Ga naar de hoofdinhoud
Nieuws

Nieuw boek: De kunst en kunde van het lesgeven (dr. Paul A. Kirschner e.a.)

Naar wat een uitmuntend leraar is en doet, is veel onderzoek gedaan. In dit boek bespreken de auteurs 30 baanbrekende onderzoeken naar hoe wij leren (cognitieve psychologie en onderwijswetenschappen) en lerareneffectiviteit. Bij ieder onderzoek vatten ze samen wat het onderzoek betekent en welke lessen er geleerd kunnen worden voor de dagelijkse praktijk.
Aan bod komen:

  • Hoe leraren zich doorontwikkelen na hun opleiding
  • Hoe curriculum en didactiek opgebouwd kunnen worden
  • Welke didactische technieken het beste werken
  • Op welke manier didactische vakkennis van belang is
  • Hoe leraren functioneren in een lessituatie
  • Hoe lesstof het beste getoetst kan worden

Tot slot staat het boek stil bij wat er over het algemeen ontbreekt in de opleiding van leraren en wat daaraan gedaan kan worden. Dit boek biedt duidelijke aanwijzingen voor leraren, schoolleiders, lerarenopleiders en leraren-in-opleiding om een effectieve lespraktijk vorm te geven. De oorspronkelijke Engelse uitgave ontving in 2023 de prijs voor Outstanding Book van de Association for Educational Communications & Technology.

Over de auteurs:
Paul Kirschner 
is emeritus hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit, gasthoogleraar aan de Thomas More Hogeschool in Belgi√ę en eigenaar van kirschner-ED, een onderwijswetenschappelijk adviesbureau.

Carl Hendrick promoveerde in de onderwijskunde aan King’s College London en heeft een aantal jaren lesgegeven, zowel in het openbaar als in het privéonderwijs. Hij is professor of Evidence-Informed Learning and Teaching aan de Academica University of Applied Sciences.

Jim Heal promoveerde in Onderwijskundig Leiderschap aan de Harvard University Graduate School of Education. Hij werkt bij Deans for Impact, een Amerikaanse stichting die zich richt op het hervormen van lerarenopleidingen. Hij is ook professor of Evidence-Informed Educational Leadership aan de Academica University of Applied Sciences.


We wensen jullie alvast veel leesplezier! 
 

Experten

Begeleider professionele ontwikkeling

Karlien Tiebout

Expertise: didactiek voor het basisonderwijs, leesdidactiek

Begeleider professionele ontwikkeling

Michiel Wils

Expertise: didactiek, formatieve evaluatie en feedback, vreemde talendidactiek