Ga naar de hoofdinhoud
Expertise

Duurzame en flexibele productie

Hoe kunnen we hedendaagse productieprocessen optimaliseren, verduurzamen en digitaliseren? In ons onderzoek nemen we het volledige proces onder de loep: van de ontwerpfase tot de productie- en de kwaliteitsfase. 

Ontwerp, materiaal en productieproces afgestemd op elkaar

Om een product vorm te geven, zijn het ontwerp, het materiaal en het productieproces onlosmakelijk met elkaar verbonden: een aanpassing van het ene beïnvloedt ook het andere. Wij onderzoeken hoe we een ontwerp kunnen afstemmen op het productieproces en hoe we een productieproces kunnen optimaliseren voor het ontwerp. We bekijken daarbij altijd de mogelijkheid tot digitalisatie van het ontwerp en het maakproces, onder andere via digitale modellen zoals 3D CAD en digital twins van machines (virtuele machines).

Focus op duurzaamheid

In alles wat we doen zijn duurzaamheidsaspecten zoals 'design for disassembly' en modulaire opbouw van componenten belangrijke pijlers. We introduceren ook duurzame materialen zoals bio-gebaseerde of gerecycleerde materialen in het maakproces en stemmen de processen daarop af. Denk maar aan 3D-printen van composieten met natuurlijke vezels of 3D-printing van composteerbare materialen.

Unieke infrastructuur in Vlaanderen

Onze onderzoekslijn focust specifiek op twee productieprocessen:

  • CNC verspaning: de techniek die gebruikt wordt binnen de metaalverwerkende sector om flexibel en snel unieke of kleine oplages te produceren.
  • Robotic additive manufacturing: een proces waarbij een industriële robotarm met printkop ingezet wordt om grootschalig en snel producten op te bouwen.

Dankzij die kennis hebben we unieke opstellingen in Vlaanderen, zoals een dubbele uitgeruste robotcel om 3D-geprinte onderdelen onmiddellijk af te werken en een mobiele opstelling om ter plaatse grootschalige objecten op te bouwen.

dots

Ontdek onze unieke infrastructuur

Onze infrastructuur

Projecten

Experten

Onderzoeker

Wouter Nuyts

Hij is een onderzoeker en gastprofessor bij Thomas More met een grote interesse voor productietechnieken. In 2020 behaalde hij zijn professionele bachelor in de richting Ontwerp- en productietechnieken. Hij is steeds terug te vinden bij de lasrobots.

Onderzoeker

Nannerli Potvlieghe

Nannerli behaalde haar Master in de Productontwikkeling in 2022 waarin zij zich voornamelijk verdiepte in strategic design, user-centered design, product-service systems en CAD. 

Coördinator Onderzoekslijn

Kevin Sel

Kevin Sel is onderzoeker binnen de expertises CNC verspaning, CAD/CAM en Model Based Definition.