Ga naar de hoofdinhoud

Geluidswelzijn getest

22/01/2024
Leen Broeckx Panelmanager

Omgevingsgeluiden beïnvloeden ons welzijn. Geluiden kunnen bovendien herinneringen oproepen: geluidsreminiscentie. Thomas Deacon van de Universiteit van Surrey (Groot-Brittannië) onderzoekt samen met LiCalab hoe geluidstechnologie gebaseerd op AI (artificiële intelligentie) ons welzijn kan ondersteunen.

Voor een onderzoek met geluidstechnologie gebaseerd op AI, plaatsten we bij acht panelleden twee kleine microfoons om gedurende een week een geluidsopname van de huiselijke omgeving te maken. Tijdens deze testweek deden de deelnemers allerlei opdrachten rond geluid en geluidsomgeving en maakten ze een geluidsdagboek met behulp van een app. In een afrondende workshop deelden de deelnemers hun ervaringen. Het was een intensieve studie omdat het onderzoek de deelnemers prikkelde om herinneringen op te roepen. De testweek deed hen anders kijken naar de rol van geluid in hun leven. We probeerden geluid een vorm te geven met PlayDoh en brachten geluiden onder in een ‘geluidsbelevingsmatrix’. Thomas’ team was erg enthousiast over de hoeveelheid verzamelde gegevens en het grote engagement van de deelnemers. Op hun beurt bedankten de deelnemers Thomas voor de interessante studie.

Met de gegevens van zowel de opnames als de geluidsdagboeken bouwen Thomas en zijn team in Surrey verder aan een AI-model. Het uiteindelijke doel is om een apparaat te ontwikkelen dat aangename geluiden versterkt en onaangename geluiden maskeert. 

Thomas Deacon en zijn team voeren dit onderzoek uit bij LiCalab met de steun van het Transnational Access programma van Vitalise.
 

Verwante blogs