Ga naar de hoofdinhoud

Professionals en burgers denken na over circulariteit in de zorg

28/02/2023
Sascha Vermeylen Panelmanager

Op donderdag 23 februari organiseerden LiCalab en Games for Health de eerste Belgische ‘sustain-a-thon’. De centrale vraag: hoe verminderen we de impact van medisch e-afval op het milieu en hoe ontwikkelen we circulaire oplossingen om componenten van digitale gezondheidstools te recycleren? Professionals en burgers bogen zich over het vraagstuk en kwamen samen tot interessante inzichten én mogelijke oplossingen.

Op 23 februari gaven we het startschot met de eerste Belgische sustain-a-thon die kadert in het project DICE (DIgital Health in a Circular Economy, Horizon Europe). Samen met 16 Europese organisaties onderzoeken we in DICE hoe we een verschuiving kunnen maken van een gefragmenteerd en lineair take-make-waste model naar een circulair en duurzaam model voor digitale gezondheidstools. In totaal woonden 11 professionals en 10 burgers deze creatieve brainstorm bij. In groep dachten we na over afvalstromen en sorteermogelijkheden vanuit het standpunt van een ziekenhuis en het standpunt van de man in de straat. De workshop resulteerde in geoptimaliseerde en nieuwe ideeën voor inzamelingsystemen en voor een beter design van gezondheidstools. De onderlinge discussies legden bovendien interessant gedrag en redeneringen bloot die een basis zijn voor nudgingstrategieën.   

De sustain-a-thon werd voorbereid en uitgevoerd in samenwerking met Games for Health, een Eindhovens bedrijf dat games ontwikkelt voor toepassingen in het dagelijkse leven. De komende maanden herhalen we de sustain-a-thon in Slovenië en Spanje. Na afloop leggen we de inzichten uit de verschillende workshops samen. Op basis daarvan bouwen we verder aan potentiële nudgingstrategieën.

LiCalab coördineert in DICE de hackatons voor nudging (sustain-a-thons), co-creatiesessies en piloottesten met in totaal ongeveer 750 burgers, patiënten, zorgprofessionals en regionale belanghebbenden in vier landen: België, Spanje, Slovenië en Duitsland.

Het project startte begin oktober 2022 en loopt tot 2026 met financiering van het Horizon Europe programma. Volg het project op LinkedIn en Twitter.

Verwante blogs