Ga naar de hoofdinhoud

Lerend netwerk rond de 8 CTP komt voor derde keer (online) samen

30/08/2023
Hilde Vandenhoudt Onderzoeker

Na de heropstart van het lerend netwerk rond de 8 effectiviteitsprincipes voor zorgvuldige technologie in februari is er veel in beweging gezet. Dat werd duidelijk tijdens een opvolgmeeting op donderdag 20 april.

Onder leiding van het Fonds Dr. Daniël De Coninck en de Koning Boudewijnstichting stelde een groep stakeholders een richtinggevend kader op voor het gebruik van technologie in de zorg met acht effectiviteitsprincipes: de 8 Caring Technology Principles (8CTP’s). Technologie wordt ingezet om de gezondheid, het welzijn en de levenskwaliteit van mensen in hun dagelijkse leven te verbeteren; de acht effectiviteitsprincipes voor ‘Caring Technology’ geven een leidraad om om te gaan met deze technologie.

Op 20 april kwam het lerend netwerk voor de derde keer samen met heel wat punten op de agenda. Voorlopig is het lerend netwerk vooral in Vlaanderen actief. Daarom loopt er momenteel een bevraging in Wallonië waarmee men wil nagaan wat burgers, zorgprofessionals, bedrijven en het hoger onderwijs nodig hebben om met de principes aan de slag te gaan. Ondertussen werken de partners aan instrumenten om de principes concreter te maken: een e-learning module om de principes beter te leren kennen (VIVES), een online gids om als innovatiemanager de principes te integreren in hun organisatie (EMPOWERCARE Technology Blueprint), en een checklist en scorelijst voor technologieontwikkelaars (Yuza). Zes projecten, ondersteund door het fonds dr. Daniël De Coninck, gaven een update over hun activiteiten. In de komende periode buigen twee werkgroepen zich over de ‘gemeenschappelijke taal’ en over de communicatie over de 8 CTP. Daarnaast werken we aan een wetenschappelijke publicatie. Stof genoeg voor boeiende discussies. Het netwerk werkt.

Verwante blogs