Ga naar de hoofdinhoud

HeartsConnect: een primeur!

01/02/2024
Hilde Vandenhoudt Onderzoeker

HeartsConnect is de naam van het Lerend Netwerk Hartfalen in Vlaanderen. HeartsConnect verbindt patiënten en zorgverleners om de kwaliteit van hartfalenzorg te verbeteren. LiCalab-collega Hilde Vandenhoudt is mede-oprichter en -coördinator. Jeroen Ooms, één van onze enthousiaste panelleden is actief bestuurslid. Vandaag zijn ze verheugd om een eerste nieuwsbrief met u te delen. 

HeartsConnect werd opgericht in 2019 met de steun van het fonds dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. HeartsConnect ontstond uit een samenwerking tussen Thomas More Kempen, het Wit-Gele Kruis Antwerpen en het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de KU Leuven. Het Lerend Netwerk bracht acht hartfalenprojecten in Vlaanderen samen, zodat ze snel van elkaar konden leren. Ze bundelen hun krachten om materialen, richtlijnen en opleidingen te ontwikkelen en uit te rollen. Zo proberen ze de kwaliteit van hartfalenzorg in Vlaanderen te verbeteren.

Hartfalen is een chronische ziekte waarbij het hart onvoldoende bloed door je lichaam pompt wat leidt tot vermoeidheid, vocht vasthouden en kortademigheid. Bijvoorbeeld boodschappen doen of de trap oplopen kan daardoor lastiger zijn. 

Hartfalen kan je op elke leeftijd krijgen. Alleen stijgt de kans naarmate je ouder wordt omdat je hart doorheen je leven meer en meer schade oploopt. Als je ouder bent dan 65 jaar heb je dus meer kans op hartfalen. Wist je dat dit de belangrijkste reden is voor een ziekenhuisopname bij mensen ouder dan 65 jaar? Maar ook als je jonger bent, kan je hartfalen ontwikkelen. Je bent dus niet alleen met deze ziekte.  

HeartsConnect heeft aandacht voor patiënten en hun mantelzorgers, en voor het zorgteam dat hen omringt. In 2022 organiseerden we een groot slotsymposium Heart-2-heart. Patiënten, verpleegkundigen, artsen, hartspecialisten, kinesisten, en apothekers ontmoetten elkaar en ondervonden de voordelen van betere samenwerking. 

Sinds 2023 groeit het lerend netwerk gestaag en blijft het aantal deelnemers en organisaties groeien. Wat HeartsConnect allemaal doet, lees je in onze kersverse eerste nieuwsbrief.

Interesse om je aan te sluiten bij HeartsConnect?
Stuur een mailtje naar Hilde.vandenhoudt@thomasmore.be                            
 

Verwante blogs