Engels- Nederlands weg te nemen, We organiseerden twee workshops met de Lego Serious Play© methode waarvoor we telkens een kleine groep 70-plussers uitnodigden. In plaats van te denken met het hoofd, spoorden we de deelnemers aan om te denken met hun handen. Met verrassend en zinvol resultaat. Het gevoel van mee te moeten maar ook angst om uit de boot te vallen en de digitale trein te missen, leeft wel degelijk. Als we goed begrijpen wat de oudere belastend en lastig vindt, helpt dit bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Nogmaals een bewijs dat innovators eindgebruikers actief moeten betrekken bij de ontwikkeling van digitale gezondheidstoepassingen zodat ze zich comfortabel voelen bij het gebruik van technologie en hulp zoeken indien nodig. 
 

Verwante blogs