Ga naar de hoofdinhoud

Effectieve leraren

Onderzoekslijn 1

Leraren kunnen in belangrijke mate het verschil maken voor de leerlingen die ze in hun klas hebben, in het bijzonder voor kwetsbare leerlingen. In vergelijking met minder effectieve leraren, maken effectieve leraren door hun concrete gedrag in de klas meer en diepgaander leren bij hun leerlingen mogelijk. Daarbij gebruiken zij leermiddelen die het leren van leerlingen beter of juist minder goed ondersteunen. En ook op vlak van de inzet van nieuwe technologieƫn kunnen effectieve en minder effectieve didactische praktijken onderscheiden worden.

Binnen deze onderzoekslijn wil het Expertisecentrum Onderwijs en Leren (ExCEL) bijdragen aan de wetenschappelijke en praktijkkennis over lerarengedrag en lerarenkenmerken die effectief en efficiƫnt leren bij leerlingen bevorderen.

We richten ons vooral, maar niet uitsluitend, op het waarneembaar didactisch handelen van leraren in de klas en gaan op zoek naar hoe effectief onderwijs (incl. evaluatie en toetsing, gebruik van multimedia) op de klasvloer vorm kan krijgen. We voeren onderzoek uit naar effectieve leraren in het kleuteronderwijs tot en met het volwassenenonderwijs en binnen elke onderwijscontext (bv. contact-, online of gecombineerd onderwijs).

dots

Bekijk onze andere onderzoekslijnen

Onderzoekslijnen

Lopende onderzoeksprojecten

Afgelopen onderzoeksprojecten

dots

Laat je gegevens achter om op de hoogte te blijven van ons werk

Inschrijven