Ga naar de hoofdinhoud

Buiten de krijtlijnen

Laat je inspireren en professionaliseren over onderwijs!

Buiten De Krijtlijnen is een podcast over onderwijs die leerkrachten wil professionaliseren en inspireren.

Het is opgericht door Rinke Vanhoeck.
Rinke is leerkracht geschiedenis - Nederlands en Master in de opleidings- en onderwijswetenschappen. Hij begon in 2017 met de podcast 'Buiten De Krijtlijnen'. Al snel groeide deze podcast uit tot de grootste onderwijspodcast van Vlaanderen.

Vanaf februari 2024 vormt deze populaire podcast een onderdeel van het Expertisecentrum Onderwijs en Leren

Luister hier alle afleveringen!

Aflevering in de kijker

Toetsing of evaluatie wordt vaak verengd tot enkel dat blaadje papier op het einde van een leerstofonderdeel en de punten die het met zich meebrengt. Maar het kan ook veel meer zijn. Evalueren kan een belangrijk handvat zijn om het leerproces van je leerlingen te sturen en te versterken.

Buiten De Krijtlijnen praat hierover in een nieuwe podcast met Dries D’Haese.
Dries stond zelf 8 jaar voor de klas en is nu Teacher Trainer en onderzoeker bij ons expertisecentrum.
De voorbije jaren was hij één van de drijvende krachten achter PROEV, een project van Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen in opdracht van de Vlaamse overheid. PROEV wil werkvormen aanreiken aan leerkrachten om hun evaluatiepraktijk en evaluatiebeleid te verbeteren.

Luister hier aflevering 183!
dots-alt

Podcasts

Onze podcasts zijn te beluisteren op Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, Stitcher of tal van andere podcastapps.

Buiten De Krijtlijnen

Buiten De Lijntjes

Buiten De Lijntjes is de podcast over kleuteronderwijs in Vlaanderen. Pedagoog en lerarenopleider Eva Dierickx is jouw gastvrouw. Zij gaat in gesprek met kleuterleerkrachten, onderzoekers en lerarenopleiders. Om zo te komen tot sterk, kwaliteitsvol, effectief en vooral ook plezant kleuteronderwijs.

Wijze Lessen Podcast

De Wijze Lessen Podcast bestaat uit 14 afleveringen waarin 12 didactische bouwstenen worden besproken om lessen beter en effectiever te maken. Elke aflevering gaat over één specifieke bouwsteen. In elke aflevering is Tim Surma te gast, de managing director van het expertisecentrum Onderwijs en Leren van Thomas More en een van de auteurs van het boek "Wijze Lessen". Hij brengt telkens een mede-auteur van het boek mee.
 

De afleveringen zijn bedoeld voor leerkrachten en docenten en bieden handvatten om hun lessen te verbeteren. In elke aflevering wordt de bouwsteen uitgelegd, wordt besproken waarom deze bouwsteen belangrijk is en hoe leerkrachten deze bouwsteen kunnen toepassen.

De leraar denkt

In samenwerking met Teacher Tapp Vlaanderen geeft Buiten De Krijtlijnen een stem aan de leerkrachten in Vlaanderen in de podcast 'De Leraar Denkt'. 

Teacher Tapp is een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs. 

Elk maand analyseren leerkrachten, experten en ervaringsdeskundige resultaten uit die bevraging rond een bepaald thema. Zo krijgen we inzicht in hoe de leerkracht denkt over actuele en belangrijke onderwijsthema's.

#Teamzorg in het onderwijs

Leerkrachten zijn vatbaar voor stress en burn-out. De toenemende planlast, het stijgend aantal zorgvragen, superdiversiteit, en vernieuwingen dragen bij tot psychosociale klachten. Daar kwam de Coronacrisis nog eens bovenop. Onderzoek toont aan dat het welzijn van leerkrachten een belangrijke impact heeft op de kwaliteit van het onderwijs en de schoolse en socio-emotionele resultaten van de leerlingen. Aandacht voor het welbevinden en de veerkracht van leerkrachten is dus essentieel.

In deze podcast willen we scholen helpen om voor hun leerkrachten te zorgen. Niet vanuit een blik van zelfzorg, maar vanuit Teamzorg. Samen zorgen voor het schoolteam. In zes afleveringen brengen we verschillende handvaten naar voor over hoe scholen aan teamzorg kunnen doen.

Deze podcast is een samenwerking tussen Buiten De Krijtlijnen en Veranderwijs.nu, het platform voor onderwijsvernieuwing gecoördineerd door de Koning Boudewijnstichting.

Heb je een vraag voor Buiten De Krijtlijnen? Een voorstel tot samenwerking? Een leuk idee? Aarzel niet om ons te contacteren!

Begeleider professionele ontwikkeling

Rinke Vanhoeck