Ga naar de hoofdinhoud

Moonbird ontwikkelt ademhalingsbegeleider voor kinderen

31/08/2023
Sascha Vermeylen Panelmanager

Moonbird onderzoekt de mogelijkheid om een ademhalingsbegeleider voor kinderen te ontwikkelen. In een online co-creatiesessie met 10 ouders van kinderen met slaapproblemen, angst of overprikkeling dachten we na over hoe we noden en ervaringen van ouders en kinderen omzetten in een product geschikt voor kinderen.

Klachten over slaap, angst of stress komen voor op alle leeftijden maar de mate waarin ze voorkomen verschilt. Uit Australisch onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 40% van de kinderen problemen heeft met het inslapen of doorslapen. Dat percentage stijgt sterk bij kinderen met bepaalde ontwikkelingsstoornissen, depressie of angsten.

De Belgische start-up Moonbird ontwikkelde een tactiel product om ademhalingsoefeningen te ondersteunen. De moonbird werd in eerste instantie ontwikkeld voor volwassenen en kan nog verder aangepast worden voor gebruik door kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de grootte, de vorm, de manier van feedback geven tijdens het ademhalen en de ademhalingsfrequentie. Om ervoor te zorgen dat de moonbird voldoet aan de noden van kinderen en hun ouders, startte het bedrijf een onderzoek samen met zorgproeftuin LiCalab (Thomas More).

Op donderdag 4 mei brachten we 10 ouders samen in een online informatiesessie. We bespraken het doel van het onderzoek en gaven toelichting om thuis met de moonbird aan de slag te gaan. Na de informatiesessie ontvingen ouders een toestel van moonbird dat ze tot aan de co-creatiesessie konden gebruiken. Het doel? Gebruikerservaring capteren en inspiratie bieden voor het vervolg van de studie. Op maandag 15 mei co-creëerden we samen via het online brainstormplatform Miro. Door de ervaring en kennismaking met het product voorafgaand aan de sessie konden we feedback, ervaring en ideeën voor een nieuw product op creatieve wijze ontdekken.

In de vervolgfase gaat moonbird aan de slag om te komen tot een prototype voor kinderen op basis van de feedback uit de verschillende sessies. Wordt vervolgd!

Verwante blogs