Ga naar de hoofdinhoud

Deelnemers gezocht voor de ontwikkeling van een moonbird voor kinderen 

16/05/2024
Sascha Vermeylen Panelmanager

[Gezocht] Kinderen (6-12j) en ouders om mee na te denken over oplossing voor slecht slapen, (faal)angst of stress bij kinderen

Kinderen verwerken doorheen de dag veel prikkels. Voor sommige kinderen zorgt dit voor (faal)angst, stress, slecht slapen of andere klachten. Rust en ontspanning blijken een oplossing maar de manier waarop is niet voor ieder kind eenvoudig. Om een inzicht te krijgen in de noden van het kind maken professionals vaak gebruik van visualisatie- of ademhalingsoefeningen. Deze methoden bevorderen o.a. de innerlijke rust of emotionele uitingen van het kind. Het idee om ademhalingsoefeningen koppelen aan een (tactiel) object ter ondersteuning voor het kind wordt door professionals positief onthaald.

Moonbird voor kinderen
Moonbird is een Belgische start-up. Ze ontwikkelden een tactiel product om ademhalingsoefeningen te ondersteunen. De moonbird werd in eerste instantie ontwikkeld voor volwassenen. Aangezien de focus op ademhaling ook voor kinderen voordelen heeft, ontwikkelen ze een moonbird voor kinderen. Om inzicht te krijgen in de noden van kinderen en hun ouders, zet Moonbird samen met zorgproeftuin LiCalab (Thomas More) een onderzoek op. Hoe beoordelen ze de grootte, de vorm, de manier van feedback geven tijdens het ademhalen en de ademhalingsfrequentie voor een eerste prototype?

Onderzoek met en voor kinderen
Zorgproeftuin LiCalab onderzoekt in een co-creatieworkshop in welke mate een tactiel product dat focust op ademhaling een potentieel hulpmiddel kan zijn om rust en ontspanning aan te bieden. In de workshop spreken we over de noden van het kind door op een creatieve, laagdrempelige manier in gesprek te gaan met kinderen en hun ouders. We tonen een eerste prototype van een moonbird voor kinderen en bekijken welke aanpassingen nodig zijn om het gebruiksvriendelijk, doelgericht en aantrekkelijk te maken voor het kind.

Deze studie werd beoordeeld en goedgekeurd door de Sociaal-Maatschappelijke Ethische Commissie (SMEC) van KU Leuven (dossiernummer: G-2024 05 2199)

Praktisch
Zorgproeftuin LiCalab organiseert twee co-creatieworkshops op woensdag 5 juni 2024 te Thomas More in Turnhout.

  • Workshop 1: 13u30-15u00 – Thomas More Turnhout (Lokerenstraat 110, 2300 Turnhout). Bij voorkeur voor kinderen tussen 6 en 9 jaar. Maximaal 4 plaatsen. 
  • Workshop 2: 15u30-17u00 – Thomas More Turnhout (Lokerenstraat 110, 2300 Turnhout). Bij voorkeur voor kinderen tussen 10 en 12 jaar. Maximaal 4 plaatsen. 

Wie kan deelnemen? Kinderen tussen 6 en 12 jaar met klachten van (faal)angst, stress of slecht slapen onder begeleiding van minstens één ouder. 

Aanmelden
Interesse? Je kan jezelf en je kind aanmelden via deze link. Je ontvangt maximaal drie dagen na je inschrijving een bevestiging via e-mail van een onderzoeker van zorgproeftuin LiCalab.

De plaatsen zijn beperkt. Wanneer de workshop volzet is, leggen we een reservelijst aan voor last-minute wijzigingen. Belangrijk: wanneer je jezelf aanmeldt, zien we je graag verschijnen op het afgesproken moment. Komt er toch iets tussen? Gelieve zo snel mogelijk een seintje te geven zodat wij andere mensen de kans kunnen geven om aan het onderzoek deel te nemen.

Meer informatie
Neem contact op met Sascha Vermeylen via sascha.vermeylen@thomasmore.be of 014/74.10.15.

Ik wil deelnemen!

Dit onderzoek maakt deel uit van CrossCare 2.0, een project met financiële ondersteuning van Interreg Vlaanderen-Nederland.

Verwante blogs