Ga naar de hoofdinhoud

[GEZOCHT] Ouder(s) van kinderen met slaapproblemen, angst of overprikkeling

30/08/2023
Sascha Vermeylen Panelmanager

Uit Australisch onderzoek blijkt dat 40% van de kinderen problemen heeft met inslapen of doorslapen en bijna 10% lijdt aan een angststoornis. Rust en ontspanning kunnen een oplossing bieden, maar de manier waarop is niet voor ieder kind hetzelfde. Onderzoeksgroep LiCalab (Thomas More) onderzoekt in welke mate een product met een focus op ademhaling, ontspanning en rust kan bieden op kindermaat. Slaapt jouw kind moeilijk of heeft het last van angst of overprikkeling? Dan heb je misschien interesse om deel te nemen aan dit onderzoek. We zoeken ouders van kinderen (6 tot 12 jaar) die willen deelnemen aan twee online groepsgesprekken.

Klachten over slaap, angst of stress komen voor op alle leeftijden maar de mate waarin ze voorkomen verschilt. Uit Australisch onderzoek* blijkt bijvoorbeeld dat 40% van de kinderen problemen heeft met het inslapen of doorslapen. Dat percentage stijgt sterk bij kinderen met bepaalde ontwikkelingsstoornissen, depressie of angsten. Daarnaast wordt tot 10% van de kinderen gediagnosticeerd met een angststoornis**. Problemen rond slaap, angst en stress hebben gevolgen voor zowel het kind als de gezinsleden. Kinderartsen gebruiken zowel farmaceutische als niet-farmaceutische behandelingen om ze te behandelen. Problemen houden vaak verband met gedrag, psychologische factoren of omgeving waardoor farmaceutische middelen (zoals melatonine) niet altijd de beste oplossing blijken. Uit het onderzoek blijkt eveneens dat drie vierde van de kinderartsen relaxatietechnieken aanleert bij kinderen. Ademhalingstechnieken zijn een vorm van relaxatietechnieken en kunnen daarom een invloed hebben op inslaapproblemen of angst bij kinderen.

De Belgische start-up Moonbird ontwikkelde een tactiel product om ademhalingsoefeningen te ondersteunen. De moonbird werd in eerste instantie ontwikkeld voor volwassenen en kan nog verder aangepast worden voor gebruik door kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de grootte, de vorm, de manier van feedback geven tijdens het ademhalen en de ademhalingsfrequentie. Om ervoor te zorgen dat de moonbird voldoet aan de noden van kinderen en hun ouders, start het bedrijf een onderzoek samen met zorgproeftuin LiCalab (Thomas More).

Tijdens twee online groepsgesprekken toetsen we functionaliteiten af op basis van de ervaring van ouders en kinderen. Op welke manier krijgt u als ouder graag feedback van uw kind? Hoe ondersteunt een ademhalingstool de gewoonten van uw kind? Heeft uw kind nood aan visuele ondersteuning? Op welke manier nemen we overbodige prikkels weg? U krijgt de mogelijkheid om gedurende een week de moonbird uit te proberen tussen de twee groepsgesprekken in.

Voor wie?
Ouder(s) van kind(eren) tussen de 6 en 12 jaar met (in)slaapproblemen, angst, overprikkeling of gelijkaardige klachten.

Wanneer?
Het onderzoek bestaat uit twee delen.

  • Donderdag 4 mei (19:30u tot 21:00u): Informatieavond (online) over het onderzoek en moonbird & korte bevraging.
  • Maandag 15 mei (19:30u tot 21:30u): Groepsgesprek (online) over de noden van ouders en het eventuele gebruik van een ademhalingstool [uur kan nog wijzigen volgens beschikbaarheid van de deelnemers].

We vragen om, na inschrijving, aanwezig te zijn op beide momenten. Komt er toch iets onverwachts tussen, gelieve een seintje te geven.

Waar?
Zowel de informatieavond als het groepsgesprek organiseren we online om de toegankelijkheid te verhogen. We gebruiken Microsoft Teams. Als u hierbij hulp nodig heeft, kan u steeds contact opnemen met Sascha Vermeylen (zorgproeftuin LiCalab – Thomas More) via de contactgegevens onderaan deze uitnodiging.

Waarom deelnemen?

  • U krijgt de kans om deel te nemen aan onderzoek naar innovatie in de zorg voor de doelgroep kinderen.
  • U krijgt de kans om de huidige versie van moonbird uit te proberen gedurende een week.
  • U ontvangt een cadeaubon van Standaard Boekhandel na deelname.

Inschrijven
Heeft u interesse om deel te nemen? Bezorg uw gegevens met het inschrijvingsformulier: klik hier. We nemen zo snel mogelijk contact met u op!
Gelieve in afwachting van bevestiging beide data voorlopig vrij te houden. Bedankt! 

Vragen of opmerkingen?
Heeft u bijkomende vragen of opmerkingen? Neem contact op met Sascha Vermeylen (zorgproeftuin LiCalab – Thomas More).

Verwante blogs