Ga naar de hoofdinhoud

Hoe was het op school?

Op VRT max is sinds gisteren de spraakmakende docureeks 'Hoe was het op school?' te zien.

In vier afleveringen wordt onderzocht wat er de laatste jaren misloopt in het onderwijs. Hoe is het zover gekomen? Dertien leerkrachten van vroeger en nu, en twaalf leerlingen doen hun verhaal. Tim Surma is een van hen.  

De reeks zoekt antwoorden op vragen als ‘Wat loopt er de laatste jaren mis in het secundair onderwijs? Waarom daalt het niveau en geven leerkrachten er de brui aan? Waarom worden oplossingen opnieuw voorgesteld en uitgeprobeerd, maar blijven sommige problemen toch bestaan?’ Maar evenzeer wordt er gekeken naar wat wel ten goede is veranderd, en hoe leerkrachten het toch maar elke keer klaarspelen. Welke lessen kunnen we uit dat alles trekken om de huidige problemen aan te pakken zonder al het goede teniet te doen?  

Sprekende fragmenten uit het VRT-archief tonen hoe het vroeger was, dertien leerkrachten en twaalf leerlingen geven hun eigen kijk op wat er aan de hand is. Twee groepen over wie voortdurend gepraat wordt en die te weinig zelf het woord krijgen, terwijl zij het toch allemaal aan den lijve meemaken. Hun verhalen zijn onthullend, vaak grappig, soms schokkend.

Bekijk de docu-reeks hier!
Bekijk de docu-reeks hier!