Ga naar de hoofdinhoud

EmpowerCare sluit af met inspirerende conferentie

30/01/2023
Vicky Van der Auwera Onderzoeksmanager

EMPOWERCARE is een technologisch en sociaal innovatieproject. Het doel is om veerkrachtige gemeenschappen te ontwikkelen en individuele kwetsbaarheid en eenzaamheid te verminderen. Tijdens de afsluitende conferentie van EmpowerCare stelden de partners een integrale aanpak voor om de zorg voor een ouder wordende bevolking fundamenteel te veranderen.

Een belangrijk luik van het project EMPOWERCARE is de uitbouw van een empowermentstrategie met concrete handvaten voor de ontwikkeling van zorgzame buurten. Provincie Antwerpen en Thomas More (Vonk 3) testten dit in twee pilootgemeenten, Lille en Herentals, wat zeer positief werd onthaald door burgers én gemeenten.

VITO stelde daarnaast een tweede belangrijk onderdeel van EmpowerCare voor: de ‘Technology Blueprint’. De basis voor deze technology blueprint is enerzijds de BIBOPP-gezondheidsgids, ontwikkeld en getest samen met LiCalab en Domus Medica en anderzijds de ‘Acht effectiviteitsprincipes voor zorgzame technologie’ (Fonds dr. Daniël De Coninck) die een leidraad geven om humane technologie te ontwikkelen, op een ethische manier en met oog voor alle burgers.

De technology blueprint is een instrument dat zorgorganisaties o.a. kunnen gebruiken om de inzet van nieuwe technologie af te toetsen aan de ‘Acht effectiviteitsprincipes voor zorgzame technologie’. Tijdens de conferentie werd uitgebreid het belang onderstreept om de burger steeds centraal te zetten en te betrekken bij nieuwe ontwikkelingen. Wat wij vanuit LiCalab uiteraard alleen maar kunnen onderschrijven.

EMPOWERCARE ontving financiering van het Interreg2 Zeeën-programma.

Verwante blogs