Ga naar de hoofdinhoud

Studiereis naar excellente scholen in Engeland

Persberichten | 8 maart 2024

Op 4 en 5 maart 2024 bezochten we in het gezelschap van 22 Vlaamse leraren en schooldirecteuren twee Engelse basisscholen die uitmuntende resultaten kunnen voorleggen: St- Matthews CoE School in Nechells (Birmingham) en Edlesborough Primary Academy in de buurt van Luton. 

We zagen er hoe er met focus op de kern van het leraarschap (curriculum, didactiek en klasmanagement) ook kwetsbare leerlingen zeer goed kunnen leren. 

Bekijk hieronder de verschenen persberichten.

De Standaard

Discipline, excellentie en ambitie: deze Britse scholen zijn een voorbeeld voor Vlaanderen

Hoe slaagt een Britse school met erg kwetsbare jongeren erin om leerlingenop topuniversiteiten te krijgen? En hoe keerde de slechtste school van Engeland in drie jaar het tij? Het Vla&amse onderwijs is behalve benieuwd ook jaloers. "We hebben een metamorfose nodig."

Lees hier het volledige artikel.
Terzake

Kan Vlaams onderwijs inspiratie opdoen in Engeland?

Hoe kan het onderwijs in Vlaanderen weer naar een hoger niveau worden getild? Over die vraag breken leerkrachten, directeurs en onderwijsexperts het hoofd. Om inspiratie op te doen, trok een Vlaamse delegatie naar Birmingham in Engeland, waar een basisschool in een achtergestelde wijk toch uitstekende resultaten boekt. Lauwke Vandendriessche ging mee op reportage. Onderwijsexpert Tim Surma en Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van GO, reflecteren erover in de studio.

Bekijk hier de volledige aflevering!
Radio 1

De Ochtend

In De Ochtend van Radio 1 was Tim Surma op 8 maart 2024 te gast om het bezoek aan de Engelse scholen toe te lichten.  

(vanaf 1u08)

Luister hier naar de aflevering!
VRTNWS

Wat het Vlaamse onderwijs kan leren van een kansarme wijk in Birmingham: "Nog jaren nodig om dat niveau te bereiken"

Hoe slaagt een school in een kansarme wijk met leerlingen die thuis een andere taal spreken er toch in om sterke leerprestaties voor te leggen? In de zoektocht naar een betere onderwijskwaliteit, reist een groep Vlaamse onderwijsprofessionals voor inspiratie naar Birmingham in het Verenigd Koninkrijk. VRTNWS ging met hen mee.

Lees hier het verslag!

Contacteer ons voor meer informatie!