Ga naar de hoofdinhoud

Opstart proeftuin werkbaar werk in de zorg- en welzijnssector

29/02/2024
Ingrid Adriaensen Business Developer

WZC De Wingerd (Groep Woonzorgnet-Dijleland) stelde deze week de deuren open voor de lancering van de proeftuin ā€˜Technologie voor werkbaar werk in de zorg- en welzijnssectorenā€™, Ā in aanwezigheid van innovatieminister Jo Brouns. Dit project bundelt de kennis, ervaring en innovatie-capaciteit van een sterk consortium: Flanders Make, imec en de hogescholen PXL, Thomas More/LiCalab Ā en UCCL.

De Vlaamse Regering investeert 3 miljoen euro in de proeftuin ā€˜Technologie voor werkbaar werk in de zorg- en welzijnssectorenā€™. De onderzoekscentra Flanders Make en imec zetten in dat kader samen met de hogescholen Thomas More, PXL en UC Leuven-Limburg pilootprojecten op om via technologische innovaties de werkbaarheid te verhogen in onder andere kinderopvang, jeugdhulp, ouderen- en gehandicaptenzorg. De komende drie jaar werkt het consortium nauw samen met werknemers uit deze sectoren.Ā 

In dit project vertrekken we in de eerste plaats vanuit de noden van de zorgverlener. Zoals Jo De Clercq, innovatiemanager van WZC De Wingerd immers terecht aanhaalde moet ā€œtechnologie van bij de ontwerpfase omarmd worden door werknemers om kans te hebben op slagenā€. Dit kan ook starten bij laagtechnologische oplossingen om het personeel vertrouwd te maken met innovatieve toepassingen.

De technologieƫn die we overwegen in dit project worden vaak al toegepast in andere sectoren. We toetsen af of deze bestaande oplossingen kunnen inspireren of aangepast worden om specifiek te voldoen aan de noden van zorgverleners. Dit is het uitgangspunt om in nauw overleg met een aantal zorgvoorzieningen in Vlaanderen technologie op hun maat te ontwikkelen, die we in pilootprojecten zullen uittesten en perfectioneren.

Tijdens het persmoment kregen we alvast een demonstratie van enkele reƫle innovaties met impact in WZC de Wingerd en van nieuwe toepassingen van de projectpartners, waaronder ook een toelichting over het gebruik van exoskeletons voor fysieke ontlasting van collega Eveline De Raeve van Mobilab & Care.
Ā 

Verwante blogs