Ga naar de hoofdinhoud

Een lerend netwerk : 8 caring technology principes in de praktijk

21/12/2022
Hilde Vandenhoudt Onderzoeker

De Koning Boudewijnstichting ontwikkelde samen met burgers en experts 8 leidende principes om technologie in te zetten voor een betere gezondheid en kwaliteit van leven. Men selecteerde zes projecten om deze principes in praktische instrumenten om te zetten. LiCalab zal samen met Yuza, een Waalse partner, in 2023 dit initiatief coördineren. 

Technologie is niet meer weg te denken uit ons leven. Men commercialiseert nu reeds onze gezondheidsgegevens, vaak zonder onze uitdrukkelijke toestemming. We dreigen de controle te verliezen en de ene na de andere technologiegolf passief te  ondergaan. Het kan en het moet anders. De 8 caring technology principes bieden ons een houvast om te streven naar technologie ten dienste van burger en maatschappij (zie video).

De Koning Boudewijnstichting selecteerde begin dit jaar zes projecten om deze principes in praktische acties te vertalen. Deze projecten ontwerpen en testen instrumenten voor technologieontwikkelaars, zorgverleners en burgers. Ze maken ook de brug met het onderwijs via korte online opleidingen. LiCalab zal samen met Yuza deze initiatieven coördineren zodat ze op elkaar afgestemd zijn en er een gemeenschappelijke en  toegankelijke taal ontstaat. Het doel is om een lerend netwerk uit de bouwen over de taalgrenzen heen. Burgers willen we helpen om de beste zorgtechnologie te vinden voor hun noden. Zorgverleners willen we beter ondersteunen bij het begeleiden van hun patiënten en het uitvoeren van hun taken. Technologieontwikkelaars bieden we handvaten om hun producten en diensten beter af te stemmen op de noden van burgers en zorgprofessionals.  Dit kan enkel lukken als alle betrokken partijen samenwerken.

Verwante blogs