Ga naar de hoofdinhoud

Noden en behoeften voor werkbaar werk in co-creatie met zorgsector

27/06/2024
Femke Drijkoningen Onderzoeker

Zorgproeftuin LiCalab organiseerde twee co-creaties met zorgmedewerkers om hun noden en wensen voor werkbaar werk in kaart te brengen. En dit in het kader van de Proeftuin Technologie voor Werkbaar Werk in de Zorg – en Welzijnssectoren.  

17 medewerkers uit de kinderopvang, jeugdzorg, gehandicaptenzorg en ouderenzorg namen deel aan creatieve denksessies waar ze hun taken, energiegevers en -vreters samen bespraken. Wat waren de voornaamste bevindingen? Waardering van bewoners of cliënten en een goede teamsfeer zijn de grootste energiegevers. Een hoge werkdruk door een tekort aan personeel en veel administratieve taken zijn energievreters. Onregelmatige werkuren en uurroosters die lang op voorhand vastgelegd worden, drukken op het privéleven van de deelnemers. 

De zorgmedewerkers zijn wat terughoudend om nieuwe technologie te gebruiken. De nieuwe toepassingen moeten een echte ondersteuning en tijdsbesparing zijn. Zorgmedewerkers hebben nood aan training en opvolging om met nieuwe systemen te leren werken.  

Deze workshops, waarvan zorgproeftuin LiCalab het scenario opmaakte, werden ook georganiseerd bij de partners PXL, UCCL, imec en Flanders Make.  

Dit project krijgt de financiële steun van VLAIO.

Verwante blogs