Ga naar de hoofdinhoud

Hoe de thuiszorg van de toekomst organiseren?

28/02/2023
Ingrid Adriaensen Business Developer

Hoe kunnen we de thuiszorg van de toekomst beter organiseren? Deze vraag bracht ons naar Zweden voor de kick-off van het project ACE (Accelerating the Home Care Innovation Ecosystem of the Future). Tijdens dit eerste partneroverleg in Malmö, maakten we kennis met de zorgsystemen van de partnerlanden en zetten we de belangrijkste krijtlijnen uit voor de toekomstige activiteiten van het project.

Een op vijf gezinnen in de Europese Unie hebben momenteel professionele thuiszorg nodig. Het huidige system kan het groeiende aantal zorggebruikers en de vraag naar hoogwaardige zorg op lange termijn niet volhouden. Bijna overal is er een tekort aan gekwalificeerd personeel.

Het project ACE (Accelerating the Home Care Innovation Ecosystem of the Future) onderzoekt hoe respectievelijk Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland en België innovatie inzetten om hier (gedeeltelijk) een antwoord op te bieden. Denk hierbij aan de inzet van technologie zoals wearables, e-health, assistieve technologie…), maar ook aan de aanpassing van processen in de (thuis)zorg. En hoe we ondanks, of net dankzij, heel verschillende landelijke zorgcontexten van elkaar kunnen leren. Binnen ACE identificeren we, samen met zorgactoren én bedrijven, tientallen zorgoplossingen die over grenzen heen kunnen ingezet worden. Voor Vlaanderen is ook Boone betrokken in ACE.

Tijdens dit eerste partneroverleg in Malmö, maakten we kennis met de zorgsystemen van de partnerlanden en zetten we de belangrijkste krijtlijnen uit voor de toekomstige activiteiten van het project. Daarnaast bezochten we een innovatieve thuiszorgorganisatie in de nabije stad Höganäs. En niet te vergeten: dit alles afgewisseld met de typische fika, ontspannen breaks met koffie en cake.

ACE kadert in het programma Interreg Europe North Sea Region van de Europese Commissie.

Verwante blogs