Ga naar de hoofdinhoud

Student Ronaldo over de samenwerking in het eXTend project

17/08/2023
Afbeelding bij blog post Ronaldo over de samenwerking rond het eXtend onderzoeksproject
Vicky Steylaerts Onderzoeker

In mijn samenwerking met het onderzoeksproject 'eXTend' van Thomas More en als een van de betrokken studenten, heb ik een fascinerende reis gemaakt door de wereld van XR-technologie. In deze blogpost heb ik mijn ervaringen gedeeld over de creatieve kant van het project en de samenwerking tussen eXtend en de studenten.

Het project draaide om het vinden van een geschikte locatie voor de unieke technologieƫn die werden gebruikt, en het koppelen van deze technologieƫn aan uitdagende opdrachten voor de spelers. We begonnen met een briefing van eXtend, waarin ze ons informeerden dat Sputnik op zoek was naar een speciale locatie. Dit was het startpunt van onze uitdagende taak.

Als niet-technologisch persoon was ik verbaasd over de eindeloze mogelijkheden van XR-technologie. De vraag die we moesten beantwoorden was: hoe kunnen we deze technologieƫn koppelen aan een locatie en opdrachten? Het vinden van unieke locaties was relatief eenvoudig, maar het verbinden van complexe XR-technologie met toegankelijke opdrachten en locaties was een grotere uitdaging.

In de beginfase dachten we groot en lieten we onze creativiteit de vrije loop. We bedachten opdrachten die exclusief op elke locatie konden worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld het gebruik van een AR-bril om containers te verplaatsen in de haven van Antwerpen, een interactieve vloer om een levensechte versie van het spel 'Piano Tiles' in de Lotto Arena te spelen, en zelfs het 3D-printen van een dinosaurusbot in het natuurhistorisch museum om een skelet te voltooien. Deze gekke ideeƫn werden voorgelegd aan eXtend, maar we realiseerden ons al snel dat we nog verder buiten de gebaande paden moesten denken en andere technologieƫn moesten verkennen.

Met de feedback en de hulp van eXTend zijn we begonnen met het verfijnen van de opdrachten en het afstemmen ervan op de beschikbare technologieƫn. In deze tweede fase moesten we ook rekening houden met de uitvoerbaarheid en toegankelijkheid van de technologieƫn.

Het natuurhistorisch museum, de haven van Antwerpen en de luchthaven van Antwerpen sprongen eruit als de meest geschikte locaties om technologieƫn te gebruiken. Onze taak was nu om een consistente structuur te creƫren met verschillende opdrachten. In deze leidraad werden vier tot vijf opdrachten opgenomen, samen met een startpunt, eindpunt en natuurlijk 'de hacker'.

Bij het startpunt moesten we rekening houden met de spelers, die kinderen zijn. Een oriƫntatie-tool, zoals een kaart via VR of AR, zou hierbij van pas komen. Aangezien het grote locaties zijn, was een overzichtelijke kaart vanaf het begin essentieel. Het spel vereiste ook een 'hacker', dus we moesten de medewerkers van elke locatie onderzoeken en bepalen wie deze rol zou kunnen vervullen. Nadat we een geschikte 'hacker' hadden gevonden, bedachten we hints die geleidelijk vrijgegeven konden worden na het voltooien van opdrachten. Bijvoorbeeld, in het natuurhistorisch museum kozen we de kuisvrouw als 'hacker' en creƫerden we verschillende aanwijzingen die uiteindelijk zouden leiden naar haar ware identiteit.

De samenwerking tussen eXTend, de studenten en het onderzoeksproject heeft geleid tot een boeiende ervaring waarin we de grenzen van XR-technologie hebben verkend. Het was een uitdaging om de complexe technologieƫn te koppelen aan toegankelijke en leuke opdrachten op unieke locaties. Door buiten de gebaande paden te denken en te blijven experimenteren, hebben we een geweldige leidraad kunnen ontwikkelen voor het spel 'De Hacker'. Ik ben dankbaar dat ik deel heb uitgemaakt van dit avontuur en ben benieuwd naar de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van XR-technologie en samenwerkingen zoals deze.

Ronaldo CucicovĀ 

eXtend

Alle informatie over het eXTend onderzoeksproject vind je hier.Ā 

XR-tech case study: De Hacker

Verder lezen? Bekijk dan deze blogpost via het Medium platform.Ā 

Verwante blogs