Ga naar de hoofdinhoud

Zorg voor later? Slotevent SLIM co-creëren kijkt naar dementiezorg.

30/08/2023
Leen Broeckx Panelmanager

Op 19 april organiseerden LiCalab, samen met Zorggroep Orion en stad Turnhout, het slotevent van het EFRO-project SLIM co-creëren. De afgelopen drie jaar werkten we samen aan een nieuwe visie op dementiezorg met het oog op de nieuwbouw van woonzorgcentrum De Vliet, de campus voor personen met dementie van Zorggroep Orion. Een tweede pijler van het EFRO-project was de verdere invulling van het vernieuwde stadsdeel Niefhout.

In co-creatie begeleidde LiCalab een denkoefening over noden en verwachtingen van en voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Vier thema’s kwamen naar boven: zorgtechnologie, innovatieve arbeidsorganisatie, dementievriendelijke buurt en dementievriendelijke architectuur. In een laatste fase testte Zorggroep Orion enkele innovaties zoals de Bedsense, de Nobilamp en de kennismonitor dementie uit.

Parallel bracht LiCalab alle stakeholders samen rond het stadsvernieuwingsproject Niefhout. Op basis van deze denkoefening verruimt de focus van Niefhout naar gezondheid, lifestyle en welzijn. Zo krijgt het nieuwe dienstencentrum van Zorggroep Orion er zijn stek als centrale ontmoetingsplaats.

Marianne Lefever, architect en expert in de ontwikkeling van duurzame en zorgvriendelijke publieke gebouwen pleitte in haar keynote voor het dorpsplein 2.0 waar mensen en voorzieningen samenkomen.

Tijdens het slotevent deelden de partners de opgedane kennis en maakten de aanwezigen kennis met de innovaties.

Verwante blogs