Ga naar de hoofdinhoud
Expertise

Duurzame mobiliteit

Hoe kunnen we de ecologische impact van mobiliteit verkleinen en mobiliteit afstemmen op de gebruikersnoden? We onderzoeken verschillende aspecten om voertuigen zo efficiënt mogelijk te gebruiken: van het optimaliseren van trajecten en rijgedrag tot levensduurverlenging van elektrische wagens.

Naar een efficiëntere mobiliteit

Onze mobiliteit heeft een groot aandeel in de CO2-voetafdruk die we met z’n allen nalaten. Toch is er nog heel wat marge om onze mobiliteit efficiënter te maken en het verbruik en de uitstoot ervan te drukken, zowel voor voertuigen op een verbrandingsmotor als hybride en elektrische voertuigen.

Gesteund door data

Data staan centraal binnen de onderzoekslijn ‘Duurzame mobiliteit’: om de impact van mobiliteit te verkleinen baseren we ons op onderbouwde data. Die verzamelen we in en rond voertuigen tijdens ritten, laadbeurten en testen. Daarna tonen we met de gegevens aan wat invloeden zijn op het verbruik, de efficiëntie en de uitstoot van voertuigen.

Voor verschillende sectoren

Onze onderzoeksresultaten stromen door naar instanties zoals Testaankoop, Touring en VAB, die zowel bedrijven als burgers sensibiliseren. We werken ook rechtstreeks voor bedrijven die veel met mobiliteit bezig zijn, zoals grote wagenparken, leasing- en verhuurmaatschappijen. We voorzien hen van de nodige info door metingen te vertalen naar richtlijnen, specifieke metingen uit te voeren en technische rapporten te maken op vraag.

grid

Vermogenstestbank voor voertuigen

Meten is weten, en dat geldt ook voor de impact van onze voertuigen op milieu. Benieuwd naar het verbruik, de efficiëntie en de uitstoot van voertuigen onder verschillende conditie? Dat kunnen we meten in onze vermogenstestbank.

Vermogenstestbank

Projecten

Experten

Coördinator Onderzoekslijn

Luc Claessens

Sinds 2012 is Luc Claessens onderzoeker bij Thomas More. Verbruik, uitstoot en efficiëntie van verbrandings- en elektrische voertuigen zijn de topics waarin hij zijn expertise opbouwde.

Onderzoeker

Kars Claeys

Gespecialiseerd in autotechnologie

Onderzoeker

Mark Pecqueur

Mark Pecqueur, onderzoeker, docent en auto-expert bij Thomas More, is overleden op 26 oktober 2023. Innige deelneming aan zijn familie, vrienden, studenten en collega's.