Overslaan en naar de inhoud gaan

Leraar afwezig? Bied je leerlingen een webinar over leren studeren aan!

25 april 2023

Is deze laatste weken van het schooljaar een leraar afwezig en heb je niet meteen een vakgebonden opdracht liggen?

Vanuit ExCEL bieden we scholen de opname van onze webinar ā€˜Leren studerenā€™ aan, specifiek voorĀ leerlingen van het eerste tot zesde jaar secundair/voortgezet onderwijs. Daarbij hoort ook een opdracht die leerlingen tijdens de webinar maken en nadien kunnen verbeteren aan de hand van een correctiemodel. De opdracht is meteen ook de samenvatting van de sessie. Zeker in aanloop naar de examens kan deze webinar leerlingen nog net dat extra steuntje in de rug te geven.

Waarover gaat de webinar?

Studeren is hard werken. Maar hoe kan je betere resultaten behalen met dezelfde (of zelfs minder!) inspanning?

Tijdens het zelfstandig studeren ga je al snel kiezen om de leerstof te herlezen, over te schrijven of te markeren. Die populaire studeerstrategieƫn zorgen er echter niet noodzakelijk voor dat je de leerstof diepgaand zal verwerken en dus lang zal onthouden. Welke studeerstrategieƫn zijn dan wel effectief? En waarom? In deze sessie krijg je heel wat interessante tips die je onmiddellijk kan toepassen.

De sessie is gebaseerd op deĀ boekjes (Leer studenten) studeren met succes.Ā 

Hoe ziet de opdracht eruit?
  • De leerlingen krijgen de opdracht (Cornell-format) op papier. Hen wordt daarin gevraagd om notities te nemen tijdens het bekijken van de webinar. We bieden twee versies van de opdracht: eentje voor leerlingen die geen ervaring hebben met het nemen van notities tijdens de les, en eentje voor leerlingen die hier wel al in getraind zijn. Als school kunt u dan zelf beslissen welke versie van de opdracht u aanbiedt. Het correctiemodel is voor alle leerlingen gelijk.
  • De leerlingen bekijken de webinar (duur 1u34 min). Experte Eva Maesen bespreekt hierin met de leerlingen hoe ze kunnen studeren met succes. Tijdens het bekijken van de webinar vullen leerlingen hun notities zo goed mogelijk aan.
  • Na de sessie wordt de uitgewerkte Cornell-samenvatting (eveneens meegeleverd als pdf en PPT-slide) getoond. De leerlingen zullen op basis van dit correctiemodel hun eigen notities aanvullen, verbeteren ā€¦ in kleur (leerlingen zullen in de webinar zien waarom gevraagd wordt om een andere kleur te gebruiken).
Hoe bestel ik dit pakket?

Je kan tot het einde van dit schooljaar onbeperkt toegang krijgen tot de opname van deze webinar en de bijbehorende opdrachten en correctiebundel. Kostprijs voor administratieve verwerking bedraagtĀ 75,00 euro. Stuur eenvoudig een mailtje naarĀ excel@thomasmore.beĀ met uw facturatiegegegens (naam, adres, mailadres facturatie en eventueel BTW- en referentienummer) en we bezorgen u het pakket.

Projecten

Experten

Onderzoeker

Milou De Smet

Expertise: leer- en studeerstrategieƫn, schrijfdidactiek, digitale didactiek voor het hoger onderwijs

Begeleider professionele ontwikkeling en onderzoeker

Tine Hoof

Expertise: leer- en studeerstrategieƫn

Begeleider professionele ontwikkeling en onderzoeker

Eva Maesen

Expertise: leer- en studeerstrategieƫn

Onderzoeksmanager

Tim Surma

Expertise: didactiek, leer- en studeerstrategieƫn en lerarenopleiding

Coƶrdinator professionalisering

Kristel Vanhoyweghen

Expertise: didactiek, formatieve evaluatie en feedback, differentiatie en leer- en studeerstrategieƫn

Begeleider professionele ontwikkeling

Gert Verbrugghen

Expertise: klasmanagement, didactiek, Ā leer- en studeerstrategieĆ«n