Ga naar de hoofdinhoud

PIOEN Vorselaar lanceert bevraging over gezondheid, preventie en levensstijl

31/08/2023
Kim Helsen Onderzoeker

Bijna één jaar geleden opende in Vorselaar een nieuwe en innovatieve multidisciplinaire eerstelijnspraktijk, Gezondheidshuis PIOEN. LiCalab ondersteunt PIOEN via zijn proeftuinwerking met de relevante stakeholders. Op de drukbezochte jaarmarkt van 17 juni lanceerden we een tweede bevraging over gezondheid, levensstijl en preventie.

De lokale gezondheidszorg in de gemeente Vorselaar staat al geruime tijd ernstig onder druk door een pensioneringsgolf van een hele generatie zorgprofessionals. Inwoners voelen zich genoodzaakt om alternatieven te zoeken in de bredere regio of stellen essentiële zorgen uit. Het lokaal bestuur van Vorselaar wil het zorgaanbod in de gemeente opnieuw versterken op een toekomstgerichte en innovatieve manier.

De gemeente wil een laagdrempelig, interdisciplinair gezondheidshuis creëren, waarbij de focus ligt op gezondheidspreventie in plaats van genezing. Ook buiten de muren van gezondheidshuis PIOEN wil het lokale bestuur sterk inzetten op preventie. Daarnaast onderzoekt men manieren om gezondheidsvaardigheden binnen de eerstelijnszorg te bevorderen.

Het afgelopen jaar ondersteunde LiCalab onder de vorm van een brede inwonersbevraging (2022) en drie co-creatiesessies over preventie initiatieven in de gemeente. In de komende maanden lanceren we een tweede bevraging met een focus op algemene gezondheid, levensstijl en preventie. Aanvullend zetten we drie co-creatiesessies op met een focus op gezondheidsvaardigheden.

Deze tweede bevraging is gericht aan alle volwassen inwoners van Vorselaar. Met vragen over huidige preventie-initiatieven, kankeropsporing en gewoonten onderzoekt men hoe de gemeente haar burgers beter kan ondersteunen een goede gezondheid te bekomen of te behouden. Eén van de zaken die de gemeente aanreikt is bijvoorbeeld de ‘preventiekalender’. De preventiekalender focust elke maand op een ander relevant gezondheidsthema. Het doel? Zich bewust worden van het belang van bepaalde thema’s en activeren om deel te nemen aan activiteiten.

Deelnemen aan de bevraging
Bent u een volwassen inwoner van de gemeente Vorselaar? Bent u bereid om deel te nemen aan de tweede bevraging in Vorselaar? Klik hier. Deelname duurt ongeveer 10 minuten.

Meer informatie
Neem contact op met Sascha Vermeylen via sascha.vermeylen@thomasmore.be of bezoek één van de volgende websites:

Verwante blogs