Ga naar de hoofdinhoud

Zomerscholen: van idee tot realisatie

Een inspiratiegids voor zomerscholen. Dat is het nieuwe werkstuk dat ons expertisecentrum vandaag voorstelde op een online conferentie. De gids wil zowel beginnende als ervaren organisatoren een houvast bieden om doelgerichter leervertraging weg te werken. De gids bouwt voort op het onderzoeksrapport dat we in november presenteerden en dat de 138 Vlaamse zomerscholen van minister van Vorming en Onderwijs Ben Weyts in 2020 onder de loep nam. Die zomerscholen waren een succes. Liefst 7.500 leerlingen namen eraan deel.

Download de inspiratiegids

Zomerscholen wellicht blijvers

Intussen raakte al bekend dat zomerscholen wellicht blijvers zijn en dat ze, ook na corona, een vaste waarde in het Vlaamse onderwijslandschap zullen worden. Voor al wie rondloopt met het plan een zomerschool te beginnen, is de inspiratiegids, die in opdracht van de ministers Weyts en Somers ontwikkeld werd, een onmisbaar instrument.

Schoolse kennis

De Vlaamse overheid lanceerde de zomerscholen om extra leerkansen te bieden aan kinderen die met leervertraging kampten als gevolg van de coronamaatregelen in het leerplichtonderwijs. Daarom staat in een zomerschool het intentioneel leren van schoolse kennis en vaardigheden centraal. De vandaag gepubliceerde inspiratiegids voor zomerschoolcoördinatoren bouwt verder op de bevindingen en beleidsvoorstellen van het lijvige onderzoeksrapport dat het zomeraanbod in 2020 beschreef en analyseerde.

‚ÄėDe gids bevat geen kant-en-klaar recept voor de organisatie van een zomerschool‚Äô, zegt onderzoeker Pieter Verachtert, ‚Äėmaar biedt wel heel wat inspiratie in de vorm van idee√ęn, tips en bruikbare voorbeelden uit binnen- en buitenland.‚Äô

Doelgericht werken

De inspiratiegids begint met een hoofdstuk rond doelgericht werken. De doelstellingen van een zomerschool bepalen immers de keuzes die men moet maken tijdens de organisatie ervan. Daarnaast is er in de gids ook uitgebreid aandacht voor de samenwerking met partners (vaak scholen en openbare besturen), het aantrekken van de juiste leerlingen en medewerkers, het uitwerken van een kwaliteitsvol programma en voor een optimale evaluatie en communicatie.

Collega Pieter en co√∂rdinator van het project: ‚ÄėDe inspiratiegids zomerscholen is niet alleen een wegwijzer voor nieuwe initiatiefnemers, maar ook de ervaren zomerschoolco√∂rdinator kan er zeker zijn voordeel mee doen.‚Äô

Download de inspiratiegids

Projecten