Ga naar de hoofdinhoud

Hoe kunnen we omgaan met digitale activa in een web3-omgeving?

20/03/2023
Iemand wijst naar een whiteboard
Tom Verstappen Onderzoeker

Digitale eigendom omvat de rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot bezit van digitale activa zoals software, muziek, video's, NFT's, web3-domeinen en andere digitale bestanden.

Eigendom in het fysieke domein wordt gedefinieerd door twee voorwaarden: 1) bewijs van eigendom en 2) overdraagbaarheid van eigendom. Als eigenaar moet je kunnen bewijzen dat je rechtmatig bezit hebt en in staat zijn om het eigendom over te dragen.

Bijvoorbeeld: als je een boek koopt, kun je aantonen dat je het hebt gekocht en ben je de wettige eigenaar van dat specifieke exemplaar. Je kunt ervoor kiezen om het boek te verkopen of uit te lenen.

Web2: kopen is leasen

In een web2-omgeving is er sprake van "leased ownership", maar geen echte eigendom. De koper heeft geen bewijs of overdraagbaarheid van eigendom. Het platform blijft de eigenaar van digitale activa. Bijvoorbeeld: je kunt een ebook kopen via Amazon, maar niet doorverkopen. In een web2-omgeving lease je binnen een afgeschermde omgeving. In een web3-omgeving kun je eigenaar worden dankzij de blockchain.

Blockchain

Blockchain is een gedecentraliseerde, veilige en transparante digitale boekhouding zonder centrale autoriteit. Het slaat transacties op in blokken die met elkaar verbonden zijn. Elke blok bevat transactiegegevens en een hash van het vorige blok. Blockchain maakt het mogelijk informatie en transacties veilig op te slaan, bijvoorbeeld voor cryptocurrency en supply chain management. Het vertrouwt op een netwerk van computers en gebruikers die kopieƫn van de blockchain hebben. Met blockchain kunnen we digitale eigendom realiseren door bewijs en overdraagbaarheid van eigendom te koppelen aan digitale activa.

Web3

Web3 is de volgende generatie van het World Wide Web, gericht op decentralisatie, openheid en gebruikersgerichtheid. Het maakt gebruik van blockchain-technologie en slimme contracten om veilige en transparante transacties mogelijk te maken zonder tussenkomst van derden. In web3 is er geen sprake meer van een "walled garden". Deze aspecten zijn essentieel om te kunnen spreken over digitale eigendommen. Digitale activa kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieƫn binnen het web3-ecosysteem.

1. NFT

Een non-fungible token kan gezien worden als een digitale container voor (digitale) activa die je op een server of op de blockchain opslaat. Deze technologie maakt het mogelijk om de authenticiteit en het eigendom van een NFT te garanderen en te bewijzen, zelfs wanneer het digitaal wordt verhandeld. NFT's worden gebruikt voor digitale kunst, verzamelobjecten en andere digitale goederen, waarbij ze een unieke identiteit en waarde hebben. De waarde van een NFT wordt bepaald door marktvraag en kan variƫren op basis van zeldzaamheid, kwaliteit en populariteit van het vertegenwoordigde object.

2. Cryptocurrencies

Cryptocurrencies, ook wel crypto's genoemd, zijn digitale valuta die transacties beveiligen met behulp van cryptografie. Ze worden gedecentraliseerd beheerd zonder centrale autoriteit die de uitgifte en transacties controleert. Ze worden gebruikt voor betalingen, investeringen en waardeopslag.

Smartcontracts in Web3

Traditioneel worden bij activa-aankopen contracten opgesteld en uitgevoerd door intermediairs zoals advocaten, banken en notarissen. In een web3-omgeving maakt men gebruik van smart contracts om aankopen/verkopen te regelen. Smart contracts zijn computerprotocollen die contractuele afspraken tussen partijen automatiseren en beveiligen. Ze vervangen traditionele papieren contracten door digitale code. Smart contracts worden geprogrammeerd om automatisch uitgevoerd te worden bij het vervullen van bepaalde voorwaarden, waardoor risico's van menselijke fouten en fraude verminderen en de kosten van intermediairs zoals advocaten en banken wegvallen. Ze bieden een snellere, efficiƫntere en veiligere manier om contractuele afspraken uit te voeren en hebben het potentieel om de zakenwereld ingrijpend te veranderen.

Web3 domein: Holistische digitale identiteit

In web2 worden digitale identiteiten vaak beheerd door grote techbedrijven, wat leidt tot beveiligingsrisico's, gebrek aan privacy en 'leased ownership'. In web3 kunnen individuen hun digitale identiteit zelf beheren, bijvoorbeeld via een web3 domein. Een web3 domein stelt gebruikers in staat om een Self-sovereign identity (SSI) op te bouwen, waarbij ze niet alleen persoonlijke gegevens beheren, maar ook een volledig beeld van hun digitale aanwezigheid creƫren, inclusief interesses, vaardigheden, prestaties, en meer. Gebruikers hebben volledige controle over hun gegevens op een gedecentraliseerde manier. Met een web3 domein kunnen gebruikers hun persoonlijke gegevens en digitale activa opslaan en beheren, terwijl ze tegelijkertijd volledige controle over hun identiteit en andere digitale activa behouden.

Lees het volledige artikel over digitale activa in een Web3-omgeving hier.

Verwante blogs