Ga naar de hoofdinhoud

Chatterglove: een exoskeloton voor doven

02/11/2023
Leen Broeckx Panelmanager

LiCalab testte de Chatterglove, een robothandschoen die gebarentaal omzet in gesproken taal of geschreven tekst. Samen met de Roemeense ontwikkelaars deden we praktijktesten met Vlaamse dove personen om het prototype verder te verbeteren. 

Via het programma TA stelt het VITALISE-project 17 onderzoeksinfrastructuren in zeven landen open voor externe onderzoekers, zodat zij hun onderzoek gratis kunnen uitvoeren. De aanvragers voor transnationale toegang kunnen aan hun eigen projecten werken of aan een van de onderzoeksgebieden gedefinieerd in VITALISE, namelijk revalidatie, overgang van ziekenhuis naar thuis en de dagelijkse leefomgeving.

Vier onderzoekers van West University of Timisoara uit Roemenië ontwikkelden de Chatterglove, een exoskeleton voor doven en slechthorenden. De Chatterglove zet gebarentaal om naar geschreven of gesproken taal. De ChatterGlove wil de communicatie tussen de dove of slechthorende en zijn omgeving ondersteunen en vereenvoudigen. Tijdens het verblijf van de Roemeense onderzoekers in Geel nodigden we, met dank aan Doof Vlaanderen, 13 doven en ernstig slechthorenden uit voor een aantal oefeningen zoals het spontaan antwoorden op vragen, cijfers en letters van het alfabet vormen...

Het team verzamelde data om een AI-model te ontwikkelen en kreeg heel wat inzichten over de acceptatie en adoptie van dergelijk hulpmiddel. Het was de eerste keer dat LiCalab met deze doelgroep werkte en het was een boeiende ervaring.  Naast de gebruikerstesten, organiseerden we twee groepsgesprekken met technische experten.
 

Verwante blogs