Ga naar de hoofdinhoud

Workshop: hoe technologie ontwikkelen binnen een correct ethisch kader?

31/08/2023
Ingrid Adriaensen Business Developer

Bij nieuwe ontwikkelingen van zorgtechnologie is het cruciaal om vanaf het begin rekening te houden met de ethische kwesties die hierbij komen kijken. En hoe kan je bedrijf technologie ontwikkelen die er echt op gericht is om de kwaliteit van leven en welzijn te verbeteren? Met die vragen gingen we aan de slag tijdens een workshop in de context van het project Save Data.

Met welke ethische overwegingen houd je als bedrijf rekening bij de ontwikkeling van zorgtechnologie? Deze vraag stond centraal in een namiddagsessie die werd georganiseerd in de context van het project Save Data (partners VITO, imec, Medvia). Experten Professor Yvonne Denier van het Centrum voor biomedische ethiek en recht van KU Leuven en Professor Ralf De Wolf van Universiteit Gent namen ons mee door het ethische vragenkader en de ethische uitdagingen en dilemma’s rond zorgtechnologie.

Daarna gingen de deelnemers praktisch aan de slag onder begeleiding van LiCalab. Samen onderzochten we de ‘Acht effectiviteitsprincipes voor ‘Caring Technology’ (8CTP) van de Koning Boudewijnstichting. We splitsten op in kleinere groepen om concrete gevallen te bekijken en te leren hoe je ervoor kunt zorgen dat je eigen bedrijf of organisatie zich richt op zorgtechnologie van hoge kwaliteit. We evalueerden de toolbox van de 8CTP en hoe we deze verder kunnen ontwikkelen om een duurzame ethische basis te blijven bieden.

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige evenementen in het kader van Save Data Coock? Check de websites:

Verwante blogs