Ga naar de hoofdinhoud

[In de kijker] Els Ducheyne - Johnson & Johnson

04/10/2023
Sascha Vermeylen Panelmanager

Ik ben Els Ducheyne. Ik maak deel uit van het Duurzaamheidsteam van Johnson & Johnson geleid door Paulette Frank. In die functie ben ik gefocust op de Janssen-producten, waar ik de strategie rond duurzaamheid en circulariteit ondersteun. Ik coördineer het DiCE-project waarin we onder meer samenwerken met zorgproeftuin LiCalab.

Ik ben Els Ducheyne, en ik maak deel uit van het Duurzaamheidsteam van Johnson & Johnson geleid door Paulette Frank. In die functie ben ik gefocust op de Janssen producten, waar ik de strategie rond duurzaamheid en circulariteit ondersteun.

Vanuit deze rol coördineer ik een fantastisch consortium van zowel private als publieke partners genaamd Digital Health in a Circular Economy, kortweg DiCE. Dit consortium heeft als doel om afval door het gebruik van digitale gezondheidstoestellen te minimaliseren. Daarom worden alle aspecten van de waardeketen herbekeken gaande van ontwerpfase tot het hergebruik/reproductie van de toestellen en ultiem het recycleren van de materialen waaruit de toestellen zijn gemaakt.

Een belangrijke stap hierbij is het motiveren van patiënten om hun oude toestellen in te leveren. Hier draagt LiCalab aan bij: via het netwerk van living labs faciliteert LiCalab het opzetten van workshops over duurzaamheid (de ‘sustain-a-thons’) en ontwerpsprints. Het doel is door co-creatie met patiënten, zorgpersoneel en andere betrokkenen oplossingen te vinden die leiden naar het gewenste gedrag, in dit geval het terugbezorgen van de toestellen. De workshops worden niet enkel in Vlaanderen uitgevoerd, maar ook in Spanje en Slovenië waar partners van LiCaLab gelijkaardige sessies doen. We kijken enorm uit naar de pilootprojecten volgend jaar, waar de eerste concepten die werden ontwikkeld in de sprints echt zullen getest worden. To be continued!

Meer informatie over DiCE? Klik hier.

Verwante blogs