Ga naar de hoofdinhoud

LiCalab geeft vorming over gezondheidsvaardigheden in Vorselaar

02/11/2023
Sascha Vermeylen Panelmanager

In opdracht van Gezondheidshuis PIOEN in Vorselaar gaf Hilde Vandenhoudt een vorming aan zorgprofessionals over gezondheidsvaardigheden. Hoe herkennen we personen met lage gezondheidsvaardigheden en op welke manier kan een zorgprofessional die vaardigheden bij zichzelf en andere versterken? 

Het Vlaams Instituut Gezond Leven brengt de betekenis en het belang van gezondheidsvaardigheden bevattelijk in kaart. Het beschrijft gezondheidsvaardigheden als de vaardigheden die mensen nodig hebben om gezondheidsvaardigheden te vinden, begrijpen en toepassen en om beslissingen over gezondheid te nemen die passen bij hun eigen situatie. Een groot deel van de informatie over gezondheid is niet toegankelijk genoeg voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden. Er is een mismatch. En die mismatch heeft een heel grote invloed op hun gezondheid (Berkman et al 2011):

  • Lage gezondheidsvaardigheden zijn gelinkt aan een minder gezonde leefstijl. Dat komt o.a. omdat leefstijladviezen niet goed begrepen worden of moeilijk in de praktijk om te zetten zijn. Zo weten we uit onderzoek dat mensen met lage gezondheidsvaardigheden meer roken en meer aan diabetes lijden.
  • Daarnaast hebben mensen met lage gezondheidsvaardigheden minder goede toegang tot het zorgsysteem: ze komen later in de zwangerschap onder controle, kanker wordt later ontdekt, en ze worden minder vaak adequaat behandeld voor diabetes.
  • Dit alles heeft een impact op de gezondheidsstatus van mensen met lage gezondheidsvaardigheden: ze lijden vaker aan chronische aandoeningen zoals COPD, diabetes en depressie.

In 2022 richtte Vorselaar een multidisciplinaire gezondheidspraktijk op. PIOEN verlaagt drempels en brengt verschillende disciplines bij elkaar onder één dak. Naar aanleiding van verschillende co-creatiesessies en bevragingen met o.a. zorgverleners, kwam aan bod dat gezondheidsvaardigheden een relatief onbekend thema is. LiCalab greep samen met de gemeente de kans om een vorming op te zetten. 

In mei ’22 gaven Hilde Vandenhoudt en Ingrid Adriaensen van LiCalab een eerste vorming over schriftelijke communicatie. Zowel schriftelijk als mondeling helder communiceren is van groot belang voor personen met beperkte gezondheidsvaardigheden. In oktober ‘22 volgde de tweede vormingsavond. Ditmaal ging Hilde dieper in op de mondelinge communicatie. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, tips en tricks maar ook praktijkgerichte oefeningen, dompelden we de deelnemers onder in de wereld van de heldere mondelinge communicatie. 

Interesse in het onderwerp? 
Meer informatie over gezondheidsvaardigheden: 

Verwante blogs