Programma
8u45-9u15: Inloop met koffie
9u15-9u50: Keynote 1 | Kristel Vanhoyweghen | Hoge verwachtingen voor élk kind?
Moet elk kind in je klas hetzelfde kunnen en kennen of stem je je verwachtingen best af op de capaciteiten van de leerling en kom je zo tegemoet aan diens specifieke leernoden? Welke gevolgen hebben beide keuzes voor het leren op de korte en op de lange termijn? En hoe kun je als leraar dit bolwerken met maar één hoofd en twee handen? In deze keynote geeft Kristel Vanhoyweghen een antwoord op al deze vragen. Ze geeft ook voorbeelden van effectieve en haalbare (!) manieren om de leerwinst van al je leerlingen te bevorderen volgens een manier die past bij hun leernoden.
9u50-10u30: Keynote 2 | Astrid Geudens | Effectief lezen ontrafeld: leesbegrip en diep lezen.
Leesbegrip versterken is een uitdaging voor ons onderwijs. Alleen lijken we soms te vergeten dat dit werk lang vóór het eerste leerjaar al start en je beginnende lezers ook meteen meeneemt in dit verhaal. In deze sessie nemen we telkens een vraagstuk rond leesdidactiek onder de loep, maken de link naar vooraanstaand leesonderzoek (bv. www.lesinlezen.be) en vertalen die inzichten naar concrete toepassingen. Op welke manier pak je een leesles aan zodat beginnende lezers kansen krijgen om vlot en vloeiend te leren lezen, betrokken worden en leren denken terwijl ze lezen? Wat is de waarde van leesstrategieën voor, tijdens én na het lezen, en hoe ontwikkel je ze gaandeweg zonder dat ze een doel op zich worden? Waarom zou je leestechniek, taal en woordenschat integreren in je aanpak en welke plek krijgt kennis in het geheel? Met veel inzichten maar ook veel voorbeelden gaan we aan de slag om ‘leesbegrip’ te ontrafelen met een focus op de leesstart.
10u30-11u00: Pauze en netwerkmoment.
11u00-12u00: 3 Keuzesessies:
- Een kennisrijk curriculum kleuteronderwijs in de praktijk (Leraren van scholengroep Wijs)
Binnen stichting Wijs! wordt gewerkt met het Nederlands Kennis Curriculum. Wij gaan er in ons onderwijs vanuit dat kennis voor vaardigheden gaat, ook bij jonge kinderen. Vanaf groep 1 t/m 8 wordt er kennisrijk gewerkt aan wereldoriënterende vakken. Waarbij we niet uitgaan van hersenrijping maar het effectief aanbieden van leerstof in een uitdagende leeromgeving. Wie was Julius Ceasar? Wat doet een burgemeester? Waarom hebben sommige oude gebouwen zuilen? Onze kleuters kunnen antwoord geven op deze vragen. Nieuwsgierig naar hoe we dit aanpakken? Wij nemen jullie mee in hoe dit er in de praktijk uitziet.
- Preventief werken aan rekenachterstanden (Leraren van A-HA! School Kontich)
Weg met splitsbenen, getallenrijen, ‘omslachtige trucjes’ of veel verschillende strategieën om tot een juiste oplossing van een bewerking te komen. Hoofdrekenen gebeurt in ons hoofd en daar willen we het dan ook langdurig vastzetten. Dit doen we door in te zetten op automatiseren, duidelijke instructies te geven en veel te oefenen zodat er voldoende voorkennis is om tijdens de rekenlessen bewerkingen snel, vlot en foutloos uit te voeren.
We lichten tijdens deze sessie de methodiek ‘Zo leer je kinderen rekenen’ van Douwe Sikkes en Loe van der Leeuw toe. Die koppelden we aan de bouwstenen uit Wijze Lessen. We vertellen jullie graag hoe we er in onze school mee aan de slag gingen en welke resultaten dit opleverde.
- Sterke leer- en gedragsroutines (Karlien Tiebout)
Door robuuste routines te integreren, kun je aanzienlijk meer tijd besteden aan leren. Denk maar eens aan de impact van slechts één minuut minder 'gedoe' per lesuur. Dit betekent een halfuur extra leertijd per week, wat op jaarbasis neerkomt op bijna een week extra die we aan leren kunnen besteden. Met doeltreffende routines kun je zelfs nóg meer tijdswinst behalen. Maar, dat is niet het enige voordeel. Tijdens deze sessie verkennen we waarom het nog zinvol is om te investeren in routines, welke momenten en situaties er baat bij hebben, en hoe je ze optimaal kunt implementeren. Daarnaast nemen we de tijd om je eigen praktijk te evalueren en delen we inspirerende praktijkvoorbeelden met elkaar.
Doelgroep: Leraren lager (primair) onderwijs + kleuteronderwijs
Kostprijs: €65,00
Locatie: Thomas More hogeschool, campus Sint-Andries, Sint-Andriesstraat 2, 2000 Antwerpen
Graag met je hele team deelnemen? Neem dan even contact op via excel@thomasmore.be.
Schrijf hier in!