Ga naar de hoofdinhoud

Kinderen co-creëren samen met papegaai Dobby, Piet Piraat en kapitein Haak

27/06/2024
Sascha Vermeylen Panelmanager

Zeven kinderen co-creëren een tactiel object ter ondersteuning van ademhalingsoefeningen tegen (faal)angst, stress en slecht slapen. De Belgische start-up Moonbird ontwikkelt, naast een moonbird voor volwassenen, nu ook een ademhalingstool voor kinderen. Samen met zorgproeftuin LiCalab (BE) en het Care Innovation Center (NL) gaan ze op een laagdrempelige, creatieve manier in gesprek met kinderen en hun ouders. Piet Piraat, kapitein Haak en Dobby de papegaai nemen hen mee op sleeptouw.

Kinderen verwerken doorheen de dag veel prikkels. Voor sommige kinderen zorgt dit voor (faal)angst, stress, slecht slapen of andere klachten. Rust en ontspanning blijken een oplossing maar de manier waarop is niet voor ieder kind eenvoudig. Om een inzicht te krijgen in de noden van het kind maken professionals vaak gebruik van visualisatie- of ademhalingsoefeningen. Deze methoden bevorderen onder andere de innerlijke rust of emotionele uitingen van het kind. Het idee om ademhalingsoefeningen te koppelen aan een (tactiel) object wordt door professionals positief onthaald.

Moonbird is een Belgische start-up. Ze ontwikkelden een tactiel product om ademhalingsoefeningen te ondersteunen. De moonbird werd in eerste instantie ontwikkeld voor volwassenen. Aangezien de focus op ademhaling ook voor kinderen voordelen heeft, ontwikkelen ze een moonbird voor en door kinderen. In co-creatie met kinderen en hun ouders beoordelen ze de grootte, de vorm, de manier van feedback geven tijdens het ademhalen en de ademhalingsfrequentie van een eerste prototype.

Piet Piraat, kapitein Haak en hun huisdier Dobby de papegaai namen de kinderen mee tijdens een avontuurlijke, interactieve sessie. Kapitein Haak slaapt niet goed en piekert veel. Zijn vriend Piet Piraat voelt zich dan weer minderwaardig, is stressgevoelig en heeft klachten van faalangst. Dobby, de slimme papegaai beslist op zoek te gaan naar een oplossing en leidt de kinderen over een grote schatkaart. Deze schatkaart heeft drie spannende tussenstops: elke tussenstop houdt verband met een specifieke oefening: kennismaking met het eerste prototype van de moonbird, het beoordelen van de vorm aan de hand van vier 3D-geprinte modellen, en het personaliseren van de moonbird met covers. 

Kinderen blijken uitstekende en volwaardige co-creatiepartners. De 3D-modellen beoordelen, leidde tot de voorkeur van een concrete vorm. Belangrijke criteria zijn de manier waarop het model in de hand ligt en de grootte. Ondanks het abstracte voorwerp was het voor de kinderen meestal eenvoudig om het ontwerp te beoordelen. De kinderen en ouders konden de eerste twee prototypes te testen. Deze prototypes verschillen van vorm, ademhalingsfrequentie en interne mechaniek. Tenslotte ontwikkelde Moonbird de eerste ontwerpen voor mogelijke covers om de moonbird te personaliseren volgens de voorkeur van het kind. Ze vertrokken hier van meerdere dierenfamilies die verschilden op vlak van stijl, afwerking en personificatie. Naast de voorkeur voor realistische kleuren, bleek personificatie maar ook de afwerking een belangrijk aandachtspunt. 

Vervolgtraject
In het vervolgtraject van deze ontwikkeling starten we in het najaar de eerste real-life testfase. De kinderen mogen dan het eerste prototype thuis uitproberen en beoordelen ze de verschillende functionaliteiten. Dat geeft het onderzoeksteam meer inzichten over gebruiksvriendelijkheid, gebruiksgemak en functionaliteit op basis van échte ervaringen. Heeft u interesse om hieraan deel te nemen? Aarzel niet om contact op te nemen met Sascha Vermeylen. Zij houdt u verder op de hoogte van de timing en selectie van deelnemers.

Het project kadert in het Interreg-programma CrossCare 2.0. CrossCare 2.0 is een grootschalig Europees programma waarbij acht Vlaamse- en Nederlandse zorgproeftuinen de ontwikkeling van nieuwe zorginnovaties in Vlaanderen en Nederland financieel en inhoudelijk ondersteunen. Ook interesse in de ondersteuning van het CrossCare-programma? In het najaar volgt een nieuwe oproep tot deelname voor bedrijven.
 

Blijf op de hoogte van vervolgonderzoek!

Verwante blogs